Prejsť na obsah

Rehabilitácia doma po prekonaní COVID-19 s ľahším priebehom

Respiračná fyzioterapia je súhrn dýchacích cvičení, ktoré sa vykonávajú v prirodzenom rytme dýchania. Udržiava a zlepšuje funkcie dýchania a pľúcnej ventilácie. Zlepšuje okysličenie krvi a následne aj tkanív. Podstata dychovej gymnastiky je uvedomenie si vlastného dýchania – nádych nosom a výdych ústami. Dychové cvičenia sú vhodné pre znovunadobudnutie vyváženého muskuloskeletálneho (kostrovo-svalového) systému, teda svalstva hrudníka, bránice…

20.04.2021

Respiračná fyzioterapia je súhrn dýchacích cvičení, ktoré sa vykonávajú v prirodzenom rytme dýchania. Udržiava a zlepšuje funkcie dýchania a pľúcnej ventilácie. Zlepšuje okysličenie krvi a následne aj tkanív. Podstata dychovej gymnastiky je uvedomenie si vlastného dýchania – nádych nosom a výdych ústami.

Dychové cvičenia sú vhodné pre znovunadobudnutie vyváženého muskuloskeletálneho (kostrovo-svalového) systému, teda svalstva hrudníka, bránice a svalstva brucha. Rovnako zvyšujú aj objem pľúc, urýchľujú proces navrátenia do bežného denného režimu. Pri cvičení sa dôraz kladie na synchronizáciu dýchania a časové rozvrhnutie ako vdychu, tak aj výdychu. Cvičenia možno vykonávať v rôznych polohách, a to v ľahu, v sede alebo v stoji.

Dychové cvičenie je určené pre:

  • osoby v domácej liečbe, ktoré majú symptómy ochorenia COVID-19, bez potreby hospitalizácie;
  • osoby bez teploty;
  • osoby bez sprievodných ochorení (napr. zápal pľúc v akútnej fáze, ischemické a iné ochorenia srdca, arytmia, permanentne prítomná dychová nedostatočnosť).

Cvičenie vykonávame:

  • minimálne 10 minút denne;
  • minimálne 2x denne;
  • postupne zvyšujeme náročnosť podľa individuálnych potrieb.

Tieto cvičenia nemožno vykonávať bez predošlého schválenia odborným lekárom alebo fyzioterapeutom. V prípade nežiaducich účinkov skráťte dĺžku cvičenia. V prípade potreby vyhľadajte odbornú pomoc.

Správny stereotyp dýchania

Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy v kolenách. Jednu ruku umiestnite na hrudnú kosť, druhú na spodný okraj rebier tak, aby prsty spočívali vpredu na bruchu. Následne spustite plecia dozadu a hrudník dolu a nadýchnite sa nosom tak, aby sa hrudná kosť zdvíhala len minimálne a dolné rebrá sa rozťahovali nielen dopredu a dozadu, ale aj do strany. Potom voľne vydýchnite pootvorenými ústami, akoby ste chceli zarosiť zrkadlo. Opakujte 5x. Takéto dýchanie budeme používať aj pri nasledujúcich cvičeniach.

Rezistované dýchanie

Ide o dýchanie proti odporu. Potrebujeme pohár s vodou a slamku (čím užšia, tým väčší odpor). Zhlboka sa nadýchnite a pomaly plynule vydychujte cez slamku. Obmena môže byť balón, gumená rukavica, trúbka. Nádych nosom do bránice, výdych ústami „ši-ši-ši“ alebo „fu-fu“. Plynulý nádych a pri výdychu hláskujeme M, N, O, U, vždy so sťahom a uvoľnením bránice. Plynulý nádych do bránice a s výdychom nahlas počítam od jeden až do konca výdychu, snaha o predĺžený výdych. Rovnako počítame s nádychom a vtedy predlžujeme nádych.

Pozrite si kompletné informácie ako sa proti korona vírusu chrániť.

Viac odporučených cvičení nájdete v našej brožúre.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 06.05.2019 | Aktuality

    Darček pre mamičky v humenskej pôrodnici

    Milé mamičky, humenská pôrodnica pripravila pre vás balík plienok na prvé týždne po pôrode.   Okrem služieb hotelového štandardu vám pri odchode z našej pôrodnice darujeme nádielku kvalitných plienok pre vaše milované bábätko. Balík plienok vám venuje naša pôrodnica ako darček na prvé chvíle strávené s vaším pokladom doma. Prežite najkrajší okamih svojho života práve…
  • 05.10.2019 | Blog

    Hormón oxytocín ovplyvňuje nielen pôrod, kojenie ale aj emócie

    Jeho názov v gréčtine znamená rýchly pôrod. Je tvorený v hypotalame v supraoptickom a paraventrikulárnom jadre odtiaľ cez neuróny je uskladnený v zadnom laloku hypofýzy odtiaľ je pulzatívne vylučovaný prostredníctvom nervových signálov do krvného obehu. Naviac je známy v súvislosti s pôrodom a dojčeným Podnetom pre jeho tvorbu je vonkajší podnet hlavne fyzikálneho charakteru. Jeho biologický…
  • 02.11.2017 | Aktuality

    Nemocničná olympiáda 2017

    Aj tento rok sa konala rozlúčka s letom v trebišovskej nemocnici v športovom duchu. Toto športové podujatie pod názvom „Nemocničná olympiáda 2017″ bola organizovaná pre zamestnancov nemocnice, ktorí radi športujú i súťažia. V rámci nej sa uskutočnila súťaž vo volejbale, vo futbale a v netradičných disciplínach v piatlone. Atmosféru na ihrisku sprevádzalo úprimné povzbudzovanie jednotlivých…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)