Prejsť na obsah

Prečo je dôležité užívanie vitamínov?

Vitamíny. Pojem, s ktorým sa už stretol každý z nás. Viete, ako ich správne užívať? Alebo či je dôležité dodržiavať dennú odporúčanú dávku? Odpovede aj na tieto otázky vám prezradí imunologička MUDr. Dušana Žinčáková Vitamíny ako zdroj pre fungovanie tela Vitamíny sú látky, ktoré sú dôležité pre správny rast, vývoj a funkcie nášho tela. Poznáme vitamíny,…

19.11.2021

Vitamíny. Pojem, s ktorým sa už stretol každý z nás. Viete, ako ich správne užívať? Alebo či je dôležité dodržiavať dennú odporúčanú dávku? Odpovede aj na tieto otázky vám prezradí imunologička MUDr. Dušana Žinčáková

Vitamíny ako zdroj pre fungovanie tela

Vitamíny sú látky, ktoré sú dôležité pre správny rast, vývoj a funkcie nášho tela. Poznáme vitamíny, ktoré s rozpustné v tukoch ako napríklad vitamíny skupiny A, D, E, K alebo vo vode ako napríklad vitamíny skupiny B,C, kyselina listoví či vitamín H-biotín.

Vedeli ste, že vitamíny:

  • sú zapojené do množstva enzymatických a metabolických procesov,
  • majú antioxidačné účinky,
  • podporujú obranyschopnosť organizmu voči nádorovým, kardiovaskulárnym a degeneratívnym chorobám.

Ak človek konzumuje stravu bohatú na vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch, dochádza k ich ukladaniu predovšetkým v pečeni a v tukovom tkanive. Z takto vytvorených zásob sú vitamíny v období nedostatočného prísunu uvoľňované postupne podľa potreby organizmu relatívne dlhú dobu, až niekoľko mesiacov.

Naopak, vitamíny rozpustné vo vode organizmus nedokáže uskladňovať do zásob, preto je dobré ich prijímať pravidelne.

Ako správne užívať vitamíny?

V prírode je zriedkavé, aby suroviny, ktoré konzumujeme, obsahovali len jednu živinu, preto dáva zmysel užívať vitamíny súčasne s jedlom. Hlavne v období, kedy je naše telo vystavené častým vírusom alebo máme oslabenú imunitu. Napríklad užívanie hlivy ustricovej dokáže zvýšiť nešpecifickú imunitu, tvorbu protilátok a podporiť tak prirodzenú obranyschopnosť nášho organizmu.

Vitamíny rozpustné v tukoch

Vitamíny rozpustné v tukoch môžeme konzumovať ráno alebo večer, najlepšie súčasne s jedlom alebo zapiť s dostatkom vody.

Vitamíny rozpustné vo vode

Ideálne je užívať v menších, ale pravidelnejších dávkach. Niektoré vitamíny sú vyrobené na báze postupného uvoľňovania. Ich výhodou je priebežné vstrebávanie počas niekoľkých hodín, čo znásobuje ich účinnosť.

Pozor na predávkovanie vitamínmi

Predávkovanie vitamínmi sa nazýva aj „hypervitaminóza“. Nebezpečenstvo predávkovania sa týka najmä vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré sa môžu v tele hromadiť. Predávkovanie takéhoto typu môže nastať najčastejšie nadmernou konzumáciou vitamínových prípravkov.

Problémy si môžete spôsobiť aj pri prekročení odporúčanej dennej dávky niektorých vitamínov rozpustných vo vode, ktoré sa síce vyplavia z organizmu močom, ale pri vysokej dávke môžu spôsobiť poškodenie nervovej a tráviacej sústavy.

Prevencia proti predávkovaniu

Predísť predávkovaniu vitamínov je pomerne jednoduché. Dôležité je čítať príbalový leták, prípadne sa poradiť s lekárom, ktorý pozná váš zdravotný stav a lieky, ktoré užívate.

Nikdy neprekračujte dennú dávku účinnej látky. Výživové doplnky kupujte od overených výrobcov a vitamínové prípravky skladuje podľa pokynov uvedených v príbalovom letáku.

Deti a užívanie vitamínov

Vitamíny sú základné zložky stravy, ktoré ovplyvňujú rast a vývoj detského organizmu. V každom veku, v každom období vývinu, má detský organizmus nejaké potreby – aj vitamínové.

Pre vývin detského organizmu predstavuje riziko nielen nedostatočný prísun vitamínov, ale aj ich nadbytočný prísun. Najlepšie vitamíny pre deti sú tie, ktoré prijmú z vyváženej, zdravej stravy. Čo však robiť, ak ich má dieťa nedostatok? Odpoveď si môžete prečítať v rade pediatričky MUDr. Dany Jurečkovej, PhD.

 Páčila sa vám táto rada od našej lekárky?

Viac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví. Túto radu pre vás pripravila MUDr. Dušana Žinčáková, primárka oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice Humenné a imunoalergologička.

svetzdravia-com_nemocnica-humenne_vseobecne-lekarstvo_MUDr-Zincakova-Dusana

Pripravte sa vy alebo vaši zamestnanci na zimné mesiace a oslabenú imunitu vďaka vitamínovým balíčkom!

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 23.05.2017 | Aktuality

    Medzinárodný deň sestier a pôrodných asistentiek 2017

    Zdravotné sestry a pôrodné asistentky 12. mája po celom svete oslavujú svoj sviatok. Slávi sa ako spomienka na narodenie priekopníčky ošetrovateľstva a sesterského povolania Florence Nightingalovej z Británie.   Vedenie spoločnosti Sveta zdravia, Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom a v Banskej Štiavnici si tento deň uctilo obetavú a zodpovednú prácu svojich sestričiek a pôrodných…
  • 13.10.2015 | Aktuality

    Michalovská nemocnica začína s testovaním nových lôžok pre nemocnicu novej generácie

    Výstavba nemocnice novej generácie sa v Michalovciach začala už pred niekoľkými mesiacmi. Hoci uvedenie do plnohodnotnej prevádzky je naplánované na január 2018, projektový tím spoločne s personálom nemocnice začína intenzívne pracovať už aj na výbere nového vybavenia. Jednou z najdôležitejších súčastí z pohľadu pacienta je nemocničné lôžko. V spolupráci s českým výrobcom Linet sa realizuje…
  • 08.12.2022 | Aktuality

    Odborný seminár pre sestry a pôrodné asistentky

    V tomto predvianočnom období zorganizovala Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek v spolupráci s vranovskou nemocnicou v rámci sústavného vzdelávania odborný seminár pre sestry a pôrodné asistentky. Celý sa niesol v slávnostnej atmosfére s príjemným posedením pri vianočnom stromčeku s horúcim punčom v ruke. Odznelo šesť zaujímavých odborných prednášok z odboru gynekológie, neonatológie a pediatrie.…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)