Prejsť na obsah

Je svrbenie konečníka u detí nebezpečné?

Svrbenie konečníka je jeden z príznakov, ktorý by človek určite nemal prehliadať.   Môže byť totiž symptómom ochorenia. V detskom veku sú to najčastejšie parazity. Parazitárne ochorenia v detskom veku nie sú nezvyčajným stavom. Deti prichádzajú do styku s parazitmi na pieskoviskách, pri hre a kontakte s domácimi zvieratkami. Príznaky ochorení nemusia byť výrazne, liečba…

13.09.2019

Svrbenie konečníka je jeden z príznakov, ktorý by človek určite nemal prehliadať.

 

Môže byť totiž symptómom ochorenia. V detskom veku sú to najčastejšie parazity. Parazitárne ochorenia v detskom veku nie sú nezvyčajným stavom. Deti prichádzajú do styku s parazitmi na pieskoviskách, pri hre a kontakte s domácimi zvieratkami. Príznaky ochorení nemusia byť výrazne, liečba väčšinou nie je zložitá.

Parazitárne ochorenia u detí sú najčastejšie spôsobené červami

Mrľa (Enerobius vermicularis) je fixovaná k stene črevnej, avšak ak je samička naplnená vajíčkami, nedokáže sa udržať v čreve a dostáva sa stolicou von. Občas ju môžeme v stolici aj vidieť. Pri pohybe v okolí konečníka vylučuje vajíčka, ktoré sa dajú vyšetriť. Pri dotyku s oblasťou konečníka sa dostávajú vajíčka na prsty, za nechty a takto môžu byť zanesené opäť do úst. Z úst sa dostávajú do čreva, kde dozrievajú v dospelé mrle. Vzniká bludný kruh. Od nakazeného dieťaťa sa môžu dostať aj na posteľnú bielizeň, podlahu, odtiaľ na okolité predmety aj na potraviny, vajíčka sú prítomné aj v rozvírenom vzduchu. Ostatní členovia rodiny ich môžu vdýchnuť alebo prehltnúť. Preto pri liečbe by sa mali preliečiť všetci členovia rodiny.

U ľudí s oslabenou imunitou, cukrovkou, po užívaní antibiotík môže byť príčinou svrbenia konečníka pleseň. Svrbenie konečníka je častým javom pri hemoroidoch. Okrem svrbenia je často prítomné krvácanie. Hemoroidy sa však vyskytujú u dospelých nad 30 rokov.

Niekedy sa svrbenie okolo análneho otvoru prejavuje u pacientov s alergickou dermatitídou. K podráždeniu dochádza kvôli precitlivenosti na liečebné prostriedky (mastičky a čapíky), na pracie prostriedky, ktoré sa používajú pri praní spodnej bielizne. Dermatitída sa môže objaviť aj pri nedostatočnej hygiene v oblasti análneho otvoru. V niektorých prípadoch svrbenie vzniká kvôli zápche – tvrdá stolica dráždi sliznicu konečníka. Pálenie a svrbenie sa môže objaviť aj pri hnačkách.

Túto radu pre vás pripravila MUDr. Dana Jurečková, PhD. primárka detského a novorodeneckého oddelenia Nemocnice Svet zdravia Michalovce. 

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 18.01.2017 | Aktuality

    Riaditeľ galantskej nemocnice dostal cenu primátora

    Primátor mesta Galanta, Peter Paška sa v decembri 2016 poďakoval osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života. Osobnostiam z oblasti kultúry, športu, sociálnej i verejnej či štátnej služby. Osobnostiam, ktoré robia skvelé meno mestu Galanta doma na Slovensku, i v zahraničí. Ako povedal samotný Peter Paška, „Cenu primátora som sa rozhodol udeliť aj Ing. Mariánovi Haviernikovi,…
  • 22.05.2018 | Aktuality

    Medzinárodný deň sestier v žiarskej a banskoštiavnickej nemocnici

    12. máj je deň, kedy zdravotné sestry a pôrodné asistentky na celom svete oslavujú svoj sviatok. Slávi sa ako spomienka na narodenie priekopníčky ošetrovateľstva a sesterského povolania Florence Nightingalovej z Británie. Pri príležitosti tohto dňa si Svet zdravia, a.s., Všeobecná nemocnica v Žiari nad Hronom a Všeobecná nemocnica v Banskej Štiavnici aj tento rok opäť…
  • 28.06.2021 | Aktuality

    Poďakovanie vojakom za pomoc počas pandémie

    Vedenie NsP Galanta sa rozhodlo poďakovať príslušníkom ozbrojených síl, ktorí počas pandémie pomáhali zdravotníkom pri výkone ich povolania.   Keďže vojakov bolo počas tohto obdobia v rámci rotácií naozaj veľké množstvo, rozhodli sme sa oceniť tých, ktorí u nás boli 5 a viac krát v rámci pracovných zmien. Najviac služieb v našom zariadení mal slob.…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)