Prejsť na obsah

Hormón oxytocín ovplyvňuje nielen pôrod, kojenie ale aj emócie

Jeho názov v gréčtine znamená rýchly pôrod. Je tvorený v hypotalame v supraoptickom a paraventrikulárnom jadre odtiaľ cez neuróny je uskladnený v zadnom laloku hypofýzy odtiaľ je pulzatívne vylučovaný prostredníctvom nervových signálov do krvného obehu. Naviac je známy v súvislosti s pôrodom a dojčeným Podnetom pre jeho tvorbu je vonkajší podnet hlavne fyzikálneho charakteru. Jeho biologický…

05.10.2019

Jeho názov v gréčtine znamená rýchly pôrod. Je tvorený v hypotalame v supraoptickom a paraventrikulárnom jadre odtiaľ cez neuróny je uskladnený v zadnom laloku hypofýzy odtiaľ je pulzatívne vylučovaný prostredníctvom nervových signálov do krvného obehu.

Naviac je známy v súvislosti s pôrodom a dojčeným

Podnetom pre jeho tvorbu je vonkajší podnet hlavne fyzikálneho charakteru. Jeho biologický polčas je krátky, trvá asi 3-4 minúty. Je zložený z 9 aminokyselín.  Je to relatívne samostatný hormón, ovplyvňovaný je estrogénmi a lokálnymi prostaglandínmi, ovplyvňuje aj hladinu inositolsulfátu ktorý je potrebný pri prenose hormonálneho podnetu na bunku. Jeho účinok je ovplyvnený a modifikovaný súčasným spolupôsobením estrogénu, testosterónu a hormónu nadobličiek kortizolu.

Výskumu oxytocínu a jeho účínkom mimo pôrod a dojčenie sa venujú vedci hlavne v USA, Austrálii a Izraeli. Mnohé poznatky sú v štádiu pokusov, predpokladov a hypotéz, ktoré musia byť potvrdené ďalšími overovacími metódami. Na liečbu niektorých ochorení alebo problémov syntetickým oxytocínom si ešte budeme musieť počkať.

Hlavné účinky oxytocínu na ľudský organizmus:

  • spôsobuje kontrakcie hladkého svalstva maternice počas pôrodu a pri pohlavnom dráždení,
  • vplýva na pohyblivosť vajíčkovodov pri transporte spermií,
  • sťahmi svalových buniek v mliečnej žľaze uľahčuje transport mlieka mliekovodmi pri kojení,
  • má vplyv na správny vývoj a premenu neurogénnych buniek hlavne neuritov,
  • ovplyvňuje rast a činnosť svalových buniek,
  • vplýva na tvorbu kostných buniek,
  • vyvoláva pocit dôvery, pohody a upokojenia – „hormón šťastia“, tlmí stres, úzkosť a depresiu, podľa niektorých autorov oxytocín produkuje sociálne emócie ako celok, pozitívne aj negatívne /závisť, škodoradosť/,
  • u mužov má vzťah k erekcii a k jej podpore najmä zo psychického hľadiska.

Môžemať človek za nejakých okolností nedostatok oxytocínu?

Znížená hodnota oxytocínu počas pôrodu predĺžuje pôrod, všetky fázy pôrodu a po pôrode môže spôsobiť nadmerné až život ohrozujúce krvácanie, v tejto úlohe je oxytocín najviac preskúmaný aj použitie syntetického oxytocínu v liečbe týchto pôrodníckych diagnóz. Nízka hladina oxytocínu je popisovaná u ľudí žijúcich osamote, aj u ľudí trpiacich autizmom.

Nízka hladina sa prejavuje:

  • vyššie vnímanie depresie, stresu, nervozity,
  • sú úzkostlivejší, majú nedostatočný pocit šťastia, nedostatočná radosť z úspechu,
  • majú problém nadviazania partnerských vzťahov, v existujúcom partnerstve je ochladenie vzťahu, časté sú problémy v intímnom živote.

Kedy sa vylučuje najviac oxytocínu?

