Prejsť na obsah

Súťaž Florence roka pozná finálovú dvadsiatku budúcich sestier

Prihlásilo sa ich vyše 180, no do finále mohla postúpiť len najlepšia dvadsiatka. Súťaž Florence roka pre študentky a študentov tretích ročníkov v študijnom odbore ošetrovateľstvo a diplomovaná všeobecná sestra už pozná svojich finalistov. Súťažiť medzi sebou budú nasledujúci víkend od 26. do 28. októbra v Nemocnici Svet zdravia Spišská Nová Ves.   Budúcim sestrám…

17.10.2018

Prihlásilo sa ich vyše 180, no do finále mohla postúpiť len najlepšia dvadsiatka. Súťaž Florence roka pre študentky a študentov tretích ročníkov v študijnom odbore ošetrovateľstvo a diplomovaná všeobecná sestra už pozná svojich finalistov. Súťažiť medzi sebou budú nasledujúci víkend od 26. do 28. októbra v Nemocnici Svet zdravia Spišská Nová Ves.

 

Budúcim sestrám poskytne súťaž príležitosť preveriť si svoje poznatky a zmerať sily v oblasti teoretickej a praktickej prípravy. Zároveň má jej účastníkom rozšíriť vedomosti o moderných ošetrovateľských trendoch, systéme zdravotného poistenia, ako aj o iných potrebných nemedicínskych témach.

184 zaregistrovaných študentov

Koncept súťaže pozostáva z troch samostatných postupových kôl. Prvým je samotná registrácia na www.florenceroka.sk, kde sa tento rok prihlásilo 184 uchádzačov.  Súťaž sa čoraz viac dostáva do povedomia študentov a každý rok má počet zaregistrovaných stúpajúcu tendenciu. Vlani ich bolo 163, v roku 2016 zase 86.

V druhom kole uchádzači vypracovávali prípadové štúdie/kazuistiky formou online kvízu. Tento rok vyplnili 143 testov. Na základe výsledkov bola následne vybratá najlepšia dvadsiatka finalistov, ktorí sa zúčastnia trojdňového sústredenia plného workshopov pod vedením skúsených odborníkov a záverečnej súťaže v spišskonovoveskej nemocnici.

Z dvadsiatky finalistov je najviac – piati – z Prešovskej univerzity, štyria z Trnavskej univerzity a traja zo Strednej zdravotníckej univerzity v Bratislave (Fakulta zdravotníctva Banská Bystrica). Po jednom finalistovi je zastúpená Katolícka univerzita v Ružomberku, Stredná zdravotnícka škola na Strečnianskej ulici v Bratislave, na Kukučínovej v Košiciach, v Trnave a Žiline, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Finalisti dostanú pracovné miesto

Hlavnou cenou pre celkového víťaza súťaže Florence roka 2018 je finančná odmena vo výške 3000 eur netto. Pre študenta, ktorý v súťaži obsadí 2. miesto, je pripravená finančná odmena vo výške 500 eur netto a pre študenta, ktorý v súťaži obsadí 3. miesto, zase odmena vo výške 300 eur netto.

Všetkým dvadsiatim finalistom bude zároveň ponúknuté garantované pracovné miesto v sieti nemocníc Svet zdravia a tiež zaujímavé ceny podľa jednotlivých finálových kategórií. Prví traja výhercovia si môžu zvoliť pracovné miesto na oddelení podľa vlastného výberu.

Prečo Florence roka?

Súťaž nesie meno Florence Nightingale (1820 – 1910), zakladateľky moderného ošetrovateľstva. Za krymskej vojny v roku 1854 v Turecku ošetrovala ranených. Kritizovala podmienky, v ktorých sa vojaci nachádzali, stretla sa však len s nezáujmom a s nečinnosťou lekárov a dôstojníkov. Na vizity chodila radšej v noci, preto ju volali „dáma s lampou“. Vytvorila zásady zdravého prostredia v ošetrovni: čistý vzduch (vetranie, udržiavanie teploty, uloženie pacienta v miestnosti), čistá voda (zdroj infekcií), kanalizácia (riziko epidémií), čistota a svetlo (priame, slnečné). Jej teória tzv. manažmentu maličkostí sa týkala aj hluku, zloženia stravy a jej podávania. Za pol roka sa vďaka jej opatreniam znížila úmrtnosť vojakov zo šesťdesiat na dve percentá. V roku 1860 založila prvú školu pre ošetrovateľky na svete a v roku 1869 bola spoluzakladateľkou prvej dievčenskej vysokej školy medicíny.

Súťaž je určená študentom tretích ročníkov  denného štúdia v študijnom odbore ošetrovateľstvo a stredných zdravotníckych škôl vo vyššom odbornom vzdelaní v Slovenskej republike. Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Svet zdravia v spolupráci s partnermi súťaže – sieťou polikliník ProCare a zdravotnou poisťovňou Dôvera. Odborným garantom je Fakulta zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove. Mediálnym partnermi sú odborný týždenník Zdravotnícke noviny a dvojmesačník Sestra. Viac na www.florenceroka.sk.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 27.11.2020 | Blog

    Alkohol je drogou číslo jedna. Pozor na závislosť.

    Závislosť od alkoholu je významným spoločenským fenoménom. Na Slovensku je alkohol drogou číslo jeden Podľa Medzinárodnej kvalifikácie chorôb je závislosť od alkoholu definovaná ako skupina odchýlok v správaní, poznávaní a vo fyziologických funkciách, ktorá sa vyvíja po opakovanom užívaní alkoholu. Alkoholizmus je chorobný stav vznikajúci po systematickom konzume alkoholu.  Rýchlejší vznik závislosti je u mladých…
  • 25.07.2022 | Aktuality

    Nemocnica Galanta potrebuje darcov krvi

    Občianske združenie Templars Slovakia sa rozhodlo podporiť darcov malým darčekom vo forme fľaše dobrého červeného vína alebo lístka do kina. Príďte darovať krv Nemocnica Galanta, pociťuje aktuálne nedostatok krvi, najmä niektoré krvné skupiny, preto sa občianske združenie Templars Slovakia rozhodlo podporiť darcov malým darčekom vo forme fľaše dobrého červeného vína alebo lístka do kina. Všetci…
  • 11.12.2017 | Aktuality

    Mikuláš zavítal aj do trebišovskej nemocnice

    Aj tento rok do našej nemocnice zavítal Mikuláš spolu so svojimi pomocníkmi – neposlušným čertom a krásnym anjelom. Ako prvé prišiel pozrieť malých pacientov na detskom oddelení, ktorí museli tento sviatok tráviť v nemocnici. Natešené deti sa návšteve úprimne potešili. Deti si spoločne zaspievali a zarecitovali Mikulášovi vianočné básničky, za čo od neho dostali sladkú odmenu. Potom…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)