Prejsť na obsah

Pripravte sa na alergickú sezónu

Obsah alergénov peľu v ovzduší závisí od počasia. Ako sa pripraviť na letné obdobie plné peľu? Dozviete sa v rade MUDr. Dušany Žinčákovej, primárky interného oddelenia Nemocnice Svet zdravia Humenné a imunoalergologičky. Faktory vplývajúce na alergiu Pri vlhkom daždivom počasí obsah alergénov peľov vo vzduchu klesá. Naopak,  pri horúcom, slnečnom a veternom počasí obsah alergénov…

30.06.2020

Obsah alergénov peľu v ovzduší závisí od počasia. Ako sa pripraviť na letné obdobie plné peľu? Dozviete sa v rade MUDr. Dušany Žinčákovej, primárky interného oddelenia Nemocnice Svet zdravia Humenné a imunoalergologičky.

Faktory vplývajúce na alergiu

Pri vlhkom daždivom počasí obsah alergénov peľov vo vzduchu klesá. Naopak,  pri horúcom, slnečnom a veternom počasí obsah alergénov peľu stúpa a dochádza k zhoršeniu ťažkostí u alergikov.

Existujú aj výnimky, kedy po niektorých búrkach sa množstvo trávových alergénov v ovzduší naopak zvýši. Búrka totiž môže spôsobiť rozpad peľových zŕn a uvoľnenie menších alergénnych častíc do ovzdušia. Agresivitu peľov zvyšujú škodlivé látky v ovzduší, napr. dopravný smog.

Je potrebné sledovať peľový kalendár?

Liečba alergie je komplexná a dlhodobá. Zahŕňa elimináciu alergénu, farmakoterapiu, edukáciu pacienta, špecifickú alergénovú imunoterapiu. Pacienti s alergiou by mali sledovať peľový kalendár a 14-28 dní pred kvitnutím rastlín, na ktorých peľ sú alergickí, začať užívať preventívnu liečbu– antihistaminiká, prípadne lokálne kortikosteroidy.

Náš tip: Počas peľovej sezóny sledovať peľovú informačnú službu, ktorá v pravidelných intervaloch vyhodnocuje aktuálnu peľovú situáciu.

Tipy ako zmierniť alergické ťažkosti počas alergickej sezóny

Najvhodnejší čas pre pobyt v exteriéri je skoré ráno a neskoro večer, kedy je koncentrácia peľu najnižšia, vhodné je aj obdobie po daždi. Počas pobytu vonku nosiť slnečné okuliare, pokrývku hlavy. Pri jazde autom nevetrajte oknom.

Pri pobyte vonku nezabudnite:

  • vyhnúť sa priamemu kontaktu s peľom
  • obmedziť vychádzky počas slnečných a veterných dní
  • vyhýbať sa rizikovým oblastiam ako sú lúky, okraje lesov, topoľové aleje, atď.

Vhodný je pobyt v prímorských oblastiach alebo v horách v nadmorskej výške nad 1600 m n.m., kde je koncentrácia peľu nízka.

Po návrate domov je potrebné:

  • sa prezliecť
  • osprchovať sa a umyť si vlasy
  • spláchnuť peľ z tváre, aby nespôsoboval dráždenie v noci

V prípade pobytu v interiéri je dobré obmedziť vetranie oknom počas dňa. Vetrať je vhodné nadránom a po daždi.  Do okien možno použiť proti peľové sieťky.

Náš tip: Bielizeň nesušte vonku, vyhnete sa prenosu voľne poletujúceho peľu na vaše oblečenie.

PÁČILA SA VÁM TÁTO RADA OD NAŠEJ ODBORNÍČKY?

Viac podobných rád a tipov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Túto radu pre vás pripravila MUDr. Dušana Žinčáková, primárka interného oddelenia Nemocnice Svet zdravia Humenné a imunoalergologička.

Dusana Zincakova, imunoalergologicka

 

IMUNOALERGOLOGICKÁ AMBULANCIA PROCARE CENTRAL JE TU PRE VÁS!

Imunoalergologická ambulancia v ProCare Central pod vedením MUDr. Kataríný Prekopovej vykonáva úkony ako:

  • bronchodilatačný test
  • desenzibilizačná liečba
  • imunoalaergologické testovanie mimo sezóny
  • imunoalergologické vyšetrenie
  • NIOX
  • spirometria

Viac info

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 05.12.2017 | Prevencia

    Zhubný nádor kože – malígny melanóm

    Na našej pokožke môžete pozorovať niekoľko anomálií alebo útvarov. Rozoznávame pigmentované – znamienka a nepigmentované. V prípade, že chcete znížiť riziko vzniku malígneho zvrhnutia materských znamienok, je potrebné dodržiavať preventívne opatrenia.   Nie všetky znamienka sú nebezpečné, ale každé jedno znamienko môže predstavovať riziko vzniku malígneho melanómu. Preto znamienka, ktoré preukazujú rastovú aktivitu je potrebné…
  • 21.05.2019 | Blog

    Aké zdravotné benefity má darovanie krvi?

    Darovaním krvi nepomáhame len iným, ale do určitej miery aj sebe. Prispieva k regenerácii organizmu či zvyšuje odolnosť organizmu. Darcovstvo krvi má aj výhody a benefity pre náš organizmus Pri darovaní krvi sa realizuje viacero vyšetrení, aby sa zistilo, či je darca zdravý. Okrem krvného obrazu sa vyšetruje pečeňový enzým ALT, testy na vybrané infekcie…
  • 25.08.2015 | Blog

    Točí sa vám hlava?

    Udržiavanie rovnováhy je dynamický dej. V prípade poruchy je sprievodným znakom subjektívny pocit závratu – vertigo. Vertigo má charakter ilúzie pohybu. Spája sa s pocitom straty rovnováhy, resp. stratou samotnou. Môže mať rotačný alebo polohový charakter. Diagnostika sa opiera o dôkladnú anamnézu a neurootologické vyšetrenie. Ak sú príčiny ochorenia známe, je nádej na úspešnú liečbu…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)