Prejsť na obsah

Som COVID-19 pozitívny, čo s tým?

Po celoplošnom testovaní zostali v karanténe s pozitívnym výsledkom viacerí. Čo robiť doma, keď máte COVID-19 ako jediný člen domácnosti? Ako sa správať, keď nemám žiadne príznaky? U veľkej časti pacientov môže prebehnúť ochorenie na Covid bezpríznakovo. Avšak je dobré, aby aj títo pacienti dodržiavali niekoľko odporúčaní, prípadne podporili svoju imunitu dostupnými spôsobmi. Čo robiť,…

11.11.2020

Po celoplošnom testovaní zostali v karanténe s pozitívnym výsledkom viacerí. Čo robiť doma, keď máte COVID-19 ako jediný člen domácnosti? Ako sa správať, keď nemám žiadne príznaky?

U veľkej časti pacientov môže prebehnúť ochorenie na Covid bezpríznakovo. Avšak je dobré, aby aj títo pacienti dodržiavali niekoľko odporúčaní, prípadne podporili svoju imunitu dostupnými spôsobmi.

Čo robiť, ak ste v izolácii a nemáte COVID príznaky?

  1. Jedzte nedráždivú stravu s vysokým obsahom ovocia a zeleniny. Neprejedajte sa.
  2. Pite teplé nápoje niekoľkokrát denne,  napr. nesladený bylinkový čaj.
  3. Vetrajte krátko a intenzívne niekoľkokrát denne.
  4. Ak ste zvyknutí cvičiť, nemusíte celkom prestať, ale prechodne znížte intenzitu.
  5. Užívajte výživové doplnky s obsahom vitamínu C (aspoň 500 mg) a D (v dennej dávke 1500 i.u.), prípadne tiež Zinok a Selén.

Neprepadajte panike

Aj v domácnostiach, kde nebolo možné dodržať izoláciu pozitívnych členov domácnosti, sa nenakazili všetci, prípadne sa nenakazil nikto iný.

Myslite aj na svoje duševné zdravie, netlmte úzkosť alkoholom a venujte sa v izolácii príjemným činnostiam. Sociálne siete a elektronické médiá používajte striedmo.

Dostatočne spite, nenarúšajte svoj bežný režim ponocovaním. Ak bývate v dome, využívajte dvor alebo záhradu na pobyt na čerstvom vzduchu.

Čo robiť v prípade straty čuchu alebo chuti?

V prípade, že sa pacientovi prejavia príznaky ako napríklad strata čuchu a chuti, ktoré sa pomerne často vyskytujú izolovane, treba vedieť, že dĺžka ich trvania je veľmi variabilná.

Niekedy môžu pretrvávať aj mesiace, prípadne je návrat len čiastočný. Z dlhodobého hľadiska to môže byť naozaj veľmi nepríjemné.

Návrat čuchu možno podporiť preparátmi s komplexom vitamínov B ako je napr. Milgamma N, Revitanerv  s gingkom alebo aj B-komplex.

Možný je tiež tzv. čuchový tréning

Ako na to? Dlhodobo 2x denne voľne privoniavajte po dobu 5 minút k 4 vôňam:

  • klinček,
  • citrón,
  • ruža,
  • eukalyptus (možno využiť vonné oleje).

Ak ste infekciu prežili bez príznakov, či s minimálnymi príznakmi, je to dobrá správa. Každopádne však nepoľavujte v obozretnosti a naďalej dodržiavajte pravidlo R-O-R: ruky – odstup – rúško.

Tú to radu pre vás pripravila MUDr. Katarína Varechová, všeobecná lekárka pre dospelých, Nemocnica Svet zdravia Michalovce.

Pozrite si kompletné informácie ako sa proti korona vírusu chrániť.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 17.02.2014 | Aktuality

    Vedecko-pracovná schôdza SL SLS

    Slovenská lekárska spoločnosť, Spolok lekárov vo Vranove nad Topľou, SRLK Vranov nad Topľou, Vranovská nemocnica, n.o., Diabetologická ambulancia VN, n.o. Vás pozývajú na vedeckú pracovnú schôdzu SL SLS vo Vranove nad Topľou, ktorá sa uskutoční dňa 25. februára 2014 (utorok) o 14:00 hod. v zariadení OÁZA PROGRAM 1. MUDr. Schroner, Z., PhD. (Interná a diabetologická…
  • 17.05.2023 | Aktuality

    XXIX. ročník Getlíkovho memoriálu v Michalovciach

    11.5.2023 sa konal už XXIX. ročník Getlíkovho memoriálu, ktorý zorganizovalo pediatrické oddelenie v Michalovciach pod záštitou riaditeľa nemocnice Ing. Mariána Haviernika. Účastníci podujatia si pripomenuli život a diela významného nestora slovenskej pediatrie, profesora MUDr. Andreja Getlíka, CSc. (rodák z Vinného), ktorý pôsobil takmer celý svoj život v Bratislave a podieľal sa na výchove pediatrov, alergológov…
  • 23.05.2017 | Aktuality

    Festival zdravia 2017 s michalovskou nemocnicou

    Vo štvrtok 18. mája 2017 zorganizovala ZP Dôvera na Námestí slobody v Michalovciach Festival zdravia, ktorý sprevádzalo množstvo sprievodných aktivít, súčasťou ktorých bola aj nemocnica Michalovce.   V nemocničnom stánku ponúkali sestry návštevníkom meranie tlaku a glykémie a v prípade namerania zvýšených hodnôt a záujmu zo strany návštevníkov ochotne poskytli aj cenné rady a stručnú…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)