Tvorba oxytocínu je málo ovplyvnená časťou dňa alebo ročným obdobím. Hlavným stimulom tvorby oxytocínu su taktilné podnety hlavne dotyky – fylogeneticky najstaršia forma komunikácie, podstatne skôr ako verbálna. Najviac oxytocínu u ženy sa vyplavuje počas tehotenstva a počas pôrodu, hlavne v  II. dobe pôrodnej, pri priložení novorodenca /bonding/, pri kojení – prisatí novorodenca na bradavky matky. Umelý spôsob podanie syntetického oxytocínu je podaním do žily, svalu alebo nosovým sprejom.

Mimo pôrodu sa produkcia oxytocínu zvyšuje pri:

  • dráždenie pohlavných orgánov a pohlavný styk a dosiahnutie orgazmu, vtedy sa vyplavia spolu s endorfínmi,
  • sexuálna masáž,
  • častý fyzický kontakt, začína už medzi matkou a dieťaťom, nepatrí tu len sexuálny kontakt, ale aj maznanie, kontakt s blízkymi osobami, aj s domácim miláčikom /pes, mačka../,
  • športové aktivity,
  • zvýšená hodnota bola zistená aj u ľudí nachádzajúcich sa v blízkosti modrej farby.

Dostatočná hladina oxytocínu sa prejavuje lepším priechodom emócií spojených s uspokojením, zlepšením nálady, pohodou a pocitom istoty.

Používa sa oxytocín aj v terapii rôznych ochorení?

Najviac preskúmaná a overená liečba oxytocínom je v súvislosti s pôrodom, popôrodným krvácaním a kojením. Prebiehajú klinické štúdie v USA pri liečbe autizmu podaním oxytocínu bola popisovaná okamžitá aktivácia tých častí mozgu, ktoré kontrolujú a riadia komunikáciu.

Ďaľšia klinická štúdia zistila, že pri liečbe oxtocínom sa znižuje príjem potravy a množstvo viscerálneho tuku, zmierňuje obezitu, znižuje množstvo tuku v pečeni a intoleranciu glukózy, pritom neovplyvnil chuť do jedla, zatiaľ nie je jasné ako hormón v tejto súvislosti účinkuje, čo predstavuje nový možný prístup v liečbe obezity a prejedania.

Je ešte dlhá cesta kým bude hromadné využívanie oxytocínu, potrebné sú ďalšie štúdie a výskumy kým sa vylúčia riziká dlhodobého užívania, optimálna dávka a spôsob podania.

Túto radu pre vás pripravil MUDr. Štefan Novysedlák, primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 10.02.2021 | Koronavirus

    Aj keď je pandémia, neodkladajte návštevu ambulantného lekára

    Veľa ľudí odkladá návštevu lekára. Boja sa, že sa nakazia koronavírusom. Podľa vedúcej lekárky pre ambulantnú starostlivosť polikliniky ProCare Trnavské mýto Márie Žitňanovej sú tieto obavy neopodstatnené. Pacienti, naopak, riskujú, že sa im zhorší zdravotný stav. Sú ambulancie otvorené? – Bez ohľadu na súčasnú epidemiologickú situáciu lekári vo všeobecných a v špecializovaných ambulanciách na poliklinikách ProCare…
  • 18.09.2019 | Aktuality

    Úspešná operácia zraneného futbalistu

    Víťazstvo prvoligového klubu MFK Zemplín nad Trenčínom poznamenalo ťažké zranenie stredopoliara Matej Trusu.   Dvojnásobná zlomenina predkolenia vyzerala už na prvý pohľad veľmi škaredo, ale vďaka rýchlemu prevozu do NNG Michalovce, profesionálnemu prístupu personálu a následnej operácií pod vedením MUDr. Tkáča sa môžeme tešiť zo skvelého výsledku tohto zákroku. Mateja už tri dni po operácii…
  • 24.08.2018 | Aktuality

    Michalovská nemocnica opäť na zemplínskom jarmoku

    V dňoch 17.-18. augusta sa v Michalovciach konal obľúbený Zemplínsky jarmok. Milovníci jarmokov si už tradične prišli na svoje.   Mesto pripravilo mnoho atrakcií pre deti aj dospelých. Uličku remesiel zaplnili predajcovia z rôznych kútov Slovenska so svojimi vlastnoručne vyrobeným tovarom. Tradíciou sa stáva aj účasť michalovskej nemocnice na tomto podujatí. Návštevníci jarmoku si v našom stánku…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)