Prejsť na obsah

Jubilejný piaty Zemplínsky deň ošetrovateľstva

Dňa 13. októbra 2016 sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Trebišove uskutočnil v poradí už V. Zemplínsky deň ošetrovateľstva. Organizátorom tejto jubilejnej konferencie bola Nemocnica Svet zdravia Trebišov a.s., Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek a mesto Trebišov. Je už tradíciou, že obsadenosť toho podujatia je využitá maximálne, aj tento rok sa konferencie zúčastnilo do…

19.10.2016

Dňa 13. októbra 2016 sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Trebišove uskutočnil v poradí už V. Zemplínsky deň ošetrovateľstva. Organizátorom tejto jubilejnej konferencie bola Nemocnica Svet zdravia Trebišov a.s., Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek a mesto Trebišov.

Je už tradíciou, že obsadenosť toho podujatia je využitá maximálne, aj tento rok sa konferencie zúčastnilo do 450 zdravotníckych pracovníkov. Medzi účastníkmi podujatia boli zamestnanci nemocníc siete Svet zdravia, ako aj zdravotnícki zamestnanci z rôznych miest východoslovenského kraja.

DSC_0062.JPG

Obsahová náplň konferencie pozostávala z odborných tém, ale aj z príkladov z praxe a vymieňaním si vzájomných informácii a skúseností.  Hlavná téma podujatia „Posúvame hranice v ošetrovateľstve“ ponúkala široký obzor do problematiky ošetrovateľstva.

Podujatie bolo otvorené úvodným slovom námestníčky pre ošetrovateľskú starostlivosť Kataríny Šuľákovej a účastníkov privítal aj riaditeľ nemocnice Vladimír Dvorový a medicínsky riaditeľ spoločnosti Svet zdravia Róbert Hill.

DSC_0083.JPG

Odborný program pozostával z dvoch blokov, prvý blok otvoril prednáškou na tému  Európske ošetrovateľstvo: Mosty k zlepšeniu starostlivosti (European Nursing:  Bulding bridges towards Healthcare Improvement) profesor  fakulty zdravotníckych vied univerzity Alikante a člen vedenia nemocnice Klinika Vistahermosa, pán Manuel Lillo – Crespo zo Španielska.

DSC_0095.JPG DSC_0110.JPG

Centrum duševného zdravia – nový prvok v starostlivosti o duševne chorých v ČR odprezentovala z dôvodu nečakanej choroby Blanky Novotnej z Prahy, ministerská sestra SR Tatiana Hrindová. V prednáške zdôraznila význam postavenia centier duševného zdravia v súvislosti so začlenením sa osôb trpiacich duševným ochorením do spoločnosti.

Poslednú prednášku v prvom odbornom bloku odprezentovala manažérka v oblasti ošetrovania  a hojenia rán, akademická odborníčka v oblasti špeciálnej starostlivosti na operačných sálach, pani Theresia Schneglberger-Bohm z Viedne na tému Obavy a potreby pacienta na operačnej sále.

DSC_0205.JPG

Po krátkej prestávke pokračoval program druhým blokom odborných prednášok, ktoré mali spoločného menovateľa, a to posúvanie skutočných hraníc v procese ošetrovateľstva. V tomto bloku, bola v prvej odbornej prednáške od kolektívu autoriek z Prešovskej univerzity v Prešove, fakulty Zdravotníckych odborov, pod vedením pani Ľubomíry Lizákovej. Odprezentovali stimulačné laboratórium a inovačné prvky duálneho vzdelávania na fakulte Zdravotníckych odborov. Význam duálneho vzdelávania, hlavne v oblasti ošetrovateľstva je nosným pilierom kvalitného vzdelávania pre prax.

DSC_0196.JPG DSC_0146.JPG

Vzdelávaním, resp. edukáciou sa zaoberala aj pani Jana Cínová z Prešovskej univerzity v Prešove, ktorá predstavila účastníkom podujatia v prednáške s názvom Inovatívny prístup v edukácii rodičov detí s ochorením DM I. typu, a to novinku v podobe DVD nosiča s podrobným popisom situácii, ktoré môžu nastať v pri starostlivosti o dieťa s ochorením DM I. stupňa. Účelom vydania DVD nosiča je potreba odstrániť strach a bariéry, ktoré často vznikajú v súvislosti so starostlivosťou o dieťa, najmä na pôde školy, prípadne v domácom prostredí, napr.  zo strany starých rodičov a iných príbuzných.

Posledná odborná prednáška v druhom bloku bola venovaná Neinvazívnej ventilácii pozitívnym pretlakom u pacienta s exacerbáciou CHOCHP. Autorkou prednášky bola pani Alla Bajorska pôsobiaca v  Mater Hospital v Belfaste, Veľká Británia. Okrem odbornej hodnoty prednášky, priniesla prednáška aj nový pohľad na ošetrovateľskú starostlivosť o pacienta v západnej Európe.

DSC_0179.JPG

Po ukončení jednotlivých odborných blokoch nasledovala diskusia k prezentovaným prednáškam. Otázky boli zamerané na jednotlivé skúsenosti a názory v danej oblasti ošetrovateľstva.

Záverečné slovo za odborným programom predniesla námestníčka Katarína Šuľáková, ktorá v mene vedenia Nemocnice Svet zdravia Trebišov, poďakovala účastníkom konferencie, hosťom a autorom prednášok. Veríme, že každý účastník konferencie si odniesol cenné informácie, vďaka ktorým na svojom poli pôsobnosti bude posúvať hranice ošetrovateľstva.

Zemplínsky deň ošetrovateľstva.JPG

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 13.06.2013 | Aktuality

    Rady odborníkov siete nemocníc Svet zdravia rozšíri MUDr. Peter Moščovič

    Interné oddelenie v Nemocnici s poliklinikou Trebišov, a.s., má nové vedenie. Novým primárom je MUDr. Peter Moščovič, CSc.. Ak máte dlhodobé problémy s činnosťou srdca či vnútorných orgánov, vyhľadajte v trebišovskej nemocnici internistov. Týchto špecialistov povedie odborník s bohatými praktickými skúsenosťami. „Trebišovské interné oddelenie je na vysokej úrovni v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Verím, že spoločne…
  • 06.02.2018 | Aktuality

    Vynovená kardiologické ambulancia

    Koncom roka 2017 dostala kardiologická ambulancia Vranovskej nemocnice nový šat. V rámci renovácie ambulancie bola vykonaná výmena podlahovej krytiny, upravili a vymaľovali sa steny a stropy a pribudol nový nábytok.   Modernizácia priestorov poskytne pacientom zvýšený komfort, ako aj zlepšenie pracovných podmienok personálu. Kardiologická ambulancia zabezpečuje diagnostiku, liečbu a dispenzarizáciu primárnych a sekundárnych kardiologických ochorení, konziliárne služby, edukáciu…
  • 11.03.2020 | Aktuality

    Maľované znaky lásky

    Dňa 5. 3. 2020 navštívila Novorodecneké oddelenie v Humennom pani Gabika Bednárová so svojou osobnou asistentkou. Pani Bednárová má obdivuhodné umelecké nadanie a aj keď prežila obrovskú osobnú tragédiu v strate svojej dcéry a osud jej nedoprial zdravie, nerezignovala. Venuje sa svojej umeleckej záľube – maľuje a svojimi pestrými, optimistickými farbami teší a pomáha mnohým…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)