Prejsť na obsah

Podiel lekárskeho ožiarenia na ožiarení populácie z umelých zdrojov žiarenia je viac ako 95%

Nemocnica Svet zdravia vo Svidníku myslí na tieto skutočnosti a trvalé dohliada na bezpečnosť svojich pacientov, aby znižovala nežiadúce účinky pôsobená lekárskeho ožiarenia.   Všetci ľudia sú počas celého života vystavený trvalému pôsobeniu ionizujúceho žiarenia. Existujú dva základné zdroje ionizujúceho žiarenia, ktoré pôsobia na človeka: prírodné zdroje ionizujúceho žiarenia umelé zdroje žiarenia (vrátane zdrojov žiarenia…

06.11.2017

Nemocnica Svet zdravia vo Svidníku myslí na tieto skutočnosti a trvalé dohliada na bezpečnosť svojich pacientov, aby znižovala nežiadúce účinky pôsobená lekárskeho ožiarenia.

 

Všetci ľudia sú počas celého života vystavený trvalému pôsobeniu ionizujúceho žiarenia. Existujú dva základné zdroje ionizujúceho žiarenia, ktoré pôsobia na človeka:

  • prírodné zdroje ionizujúceho žiarenia
  • umelé zdroje žiarenia (vrátane zdrojov žiarenia používaných v zdravotníctve)

Lekárske ožiarenie je ožiarenie pacientov v súvislosti s určením ich diagnózy alebo liečby, ktoré starostlivo navrhuje ošetrujúci lekár.

Lekárske ožiarenie zvyšuje riziko vzniku a výskytu nádorových ochorení u vyšetrovaných pacientov a riziko genetického poškodenia u narodených detí. V tejto súvislosti sa lekárske ožiarenia nevykonávajú tehotným ženám. Malé deti sú oveľa citlivejšie na ionizujúce žiarenie ako dospelí jedinci.

Nemocnica Svidník v tejto súvislosti investovala do nákupu ďalších ochranných pomôcok, ktoré slúžia pri röntgenologickom vyšetrení, tentokrát určené na obnovenie pomôcok pre najmenších pacientov.

Pomôcky sú určené podľa typu vyšetrenia na ochranu nesnímkovaných častí tela, napr. zaistenie ochrany štítnej žľazy, hrudného koša, vrchnej časti chrbta a ramien, lopatiek, ak sa napríklad realizuje lekárske ožiarenia hlavy, či zubov. Pomôcky sa fixujú pomocou pások so suchým zipsom.

Tieto pomôcky sú vyrobené z materiálu, ktorý zoslabuje RTG žiarenie so špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá je nielen praktická, ale aj esteticky zaujímavá pre malých klientov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 30.04.2018 | Aktuality

    V michalovskej nemocnici otvorili ambulanciu cestovnej medicíny

    Aké očkovania absolvovať pred cestou do tropických krajín, kedy preventívne nasadiť antimalariká či na čo všetko si dať pozor počas pobytu v trópoch a subtrópoch. Aj to cestovateľom už čoskoro poradia lekári v nemocnici Svet zdravia Michalovce. V stredu 2. mája tam totiž otvoria novú ambulanciu cestovnej medicíny.   „Problematika cestovnej medicíny a importovaných nákaz je…
  • 06.05.2020 | Aktuality

    Pre zdravotníkov v prvej línii: Každý deň iné ovocie a riaditeľ v zladenej košeli

    V pondelok banány, v utorok hrušky, v stredu pomaranče, ktoré donesie riaditeľ v košeli zladenej s farbou ovocia.   Takto to vyzerá počas týchto dvoch týždňov na COVID pracovisku v humenskej nemocnici.  Vedenie nemocnice sa totiž rozhodlo podporiť zdravotníkov v prvej línii pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ktorý bol 28. apríla. „V týchto dňoch si…
  • 26.02.2018 | Aktuality

    Spišskonovoveská nemocnica dostala pre bábätká nové prístroje

    Prístroj na kyslíkovú liečbu, fototerapeutická lampa či výhrevné lôžko. Nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves dostala od spoločnosti Lidl set neonatologických prístrojov pre novorodencov za približne 19-tisíc eur. Darovať ich nemocnici pomohli zákazníci potravinového reťazca, ktorí sa zapojili do projektu Dobré rozprávky. Urobili tak už tretí rok po sebe. Od novembra minulého roka mohli Slováci…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)