Prejsť na obsah

Dobrá správa pre košický kraj: projekt dostavby spišskonovoveskej nemocnice z Plánu obnovy pokračuje

Nemocnica už dnes disponuje kompletnou projektovou dokumentáciou a právoplatným stavebným povolením. Po dohode s ministerstvom zdravotníctva sa však musel zreálniť časový harmonogram.

07.02.2024

Napriek časovej tiesni prípravy na projekte výstavby nového nemocničného pavilónu a rekonštrukcie existujúceho monobloku spišskonovoveskej nemocnice z Plánu obnovy a odolnosti SR pokračujú. Nemocnica už dnes disponuje kompletnou projektovou dokumentáciou a právoplatným stavebným povolením. Aj tak bolo nevyhnutné po vzore nových štátnych nemocníc v Martine a Banskej Bystrici zohľadniť časový harmonogram a definitívne uvedenie nového pavilónu do prevádzky posunúť na koniec roka 2028. Bez tohto dôležitého rozhodnutia by sieť Penta Hospitals bola nútená odstúpiť od zmluvy a miliónová investícia do nemocnice vo vlastníctve Košického samosprávneho kraja by sa neuskutočnila.  

Rekonštrukcia súčasného monobloku nemocnice v Spišskej Novej Vsi a výstavba nového trojpodlažného pavilónu s celkovou stavebnou plochou nad 10-tisíc metrov štvorcových je tretím najväčším nemocničným projektom z Plánu obnovy a odolnosti na Slovensku. V rámci jeho prípravy bolo preto nevyhnutné získať právoplatné územné rozhodnutie, ako aj posúdenie vplyvov pre životné prostredie – EIA. „Dokončili sme kompletnú projektovú dokumentáciu a získali právoplatné stavebné rozhodnutie. Bol to významný míľnik, nestačilo to však na prekonanie časovej tiesne a garanciu splnenia šibeničného termínu. Na základe našich skúseností s výstavbou nemocníc v Michalovciach a na Boroch a trhových konzultácií s možnými zhotoviteľmi sme získali presvedčenie, že plnohodnotné dokončenie nového nemocničného pavilónu do júna 2026 nie je možné a od zmluvy by sme museli odstúpiť. Preto sme od septembra konzultovali a ešte v decembri požiadali Ministerstvo zdravotníctva SR o prehodnotenie konečného termínu prevzatia stavby od zhotoviteľa stavby, čomu ministerstvo podpisom dodatku k zmluve vyhovelo tento týždeň. To znamená, že v pôvodnom termíne (jún 2026) bude sprevádzkovaná zrekonštruovaná časť nemocnice s počtom 34 lôžok. Nový trojpodlažný pavilón so 121 lôžkami bude dostavaný do úrovne hrubej stavby (shell&core) a plnohodnotné uvedenie do prevádzky plánujeme postupne po prevzatí full fit-out stavby do konca roka 2028,“ vysvetľuje Radoslav Čuha, generálny riaditeľ siete Penta Hospitals Slovensko.   

V rovnakom časovom režime sú dnes pripravované obidva nemocničné projekty v Martine a Banskej Bystrici. “Rozhodnutie ministerstva považujeme za racionálne. Bez neho by výstavba tretieho najväčšieho pavilónu z Plánu obnovy a odolnosti nikdy nezačala. Teraz potrebujeme danú skutočnosť pretaviť do úpravy podmienok verejného obstarávania na zhotoviteľa a  dať priestor aj uchádzačom, ktorí by sa do verejného obstarávania inak neprihlásili.  Máme zato, že upravený časový harmonogram v tomto prípade povedie k väčšej súťaži stavebných firiem a najmä v garancii dostavby v požadovanom termíne. Žiaľ, toto všetko sú dôsledky neskorých rozhodnutí, na ktoré sme opakovane v minulosti upozorňovali. Robíme však maximum preto, aby projekt v Spišskej Novej Vsi mal reálnu šancu na úspešné dokončenie. Je totiž veľmi dôležitý pre skvalitnenie zdravotnej starostlivosti v širšom spišskom regióne,” pokračuje Radoslav Čuha

