Prejsť na obsah

Je hyperlipidémia nebezpečná?

Ide o zvýšenú hladinu lipidov (tukov), vrátane cholesterolu a triglyceridov v krvi. Hyperlipidémia môže byť spôsobená vysokým kalorickým príjmom alebo môže mať genetický pôvod.   Väčšina ľudí nepociťuje žiadne príznaky ukladania tukov v krvi a s tým spojené riziko srdcovo – cievnych ochorení. Krv prúdi cievami plynule, nikde sa nevíri sa a ani nezráža. Problém nastane až…

21.08.2017

Ide o zvýšenú hladinu lipidov (tukov), vrátane cholesterolu a triglyceridov v krvi. Hyperlipidémia môže byť spôsobená vysokým kalorickým príjmom alebo môže mať genetický pôvod.

 

Väčšina ľudí nepociťuje žiadne príznaky ukladania tukov v krvi a s tým spojené riziko srdcovo – cievnych ochorení. Krv prúdi cievami plynule, nikde sa nevíri sa a ani nezráža. Problém nastane až vtedy, keď endotelu – vnútornej stielky ciev začne strácať svoje vlastnosti a naruší sa jej funkcia.

Do steny cievy sa postupne ukladajú tuky z krvi a cieva sa začne hrubnúť smerom do vnútra. V mieste poškodenia cievy vzniká tukové ložisko, zápal a postupne hrubá jazva. Čo sú ideálne podmienky, aby sa začali usádzať krvné doštičky až sa z nich vytvorí trombus, t.j. krvná zrazenina.

Viete aké riziko so sebou nesie vznik krvnej zrazeniny v našich vievach? Pozrite si viac o hyperlipidémii v rade MUDr. Kmiecik z ProCare Betliarska.

Rady našich lekárov nájdete v blogu O zdraví. Mohlo by vás zaujímať aj Čo dokáže odhaliť preventívna prehliadka?

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 12.12.2017 | Aktuality

    Spišskonovoveská nemocnica nakúpi nové CT, RTG či špeciálne inkubátory

    Nové CT, mobilný ultrazvuk či röntgenové prístroje, vybavenie operačných sál alebo špeciálne inkubátory pre novorodencov. To sú len niektoré časti z medicínskeho vybavenia, ktoré plánuje v najbližších troch rokoch nakúpiť nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves. Využije na to nenávratný finančný príspevok, ktorý získala z eurofondov, vo výške 2,5 milióna eur. Minulý rok nemocnica uviedla…
  • 13.06.2013 | Aktuality

    Trebišovská nemocnica, člen holdingu Svet zdravia, a.s. má ďalšie nové prístroje

    Gastroenterologická ambulancia a gynekologicko-pôrodnícke oddelenie získali vďaka akcionárovi nové moderné prístroje. Gastroenterologická ambulancia trebišovskej nemocnice dostala nový videokolonoskop a videogastroskop. Tieto prístroje majú svoje nezastupiteľné využitie hlavne pri diagnostike a liečbe chorôb pažeráka, žalúdka, tenkého a hrubého čreva, ako aj ochorení pečene, žlčníka a pankreasu. Prostredníctvom týchto endoskopických prístrojov sa môže realizovať diagnostická aj terapeutická…
  • 25.04.2018 | Aktuality

    Dunajskostredský deň ošetrovateľstva

    Pozývame vás na III. ročník konferencie, ktorá sa uskutoční 24. mája v dunajskostredskom Mestskom kultúrnom stredisku.   Viac informácií o programe konferencie: Program (SK) Program (HU)

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)