Prejsť na obsah

Ako zvládnuť syndróm pretrénovania?

So syndrómom pretrénovania sa môžu stretnúť športovci vo všetkých typoch športov, no najčastejšie je to práve u bežcov na dlhé trate.   Moderné šport testery, ktoré sú veľmi vďačným pomocníkom pri tréningu a ktoré precízne evidujú športové aktivity a výkony, nás často dokážu až premotivovať a hnať k stále lepším výkonom. No netreba zabúdať, že dôležitou súčasťou nášho „športového…

21.05.2018

So syndrómom pretrénovania sa môžu stretnúť športovci vo všetkých typoch športov, no najčastejšie je to práve u bežcov na dlhé trate.

 

Moderné šport testery, ktoré sú veľmi vďačným pomocníkom pri tréningu a ktoré precízne evidujú športové aktivity a výkony, nás často dokážu až premotivovať a hnať k stále lepším výkonom. No netreba zabúdať, že dôležitou súčasťou nášho „športového života“ je aj regenerácia.

Príznaky syndrómu pretrénovania

Pri jej nedostatku sa objavuje stagnácia až zníženie výkonnosti, bolesti svalov a neobvyklá únava. Toto sú zvyčajne prvé príznaky syndrómu pretrénovania. Pri postihnutí hlavne parasympatikového nervového systému (častejšie pri aeróbnych športoch) sú dominantnými príznakmi únava, depresia, nedostatok motiváce a znížená tepová frekvencia.

Primerané zvyšovanie záťaže

No dôležitejšie ako hypotézy sú spôsoby, ako syndrómu pretrénovania predchádzať. Pri prevencii  je najdôležitejšie vyhnúť sa nadmernému zvyšovaniu záťaže bez dostatočnej regenerácie, vo všeobecnosti sa odporúča nezvyšovať záťaž o viac ako 10% týždenne.

Medzi ostatné rizikové faktory patrí monotónna športová záťaž, vysoký počet súťaží v krátkej dobe, nedostatočný spánok, prehriatie organizmu, nedostatočná hydratácia, prekonané ochorenie v nedávnej minulosti a iné stresové faktory v práci alebo rodinnom živote.

Regenerácia a oddych

Ak sa vás daný problém týka, v rámci terapie je najdôležitejšie jedno – oddych. Ak pozorujete, že s vami nie je posledné 3-4 týždne niečo v poriadku, potom obvykle stačí týždeň oddychu a následné postupné zvyšovanie športovej záťaže.

Pozrite si viac o sybdrome pretrénovania v rade lekára MUDr. Filipa Schmidta.

Páčila sa vám táto rada od MUDr. Schmidta z ProCare MedissimoViac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 02.06.2017 | Aktuality

    Novou námestníčkou pre ošetrovateľskú starostlivosť nemocníc v Žiari nad Hronom a v Banskej Štiavnici je Eva Valentová

    Od 16. mája 2017 nastala zmena na pozícii námestníčky pre ošetrovateľskú starostlivosť vo Svete zdravia Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica, ktorou sa stala Mgr. Eva Valentová.  „Som veľmi rád, že sa nám posilnil náš tím a pevne verím, že sa prinavráti bezprostredný kontakt a aktívne zapojenie sa do ošetrovateľského procesu priamo na jednotlivých oddeleniach a pracoviskách vo…
  • 05.06.2020 | Aktuality

    Nesú si odkaz na tričkách: Dobrovoľníci svidníckej nemocnice sa stali COVID hrdinami!

    Dobrovoľníci, ktorí od začiatku apríla pomáhali počas epidémie koronavírusu v Nemocnici Svet zdravia Svidník, dostali dnes písomné poďakovanie a vtipné tričká.   Zdravotník na nich bojuje s baktériou koronavírusu a tričko hlási, že sa stal COVID hrdinom. Vedenie nemocnice dobrovoľníkov, budúcim lekárom, takto chcelo vyjadriť svoje poďakovanie za ich pomoc, ochotu a nasadenie počas uplynulých týždňov. Vo…
  • 06.07.2020 | Blog

    Ako sa vyhnúť úpalu

    Úpal je náhly stav, ktorý je vyvolaný nadmerným pôsobením tepla na organizmus vysokou teplotou prostredia alebo ťažkým horúčkovým ochorením.  Medzi základné príznaky úpalu patrí: slabosť, nevoľnosť so zvracaním, bolesť hlavy, suchá červená pokožka, rýchle a plytké dýchanie, horúčka do 41 °C, zmeny správania, svalové kŕče, v najhorších prípadoch až bezvedomie. Pri týchto príznakoch je nutná…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)