Prejsť na obsah

Nesprávny výber tenisiek môže ovplyvniť zdravie nôh

Výber tenisiek na behanie nie je až taká jednoduchá záležitosť. Nesprávnym výberom môže dôjsť k preťaženiu určitých partií na nohe, čo môže mať za následok celú škálu nepríjemností, od lokálnych mozoľov, cez ťažkosti so šľachami až po únavové zlomeniny.   V prvom rade je potrebné odpovedať si na otázku, na akom povrchu budem behávať. V…

16.01.2018

Výber tenisiek na behanie nie je až taká jednoduchá záležitosť. Nesprávnym výberom môže dôjsť k preťaženiu určitých partií na nohe, čo môže mať za následok celú škálu nepríjemností, od lokálnych mozoľov, cez ťažkosti so šľachami až po únavové zlomeniny.

 

V prvom rade je potrebné odpovedať si na otázku, na akom povrchu budem behávať. V zásade sa stačí rozhodnúť medzi troma možnosťami:

  • tvrdými povrchmi,
  • bežeckými traťami alebo
  • prírodnými chodníkmi.

Okrem samozrejmej správnej dĺžky by mala mať teniska aj správnu a pohodlnú šírku (vhodné je skúšať tenisky poobede a večer kedy je obvykle noha o niečo širšia). Miera odpruženia je v dnešných bežeckých teniskách na vysokej úrovni.

Aké tenisky si zvoliť?

Vo všeobecnosti je to skôr otázka komfortu a zvyku, rôzne typy vnútorných stielok, medzipodrážok a vložiek vedia poskytnúť bežcovi aj špecifické potreby (odľahčenie päty, podpora pozdĺžnej či priečnej klenby). Avšak najmä ťažší bežci by si mali zvoliť skôr vyššiu mieru odpruženia.

Dôležitá je aj podpora pronačného alebo naopak supinačného postavenia chodidla pri behu. Zvlášť pri zvýšenej pronácii chodidla, kedy členok akoby padal do vnútornej strany, je potrebné túto pronáciu podložiť, aby bola ploska nohy čo najoptimálnejšie zaťažená. Inak sa pomerne rýchlo dostavia bolesti predkolení, ktoré trápia nejedného bežca.

Túto radu pre vás pripravil MUDr. Schmidt z ProCare Medissimo. Viac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 23.01.2015 | Aktuality

    Trebišovská nemocnica zvyšuje kvalitu intenzívnej zdravotnej starostlivosti

    Svet zdravia dnes oficiálne prezentoval svoje nové oddelenie multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OMIS). To predstavuje organizačné zoskupenie jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS) oddelení vnútorného lekárstva, neurológie a chirurgie spolu s oddelením anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). OMIS vybudovali v bývalých priestoroch OAIM. V trebišovskej nemocnici  nainštalovali centrálny monitorovací systém, kompletne zrekonštruovali interiér a boli vykonané dispozičné zmeny…
  • 25.05.2018 | Aktuality

    Trnavský kraj ocenil zdravotníkov roka 2018

    Trinásť zdravotníckych pracovníkov a tri kolektívy ocenil 24.05.2018 Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v Zrkadlovej sieni Divadla Jána Palárika v Trnave. Župan Jozef Viskupič s vicežupanmi Marekom Neštickým, Józsefom Berényim a Pavlom Kalmanom odovzdali Pamätné plakety a pripomenuli význam ich poslania a práce pre celú spoločnosť.   „V centre vášho záujmu je vždy pacient a jeho zdravie.…
  • 24.06.2022 | Aktuality

    Obnova kvetinových záhonov pri nemocnici Svidník

    Zamestnanci nemocnice Svidník a dobrovoľníci Krajšieho dňa zo Spojenej školy internátnej vo Svidníku, spojili svoje sily a spoločne prispeli k obnove kvetinových záhonov pred vstupom do lôžkovej a ambulantnej časti, k vyčisteniu fontány, ktorá mohla byť po ukončení prác opätovne spustená. Práve  21. jún – Deň kvetov sa podarilo  spoločne vytvoriť čisté, esteticky príjemné kvetinové…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)