Prejsť na obsah

Humenská nemocnica po 22 rokoch modernizuje neurológiu

Neurológia Nemocnice A. Leňa v Humennom dostala vďaka akcionárovi dva nové prístroje. Pacienti neurologickej ambulancie a neurologického  oddelenia sa môžu tešiť na komfort a odbornosť v blízkosti ich domova. Humenská nemocnica, člen skupiny Svet zdravia, doplnila svoje prístrojové vybavenie  modernými digitálnymi prístrojmi a to Elektroencefalogramom (EEG) a Elektromyografom (EMG). Nový elektroencefalografický prístroj získalo oddelenie po…

13.06.2013

Neurológia Nemocnice A. Leňa v Humennom dostala vďaka akcionárovi dva nové prístroje.

Pacienti neurologickej ambulancie a neurologického  oddelenia sa môžu tešiť na komfort a odbornosť v blízkosti ich domova. Humenská nemocnica, člen skupiny Svet zdravia, doplnila svoje prístrojové vybavenie  modernými digitálnymi prístrojmi a to Elektroencefalogramom (EEG) a Elektromyografom (EMG). Nový elektroencefalografický prístroj získalo oddelenie po 22 rokoch a nový elektromyograf po 13 rokoch.

„Nové prístroje majú lepšiu technickú výbavu, umožňujú počítačovú archiváciu nálezov, sú vybavené farebnými laserovými tlačiarňami a v prípade elektroencefalografu je tu možnosť vyhodnocovať elektroencefalografické nálezy aj mimo elektroencefalografického laboratória, kde sa vyšetrenie vykonáva vďaka mobilnej prezeracej stanici, čo výrazne šetrí čas lekárov,“ povedala MUDr. Danica Gossányiová, primárka oddelenia.

Pre neurologickú elektrodiagnostiku sú to základné prístroje, ktoré pomáhajú pri diagnostike závažných neurologických ochorení – epilepsii, bolestiach hlavy, mozgových nádoroch, ochoreniach periférnych nervov a svalov, poškodení zrakovej a sluchovej dráhy.

Elektroencefalografia (EEG) patrí k najdôležitejším diagnostickým metódam v neurológii. Je to neinvazívne, bezbolestné vyšetrenie registrujúce aktuálnu elektrickú aktivitu mozgu pacienta a slúži na odhalenie zmien pri podozrení jeho poškodenie. Indikuje sa obvykle pri záchvatových ochoreniach, pri stratách vedomia, po náhlej mozgovej príhode – mŕtvici, pri zápaloch, pri úrazoch alebo otrasoch mozgu. Používa sa aj na sledovanie procesov a aktivít mozgu počas spánku.

Elektromyografia je taktiež neinvazívne bezbolestné vyšetrenie zachycujúce elektrickú aktivitu svalov. Overuje sa ich stav a správne nervové zásobovanie. Vyšetrenie elektrickej aktivity svalov sa používa v diagnostike ochorení svalstva (muskulárnej dystrofii), pri postihnutí nervov a pri poruchách nervovo-svalového prenosu. Pomáha aj pri lokalizácii postihnutia nervového systému.

Prístroje sa využívajú denne a neslúžia len pre hospitalizovaných pacientov, ale aj pre ambulantných pacientov z humenského, sninského i medzilaboreckého okresu.

Hodnota Elektroencefalogramu sa pohybuje okolo 12 tisíc Eur a Elektromyografu okolo 22 tisíc Eur.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 21.10.2019 | Aktuality

    Pozvánka Povedz aj ty NIE rakovine prsníka

    Nemocnica Svet zdravia Trebišov v spolupráci s alianciou NIE RAKOVINE si Vás dovoľuje pozvať na deň prevencie karcinómu prsníka.     28. OKTÓBRA 2019, 9.00 – 13.00 HOD. VSTUPNÝ VESTIBUL NEMOCNICE, 1. POSCHODIE Nemocnica Svet zdravia Trebišov v spolupráci s alianciou NIE RAKOVINE si Vás dovoľuje pozvať na deň prevencie karcinómu prsníka. Máme pre Vás…
  • 11.06.2019 | Aktuality

    Športová olympiáda so Svetom zdravia

    Pri príležitosti dňa detí zorganizovala ZŠ Lúčna vo Vranove nad Topľou pre svojich žiakov športovú olympiádu.   Vranovská nemocnica prijala pozvanie byť súčasťou športových aktivít so stánkom Svet zdravia v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom vo Vranove nad Topľou. Športovci najprv privítali víťazky celoslovenského kola Školského pohára vo futbale a následne sa rozpŕchli k…
  • 06.05.2022 | Aktuality

    Michalovská nemocnica ako prvá na Slovensku rozširuje odbery krvi o odbery krvnej plazmy!

    Napriek tomu, že pacientov, ktorí sú odkázaní na lieky z krvnej plazmy je na Slovensku značné množstvo, doteraz u nás neexistovalo žiadne také darcovské centrum, ktoré by plazmu odoberalo aferetickým odberom (plazmaferézou). Plazma sa doteraz na Slovensku získavala len z klasických odberov krvi, čo v porovnaní s plazmaferézou znamenalo získanie nižšieho množstva plazmy, a to…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)