Prejsť na obsah

Legenda nemocnice Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica

Pri príležitosti dňa lekárov, 30.03., sme si pripomenuli legendu nemocnice Svet zdravia v Žiari nad Hronom a Banskej Štiavnici. Meno tejto výnimočnej lekárskej osobnosti je  MUDr. Ján Straka. * 29. 4. 1913 Kláštor pod Znievom – † 26. 3. 1977 Žiar nad Hronom Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Žiari nad Hronom. Je považovaný za zakladateľa modernej gynekológie…

04.04.2022

Pri príležitosti dňa lekárov, 30.03., sme si pripomenuli legendu nemocnice Svet zdravia v Žiari nad Hronom a Banskej Štiavnici.

Meno tejto výnimočnej lekárskej osobnosti je  MUDr. Ján Straka. * 29. 4. 1913 Kláštor pod Znievom – † 26. 3. 1977 Žiar nad Hronom
  • Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Žiari nad Hronom.
  • Je považovaný za zakladateľa modernej gynekológie a pôrodníctva na Slovensku.
  • Zasvätil sa starostlivosti o ženy, matky a novorodencov, kde dosiahol vynikajúce výsledky – staral sa tehotné, znižoval perinatálnu a materskú úmrtnosť, vyhľadával zhubné ochorenia, vychovával odborníkov ženského lekárstva.
  • Každoročne sa v marci pri výročí jeho tragickej smrti usporadúva Deň primára J. Straku za účasti slovenských aj zahraničných gynekológov.
  • Nová ulica v blízkosti nemocnice v Žiari nad Hronom nesie meno tragicky zosnulého lekára Jána Straku.
Vypočujte si krásny odkaz pri spomienkach na profesionálny a ľudský prístup pána primára MUDr. Jána Straku.
Navždy ostáva v srdciach a v spomienkach tým, ktorý vďaka jeho ľudskosti a medicínskym kvalitám mali česť jeho spolupráce a spoznania.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 14.05.2018 | Aktuality

    Vranovský deň ošetrovateľstva

    Vranovská nemocnica, a.a., člen siete nemocníc Svet zdravia, Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek vo Vranove nad Topľou a mesto Vranov nad Topľou Vás srdečne pozývajú na Vranovský deň ošetrovateľstva. Konferencia prebehne 17.05.2018 od 10:00 hod. v Mestskom dome kultúry.
  • 19.02.2021 | Aktuality

    Kaufland pomáha

    Spoločnosť Kaufland Slovensko vyjadrila Nemocnici Svet zdravia Michalovce a jej zdravotníkom v prvej línii vďaku v podobe potravín plných energie.   Paleta džúsov, kávy, arašidov, čajov a sušienok sú skvelým zdrojom energie v týchto náročných dňoch. Potravinová podpora putovala na infektológiu, OAMIS, centrálnu triáž pacientov a na reprofilizované pracovisko, kde sú aktuálne hospitalizovaní pacienti s ochorením COVID-19. Ďakujeme!
  • 08.03.2021 | Aktuality

    Poďakovanie MUDr. Michaele Jezberovej s rodinou

    Vedenie žiarskej nemocnice poďakovalo MUDr. Michaele Jezberovej s rodinou za darovanie prístrojovej techniky pre pacientov s pľúcnou formou ochorenia COVID19 v celkovej výške 6 000,- €.   Jedná sa o oxygenátor AIRVO2 Nasal High Flow s integrovaným zvlhčovačom a ohrevom vdychovanej zmesi. Tento prístroj zlepšuje okysličenie organizmu, zvyšuje objem pľúc na konci výdychu a zabezpečuje celkový komfort pacienta. Podstatne tak prispieva k zlepšeniu…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)