Prejsť na obsah

Michal daroval krv už 223krát

Darovanie krvi zachraňuje mnohé životy. Michal Dutko daruje krv od svojich 18tich rokov. Dnes už má 66 rokov a krv daroval už 223krát. Aktuálne chodí pravidelne na odber krvi do spišskonovoveskej nemocnice a vždy sa teší na nových ľudí, ktorých tam spozná. Krv daroval prvýkrát v 18tich rokoch na popud jeho známej, ktorá vždy nenápadne…

26.06.2023

Darovanie krvi zachraňuje mnohé životy. Michal Dutko daruje krv od svojich 18tich rokov. Dnes už má 66 rokov a krv daroval už 223krát. Aktuálne chodí pravidelne na odber krvi do spišskonovoveskej nemocnice a vždy sa teší na nových ľudí, ktorých tam spozná.

Krv daroval prvýkrát v 18tich rokoch na popud jeho známej, ktorá vždy nenápadne podnecovala ľudí v jej okolí, aby išli darovať krv spolu s ňou. Aj on sám sa stal po rokoch akýmsi agentom, ktorý zháňa nových darcov: „Keď idem darovať krv, zavolám vždy aj nejakého môjho synovca, ktorý už dovŕšil 18 rokov, či nejde so mnou,“ rozpráva pán Michal a zakaždým sa raduje, keď sa niekto odhodlá ísť spolu s ním.

Na odber chodí pravidelne každé tri mesiace a zároveň si tým sleduje aj vlastné zdravie. Dokonca, daroval krv aj počas pandémie Covid 19. „Mám šťastie, že mám doma manželku, ktorá ma v tom podporuje a nezakazuje mi to. Už si neviem ani predstaviť, že by som nešiel darovať krv,“ dodáva s úsmevom.

Darovanie krvi sa pre pána Michala stala láska na celý život. Nedaruje krv kvôli vysokým číslam odberov ani rôznym oceneniam. Chce pomôcť iným, prinajmenšom takýmto spôsobom, keďže sa na svete každú chvíľu stane nejaké nešťastie. Obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, na ochorenia krvných buniek, oni všetci potrebujú krv a krv má dar zachraňovať.

V lete je darcov, a teda aj krvi, oveľa menej z dôsledku dovolenkového obdobia, cestovania a vysokých teplôt. Po návrate z krajín Európskej únie je možné darovať krv po siedmich dňoch a po návrate z krajín mimo Európskej únie je to možné až po 28 dňoch. „Vždy si pomyslím, koľkých ľudí ja denne stretnem, keby len desatina z nich darovala krv, koľko by jej bolo. Nedá sa však na ľudí tlačiť, je len dobré sa im pripomínať,“ dodáva pán Michal.

Za jeho výborným zdravím je manuálna práca a zdravý životný štýl. Ako spomínal pán Michal, človek, ktorý by chcel pravidelne darovať krv by nemal fajčiť, ani žiť bujarým spôsobom života. Dôležité je, samozrejme, aj stravovanie. Nie je nutné dodržiavať rôzne diéty, ale stačí jesť menej údenín, mastného či vyprážaného jedla, aby mal človek v živote aj v stravovaní určitú rovnováhu.

Deň pred odberom je odporúčané jesť ľahkú stravu, ráno vypiť minimálne pol litra čistej vody a zjesť ľahké raňajky. Darca by mal prísť na odber oddýchnutý, po výdatnom spánku, pretože fyzický stav sa odzrkadlí aj na kvalite krvi.

A čo odkazuje novej generácii pán Michal: „Mladým ľuďom, ktorí sa ešte stále rozhodujú či ísť darovať krv odkazujem, aby nabrali odhodlanie aspoň jedenkrát ísť darovať krv. Hrdina a darca je aj ten, ktorý len raz daruje krv. Za tú odvahu klobúk dolu.“

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 11.12.2017 | Aktuality

    Detské oddelenie ožilo veselými obrázkami

    Detských pacientov Nemocnice s poliklinikou Trebišov, a.s. rozveseľuje novo vymaľovaná stena vyšetrovne na detskom oddelení na treťom poschodí.   Rozprávkové bytosti a veselé zvieratká majú pomôcť malým pacientom zabudnúť na pocit strachu a úzkosti nielen zo samotného vyšetrenia, ale aj z pobytu na nemocničnom lôžku. Autorkou týchto krásnych rozprávkových malieb je talentovaná MUDr. Lenka Doliňáková, detská…
  • 08.04.2021 | Aktuality

    Praktický dar pre COVID oddelenie v Dunajskej Strede od nadácie DSA

    Dňa 31.03.2021 prišla Nadácia DSA podarovať 2 kusy infúznych púmp pre COVID Oddelenie.   Zakladateľom nadácie je Dan-Slovakia Agrar a.s. Veľký Meder a osobne nám ich priniesol pán László Póda. Infúzne pumpy sa budú využívať pri ventilovaných pacientoch na dávkovanie liekov v presne určenom množstve a to nepretržite počas 24 hodinového cyklu. Tento dar si nemocnica naozaj cení,…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)