Tuky potrebuje ľudské telo ako jeden zo základných zdrojov energie. Ich funkcia je nenahraditeľná pri ochrane vnútorných orgánov pred mechanickým poškodením. Dôležité sú aj pri využití vitamínov rozpustných v tukoch.
Naša strava obsahuje niekoľko typov tukov, niektoré sú potenciálne škodlivé, najmä ak sa konzumujú v nadmernom množstve.
Iné sú však zdraviu prospešné a pre správne fungovanie nášho organizmu nevyhnutné.
Najlepší tuk získavame z :
- orechov a semienka,
- olív,
- avokáda,
- ľanu a sezamu,
- ako aj tekvice.
Vysoko kvalitné oleje sú lisované za studena a oplatia sa používať hlavne v studenej kuchyni. Pri dusení a pražení používajte najmä olivový olej.
Pozrite si v rade lekára MUDr. Kmiecik z ProCare Betliarska, či je lepšie používať maslo, margarín alebo olej.
Rady našich lekárov nájdete v blogu O zdraví. Mohlo by vás zaujímať aj Čo dokáže odhaliť preventívna prehliadka?