Prejsť na obsah

V galantskej nemocnici sa vlani narodilo 1187 detí, osem mamičiek priviedlo na svet dvojičky

V Nemocnici Svet zdravia Galanta sa vlani uskutočnilo 1179 pôrodov, pričom najviac ich bolo v mesiaci august, a to 134. Chlapcov prišlo na svet viac ako dievčat a osem mamičiek si z galantskej pôrodnice domov odnieslo dvojičky.   Galantská pôrodnica dosahuje druhý najvyšší počet pôrodov v sieti Svet zdravia, posledné štyri roky presahuje 1000 pôrodov ročne.…

20.01.2020

V Nemocnici Svet zdravia Galanta sa vlani uskutočnilo 1179 pôrodov, pričom najviac ich bolo v mesiaci august, a to 134. Chlapcov prišlo na svet viac ako dievčat a osem mamičiek si z galantskej pôrodnice domov odnieslo dvojičky.

 

Galantská pôrodnica dosahuje druhý najvyšší počet pôrodov v sieti Svet zdravia, posledné štyri roky presahuje 1000 pôrodov ročne. V roku 2016 ich bolo 1021, v roku 2017 až 1280 a v roku 2018 zase 1214.

Vlani v nej prišlo na svet 1187 detí. Chlapcov sa narodilo 605, dievčat zase 582. Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Sofia, Viktória a Eliška. U chlapcov dominovali mená Samuel, Jakob a Adam.

„Má päť zubov, 13 kíl, po byte lieta, je to veľký výmyselník a najväčší smejo. Sme radi, že mi odporučili práve vás a nezabúdame na super tím, s ktorým som v sprievode vianočných kolied pred rokom priviedla nášho malého syna na svet. Keďže deň čo deň počúvame a čítame sťažnosti mamičiek na nemocnice, sme vám nesmierne vďační, že som mohla rodiť vo vašej nemocnici a pod vaším vedením. Ešte raz veľké ďakujeme,“ napísala vlani v decembri do galantskej nemocnice mamička Elena z Trnavy.

99 mamičiek si vytvorilo vlastný pôrodný plán

Mamičky spolu s oteckami majú v galantskej nemocnici možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu. Dozvedia sa tak, ako zvládnuť tehotenstvo i samotný pôrod, aj ako sa následne starať o bábätko. Na jeho príchod sa tak dokážu oveľa lepšie pripraviť, získajú praktické návyky a zoznámia sa s priestormi i personálom oddelenia. Predpôrodný kurz vlani absolvovalo 122 mamičiek, o 30 mamičiek viac ako v predošlom roku.

Spolu so zdravotníckym personálom si mamičky môžu aj naplánovať, ako by mal ich pôrod vyzerať, a to od prijatia do nemocnice až po starostlivosť o novorodenca. Vlani možnosť vytvoriť si individuálny pôrodný plán využilo 99 mamičiek, čo je o 57 viac v medziročnom porovnaní.

Mamičkám pomáhajú už aj certifikované laktačné poradkyne

Galantská pôrodnica uplatňuje metódy bonding a skin to skin, teda priloženie dieťatka na mamičkinu hruď hneď po pôrode a priloženie dieťatka k prsníku už na pôrodnej sále. Na oddelení funguje rooming-in systém a bábätko je teda počas hospitalizácie na šestonedelí s mamičkou, ak si to želá.

Počas pôrodu môžu rodičky využiť muzikoterapiu, aromaterapiu, hydroterapiu či fitloptu na zmiernenie bolesti či urýchlenie pôrodu. Pôrodnica tiež umožňuje požičať si monitor dychu bábätka domov, aby mali mamičky istotu, že ich dieťatko je v poriadku. Od minulého roka pôsobia na oddelení i certifikované laktačné poradkyne.

Plány na tento rok

Počas tohto roku plánuje galantská pôrodnica zakúpiť nový USG prístroj s lineárnou sondou, vynoviť zariadenia dvoch ambulancií a nakúpiť napríklad nové gynekologické stoly, rozšíriť poskytovanie epidurálnej analgézie či zriadiť edukačnú miestnosť pre predpôrodnú prípravu a laktačné poradenstvo.

Celkovo sa minulý rok v 12 pôrodniciach siete Svet zdravia uskutočnilo 10 515 pôrodov. Všetko potrebné o pôrodniciach vrátane edukačných materiálov mamičky nájdu na www.mojaporodnica.sk.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 28.11.2022 | Aktuality

    Noc na urgente či skutočná operácia: Medici a budúce sestry zažili, ako funguje reálna nemocnica

    Asistencia pri skutočnej operácii, reálny pôrod či starostlivosť o pacientov v najkritickejšom stave – aj toto zažili medici a budúce sestry počas Jesenného kempu. Dvadsiatka vybraných študentov zo slovenských a českých fakúlt strávila dva dni vo vranovskej a v humenskej nemocnici, kde si vyskúšali prípravu na svoje budúce povolanie a zažili, ako funguje reálna nemocnica.…
  • 05.02.2018 | Aktuality

    Zapojme sa spoločne do kampane Valentínska kvapka krvi!

    Hematologicko-transfuziologické oddelenie nemocnice Sveta zdravia vo Svidníku pozýva verejnosť zapojiť sa do kampane Valentínska kvapka krvi. Bude sa konať každú stredu od 12. februára do 16. marca medzi 6:00 a 8:30 hod.   Blíži sa 14. február, sviatok svätého Valentína, patróna zamilovaných. Každý z nás potrebuje k životu lásku. Prečo teda aspoň jeden deň v roku neprežívať lásku ešte…
  • 06.10.2020 | Aktuality

    Výzva na darovanie krvi

    Darujte najvzácnejšiu tekutinu. Aj vaša krv môže niekomu pomôcť alebo zachrániť život.   Aj napriek momentálnej nepriaznivej situácii, spôsobenej druhou vlnou pandémie COVID 19, by sme chceli vyzvať našich darcov, aby nepoľavili, a naďalej prišli darovať krv. Počas darovania sú zachované všetky hygienické opatrenia, takže sa nie je čoho obávať. Našu výzvu v pondelok 5.10.2020 podporilo aj…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)