Prejsť na obsah

Môžu sa nakaziť koronavírusom aj deti? Zmizne vírus s prichádzajúcim otepľovaním?

Chceli by ste aj vy vedieť odpovede na tieto otázky? Opýtali sme sa ich za vás našej hlavnej epidemiologičky Jany Skalovej.   Kto sa môže nakaziť? Nakaziť sa môže každý. Dôležitý je priamy kontakt s danou osobou tvárou v tvár. Ak je chorý sused v byte a ja s ním neprichádzam do kontaktu, vôbec sa nemusím báť. K nákaze dôjde, ak…

18.03.2020

Chceli by ste aj vy vedieť odpovede na tieto otázky? Opýtali sme sa ich za vás našej hlavnej epidemiologičky Jany Skalovej.

 

Kto sa môže nakaziť?

Nakaziť sa môže každý. Dôležitý je priamy kontakt s danou osobou tvárou v tvár. Ak je chorý sused v byte a ja s ním neprichádzam do kontaktu, vôbec sa nemusím báť.

K nákaze dôjde, ak sa zdravý človek stretne tvárou v tvár s človekom nakazeným týmto vírusom. Vstupnou bránou je:

  • nosová sliznica,
  • ústna dutina,
  • spojovka oka.

Slznými kanálikmi sa vírusy po vpravení do oka (priame kýchnutie do tváre, kašeľ chorého) dostanú na nosovú sliznicu, kde dôjde k infekcii.

Nosová sliznica, vrátane dutiny ústnej, má špecifické miesta, tzv. receptory, na ktoré sa tento vírus prichytí a začne bunky našich slizníc využívať pre svoje rozmnožovanie, čo vedie k rozvoju infekcie dýchacích ciest. K takejto nákaze teda môže dôjsť hocikde, doma, v práci, v MHD, v škole, medzi rodinou.

Dôležitá je však prítomnosť chorého človeka, ktorý kašľaním, smrkaním a nezodpovedným prístupom šíri takúto nákazu do svojho okolia. Rovnako je dôležite dodržiavať hygienu rúk, pretože ak mám vírus na rukách po kontakte s niekým chorým, môžem si dotykmi na perách, nosa túto infekciu preniesť.

Fajčiarom sa oplatí prestať fajčiť vždy, všade a najlepšie  hneď. Fajčenie oslabuje imunitný systém a môže komplikovať priebeh tejto infekcie. Každý imunitne kompromitovaný jedinec je živnou pôdou pre tento vírus, bez ohľadu na vek.

Doteraz sa hovorilo, že ohrození sú najmä starí, ale na živote môžu byť ohrození aj mladí ľudia či deti. Infekcia sa môže prejaviť vo veľmi miernej podobe, ktorú registrujeme ako slabú nádchu, ktorá nás len jemne vyrušuje. Preto pomáhajme chorým blízkym ľudom a starajme sa o ich zdravie.

Zmizne koronavírus s prichádzajúcou jarou?

Lieku alebo vakcíny proti koronavírusu sa reálne dočkáme do roka, roka a pol. Preto verím, že teplé počasie prispeje k prirodzenému vymiznutiu vírusu tým, že sa mu zhrošia podmienky na prežitie. Teplé počasie určite prispeje aj k podpore našej imunity.

Sú súčasné preventívne opatrenia dostatočné?

Súčasné opatrenia by mali zotrvať aspoň po dobu jeden až jeden a pol mesiaca bez prerušenia. Každé prerušenie by znamenalo krok späť a rýchly vývoj nových prípadov.

Všetci pracujeme na tom, aby sme sa pripravili adekvátne podmienkam a danej situácii. V každej našej nemocnici pripravujeme plány reprofilizácie lôžok, v zmysle ktorých bude nemocnica rozdelená na infekčnú časť pre pacientov s podozrením na COVID 19 a na neinfekčnú časť pre ostatných pacientov. Zatiaľ v tejto prvej línii máme kontrolované vstupy pacientov do nemocníc a ich triedenie podľa klinických príznakov a cestovateľskej anamnézy, vrátane merania teploty a dotazníka.

Vyskytli sa už v minulosti takéto epidémie?

Takýchto epidémií už bolo viac, trvali rozlične dlho a dnes sú často medializované a porovnávané s touto epidémiou. Myslím si, že táto epidémia nebude mať také následky na životoch, ako veľké epidémie z minulosti.

V súčasnosti ide skôr o veľké ekonomické následky, z ktorých sa budeme dlho liečiť. Hoci možno by stálo za zamyslenie, aby ľudia neprekračovali hranice vo vzťahu k prírode, zvieratám.

Práve nerešpektovanie takýchto prirodzených hraníc a bariér vedie k prekročeniu medzidruhovej bariéry a vzniku ochorení, ktoré boli doteraz výsadou zvierat (SARS, MERS, HIV, BSE, vtáčia-prasacia chrípka…). V súvislosti s touto epidémiou vnímam jeden dôležitý fakt, a to návrat k základným hygienickým zásadám, na ktoré sme zabudli a znovu objavujeme ich význam.

Dokonca zastavenie prevádzky mnohých fabrík vo svete znamenalo už teraz výrazne zlepšenie kvality ovzdušia. Toto sú možno tie drobné benefity z tejto pandémie, ktoré nám príroda opätuje.

Tú radu pre vás pripravila hlavná epidemiologička siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Jana Skalová.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)