Z Plánu obnovy a odolnosti vyčlenilo ministerstvo zdravotníctva na tento projekt 39,5 mil. eur, pričom celková suma investície v rozsahu výstavby je fixovaná samotnou zmluvou s ministerstvom. Ďalšie súvisiace rekonštrukcie z vyvolaných investícií a komplexné projektu prislúchajúce medicínske vybavenie, vrátane vonkajších úprav, zvyšujú celkové náklady až na sumu 72 miliónov eur. “Rozdiel medzi celkovou cenou investície a spolufinancovaním z Plánu obnovy plánujeme financovať z vlastných zdrojov siete Penta Hospitals. Po výstavbe má byť nový pavilón prevedený do vlastníctva Košického samosprávneho kraja, s ktorého predstaviteľmi rokujeme o podmienkach tejto významnej investície,“doplnil Radoslav Čuha.    

„Som veľmi rád, že projekt dostavby spišskonovoveskej nemocnice z Plánu obnovy pokračuje. Právoplatné rozhodnutie o predĺžení termínu zreálňuje pohľad na výstavbu nového trojpodlažného pavilónu do konca roka 2028. Tento dôležitý projekt významne zhodnotí verejný majetok Košického samosprávneho kraja a čo je najdôležitejšie, významným spôsobom skvalitní akútnu zdravotnú starostlivosť v spišskonovoveskom regióne. Teší nás, že nemocnice vo vlastníctve župy sa v spolupráci s týmto partnerom postupne rozvíjajú a modernizujú v celom kraji,“ reagoval Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

Budova nového nemocničného pavilónu bude mať 3 nadzemné podlažia a nulté podlažie. Nachádzať sa v nej bude gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, novorodenecká jednotka intenzívnej starostlivosti, oddelenie anestézie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti, centrálne operačné sály a centrálna sterilizácia.  

Nový pavilón nemocnice sa nezaobíde bez rekonštrukcie súčasne využívanej budovy. Do budúcna nemocnica pracuje s predpokladom rozšírenia operatívy a potrebou pokrytia väčšej spádovej oblasti pre chirurgické odbory. Výstavba a rekonštrukcia je v súlade s reformou optimalizácie siete nemocníc. V súvislosti s vybudovaním nových operačných sál preto plánuje rozšíriť operatívu aj v ortopedickej oblasti.  

Budova nového pavilónu koncepčne vychádza z projektu Nemocnice novej generácie v Michalovciach. Výrazným spôsobom má skvalitniť akútnu zdravotnú starostlivosť v spišskonovoveskom regióne a súčasne zhodnocuje verejný majetok Košického samosprávneho kraja. 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 10.06.2023 | Aktuality

    Sestra urologickej ambulancie polikliniky ProCare Košice získala ocenenie Biele srdce

    Biele srdce je celosvetový symbol sestier. Jeho tvar je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba zas symbolizuje prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí sveta. Bc. Andrea Maurerová, sestra pôsobiaca na urologickej ambulancii, bola ocenená na regionálnej úrovni v Slovenskej komory sestier…
  • 04.03.2019 | Aktuality

    Dočasné zmeny v prevádzke neurologického oddelenia rožňavskej nemocnice

    Rožňavská nemocnica musela od dnešného dňa z personálnych dôvodov pristúpiť k dočasnému obmedzeniu činnosti neurologického oddelenia.   Jeho nepretržitá prevádzka je naďalej zachovaná, zredukovala sa však jeho kapacita a pozastavená bola činnosť neurologickej ambulancie ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS). Bežná ambulancia funguje počas pracovných dní bezo zmeny. Pacienti s náročnými neurologickými diagnózami budú dočasne prevážaní do…
  • 29.01.2020 | Aktuality

    S rázovou vlnou proti celulitíde či striám

    Vďaka liečbe rázovou vlnou dokážeme pri akútnych príznakoch výrazne zmierniť či až odstrániť bolesť už po prvom ošetrení. Okrem terapeutických výkonov, môžete túto metódu využiť aj pri skrášľovaní v oblastiach ako sú celulitída, strie, nahromadený tuk v oblasti brucha, stehien a sedacieho svalstva. Liečba rázovou vlnou patrí k najmodernejšou na trhu, ktorá dokáže: zmierniť alebo…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)