Prejsť na obsah

Starajú sa o Vaše zdravie – MUDr. Darina Tomková

Michalovce sú okresné mesto, v ktorom sa nachádzajú dve nemocnice. Psychiatrická nemocnica Michalovce, n.o., poskytuje zdravotnú starostlivosť pacientom postihnutých psychickými chorobami a poruchami. Druhá, ktorá v dnešnej podobe funguje od jesene 2017, Nemocnica novej generácie, je všeobecná nemocnica a poskytuje široký záber zdravotnej starostlivosti o pacientov. MUDr. DARINA TOMKOVÁ primárka pneumológie a ftizeológie Je skúsená…

13.05.2020

Michalovce sú okresné mesto, v ktorom sa nachádzajú dve nemocnice. Psychiatrická nemocnica Michalovce, n.o., poskytuje zdravotnú starostlivosť pacientom postihnutých psychickými chorobami a poruchami. Druhá, ktorá v dnešnej podobe funguje od jesene 2017, Nemocnica novej generácie, je všeobecná nemocnica a poskytuje široký záber zdravotnej starostlivosti o pacientov.

MUDr. DARINA TOMKOVÁ
primárka pneumológie a ftizeológie

Je skúsená primárka oddelenia pneuomológie a ftizeológie v Nemocnici Svet zdravia Michalovce. Pod jej vedením sa o pacientov v michalovskej nemocnici stará tím odborníkov a neustále vylepšovanie technológií a nových postupov prináša pozitívne výsledky. V nasledujúcom rozhovore Dr. Tomková odpovedá na najčastejšie otázky verejnosti, ktoré sa týkajú pľúcnych ochorení.

 

Majú astmatici v prípade ochorenia na koronavírus predpoklad k ťažšiemu priebehu ochorenia?

Keďže koronavírus postihuje dýchacie cesty, astmatici sú ohrozenejšou skupinou a v prípade nakazenia môžu mať ťažší priebeh. Ale pokiaľ sa cítia dobre, netreba podliehať panike a stále nezabúdať na ochranu a hygienu.

 

Pľúcne chlamýdie – môžeme ich preniesť na našich blízkych, sú infekčné?

Pľúcne chlamýdie sa prenášajú kvapôčkovou cestou, môže teda nakaziť aj svoje okolie. Dajú sa však úspešne liečiť, ale liečba je dlhodobá. Záleží to od toho, v ktorom štádiu choroby sa pacient nachádza. Ak je to v začiatku ochorenia, liečba trvá približne 2 až 3 týždne, ak je ochorenie v pokročilejšom štádiu, tak tam je proces liečenia zdĺhavejší. Ešte však chcem upozorniť na jeden dôležitý detail – dať si urobiť vyšetrenie z krvi. Niekedy si pacient myslí, že aktuálne má pľúcne chlamýdie, ale z vyšetrenia krvi sa potvrdí, že už toto ochorenie prekonal. A vtedy už infekčný pacient nie je.

 

Je možné, že pacient má zápal pľúc a pritom nemá ani teplotu ani horúčky?

Je to možné, nie každý zápal pľúc je sprevádzaný horúčkami. Závisí to od imunitného stavu pacienta. Ak ide o bakteriálnu infekciu, CRP je vysoké, ak ide o vírusový zápal, vtedy CRP stúpa len ľahko. Antibiotiká sa nasadzujú pri bakteriálnej infekcii, vírusová sa málokedy dokáže. Často sa však k vírusu pridruží bakteriálna superinfekcia a tým pádom už sú antibiotiká potrebné. Každý zápal pľúc však patrí do rúk lekára. Z výsledkov krvi sa nám ukáže etiológia daného zápalu pľúc a určíme následný postup pri liečbe.

 

Sú u Vás na pľúcnej ambulancii vyšetrenia bolestivé?

Medzi najčastejšie vyšetrenia pľúc na našej ambulancii patrí röntgen pľúc, ten tvorí základ. Pri určitom pozitívnom náleze na röntgenovom snímku je potrebné niekedy doplniť CT vyšetrenie.  Potom sú u nás funkčné vyšetrenia, kedy pacient napríklad dýcha (ľudovo povedané fúka) do prístroja a zisťujeme, na koľko percent pľúca fungujú. Ide však o neinvazívne vyšetrenia, ktoré nie sú pre pacientov nepríjemné. Potom, ak je to potrebné, musíme robiť bronchoskopiu – tá je menej komfortná – ide o vyšetrenie, kedy sa priedušky prezrú zvnútra. Ale tam sa dáva určitá medikácia, takže pacient si po zákroku veľa nepamätá.

 

Pápež František žije iba s polovicou pľúc, ako sa to dá?

Aj u nás žije viac pacientov s polovicou alebo časťou pľúc. Ak je u pacienta potrebné odstrániť polovicu pľúc, lebo tá druhá je postihnutá, v súčasnosti najčastejšie nádorovým ochorením, silným zápalom, v minulosti to bola aj napríklad tuberkulóza a podobne, robí sa vyšetrenie, či tá druhá polovica pľúc bude stačiť pacientovi, aby mu dostatočne okysličovala organizmus. Ak toto vyšetrenie potvrdí, že polovica pľúc je „zdravá“, tak pacientovi sa druhá časť pľúc odstráni a pacient môže plnohodnotne fungovať. Samozrejme, nemôže vykonávať extrémne športy a podobne, ale pre bežný život aj polovica pľúc stačí.

 

Pani primárka, máte veľmi náročnú prácu, najmä na psychiku, ako sa odreagujete, čo najradšej robíte vo voľnom čase?

Vo voľnom čase, asi ako každá žena, rada čítam rôzne časopisy, knihy a mojou najväčšou radosťou je rodina. Mám rada kvety, hlavne tie balkónové, ako sú napríklad muškáty a begónie. Keď sa im u mňa darí, tak mám veľkú radosť.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)