Prejsť na obsah

Škrípete zubami? Môže byť za tým stres

Vyšetrenie u stomatológa by malo mapovať okrem zubných problémov aj problémy s chrbticou, tlakom v ušiach alebo závratmi. V prípade problémov s čeľustným kĺbom je manuálna terapia u ortopéda a cviky od fyzioterapeuta nevyhnutnou súčasťou liečby. Prečo je to tak si môžete prečítať v rade lekára – stomatológa Dr. Zeitlera z ProCare Central. Škrípanie zubov…

01.03.2018

Vyšetrenie u stomatológa by malo mapovať okrem zubných problémov aj problémy s chrbticou, tlakom v ušiach alebo závratmi. V prípade problémov s čeľustným kĺbom je manuálna terapia u ortopéda a cviky od fyzioterapeuta nevyhnutnou súčasťou liečby. Prečo je to tak si môžete prečítať v rade lekára – stomatológa Dr. Zeitlera z ProCare Central.

Škrípanie zubov

Pri škrípaní zubami (bruxizmus) dochádza k zatínaniu a zaťažovaniu zubov. Možno si ani neuvedomujete, že niečím takým vôbec trpíte. Ide o podvedomé škrípanie zubami, ich zatínanie a zaťažovanie bez toho, že by ste žuvali alebo prijímali potravu. U pacientov sa objavuje škrípanie najčastejšie počas spánku avšak u niektorých aj cez deň.

Čo spôsobuje škrípanie zubov?

Príčiny chronického škrípania zubami môžu byť rôzne ako napr.:

  • stres,
  • úzkosť,
  • potlačované emócie,
  • frustrácia alebo
  • hnev. 

Škrípanie vo všetkých prípadoch poškodzuje chrup, preťažuje žuvacie svaly a čeľusť. Následne to môže spôsobiť citlivosť a bolesť zubov, ktorú môžete pociťovať pri otváraní úst alebo tlaku na tvár. Bolesť môže vystreľovať aj do hlavy, uší alebo krku.

Liečba škrípania zubov

Po zistení chronického škrípania zubov je potrebné navštíviť stomatológa, ktorý nechá zhotoviť medzizubnú dlahu a odporučí cvičenie. U niektorých pacientov je potrebná aj psychoterapia. Pretože pacient škrípe zubami, lebo nevie dostatočne dobre kompenzovať stres. Vedľa odbornej fyzioterapie je namieste aj cvičenie doma. Väčšinou sa jedná o uvoľňovacie cviky, ktoré nezaberú viac ako pár minút denne. Ak budete doma poctivo cvičiť, výsledok sa dostaví a problémy ustúpia.

Pozrite si viac o súvise fyziatrie a prácou stomatológa v nasledovnom videu.

Páčila sa vám táto rada od Dr. Zeitlera ProCare CentralViac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 06.04.2020 | Aktuality

    Aktuálna situácia vo svidníckej nemocnici

    Nemocnica Svidník obdržala od zdravotnej poisťovne Dôvera ochranné respirátory FFP2 v počte 100 ks., pre potreby zdravotníckych pracovníkov, ktorí pracujú na KORONAVÍRUS samostatnom ambulantnom pracovisku.   Nemocnica Svidník ma pripravené osobné ochranné pracovné pomôcky, ale ich množstvo je potrebné neustále dopĺňať, čo je v aktuálnych podmienkach na trhu náročné. O to viac patrí naše veľké ĎAKUJEME…
  • 06.06.2016 | Aktuality

    Pôrodná asistentka z Galanty dostala ocenenie Biele srdce

    Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek udeľovala sestrám a pôrodným asistentkám ocenenie Biele srdce pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier 2016. Slávnostné odovzdávanie významného ocenenia BIELE SRDCE sa uskutočnilo v hoteli Saffron 20. mája 2016.
  • 19.11.2018 | Aktuality

    Protidrogový vlak v Galante

    Po prvýkrát v histórii navštívil mesto Galanta tzv. protidrogový vlak, Revolution Train. Ide o projekt Nadačného fondu Nové Česko, ktorý je primárne zameraný na protidrogovú prevenciu mládeže. Praktická stránka projektu je postavená na zmyslovom prežívaní a interaktivite. Na tento účel slúži už spomínaný protidrogový vlak, ktorý prevedie svojich návštevníkov spočiatku zdanlivo bežným životom mladých ľudí,…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)