Prejsť na obsah

Topoľčianska nemocnica dostala pre novorodencov monitory dychu

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Topoľčany dnes dostalo od Nadácie Križovatka päť monitorov dychu. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Monitory si môžu mamičky z nemocnice aj požičať.   „Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s…

23.01.2018

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Topoľčany dnes dostalo od Nadácie Križovatka päť monitorov dychu. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Monitory si môžu mamičky z nemocnice aj požičať.

 

„Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s dýchaním. Kontrolujú ho a ak príde k jeho zlyhaniu, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom,“ vysvetľuje riaditeľ nemocnice Svet zdravia Topoľčany Viktor Dudáš. Nemocnica dosiaľ mala 15 monitorov dychu, ktoré mamičkám od roku 2008 v prípade záujmu aj požičiava domov. Dodnes tak urobila 146-krát.

Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.

 „Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa,“ podotýka Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.

 „Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu – infekčné choroby, horúčky či zvracanie – a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ vysvetľuje Tomasch.

Topoľčianska nemocnica dostala päť monitorov dychu v celkovej sume 400 eur, ktoré boli zakúpené z daru spoločnosti Karát n.f.

Monitory dychu BabySense sú podľa Tomasch jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 20.06.2016 | Aktuality

    Do práce na bicykli

    Nemocnica s poliklinikou Sv. Lukáša Galanta, a. s. sa tento rok po prvý krát zapojila do tretieho ročníka celonárodnej súťaže „Do práce na bicykli 2016“ s vlastným dvojčlenným tímom v zložení sestier Eva Kapitančíková z ambulancie Tuberkulóznych a respiračných ochorení, a Júlia Horváthová z Gastroenterologickej ambulancie. Cieľom súťaže je motivovať ľudí, aby čo najviac využívali…
  • 06.10.2020 | Aktuality

    V trebišovskej nemocnici bude lieky pripravovať robotický automat

    V Nemocnici Svet zdravia Trebišov už lieky pre pacientov nebudú pripravovať sestry. Nemocnica totiž chystá zavedenie centrálnej prípravovne liekov. Po novom tak lekári medikácie predpíšu elektronicky cez nemocničný informačný systém a robotický automat na základe toho pripraví pre každého pacienta balíček liekov s jeho jedinečným čiarovým kódom.   V sieti nemocníc Svet zdravia sa takto snažia…
  • 30.03.2021 | Aktuality

    Vo vranovskej nemocnici dnes poďakovali lekárom za ich náročnú prácu

    V Nemocnici Svet zdravia Vranov nad Topľou si dnes pripomenuli Deň lekárov a vedenie im pri tejto príležitosti poďakovalo za ich každodennú náročnú prácu. Vo vranovskej nemocnici aktuálne pôsobí vyše stovka lekárov, pre ktorých vedenie pripravilo malý darček. Na jednotlivé oddelenia nemocnica doručila lekárom občerstvenie v podobe ovocia a koláčikov z nemocničnej kuchyne. Pri príležitosti tohto sviatku dnes tiež nemocnica…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)