Prejsť na obsah

Vakcína nemôže spôsobiť ochorenie COVID-19

Očkovanie zdravotníkov a určených skupín proti ochoreniu COVID-19 mRNA vakcínou je v plnom prúde. Existuje však veľa dezinformácií a hoaxov o vlastnostiach vakcíny alebo prípadných vedľajších účinkoch. Aj vás zaujíma, aký je rozdiel medzi jednotlivými vakcínami, alebo či môžete po vakcíne ochorieť? Odpovede sa dozviete v rade primára OAIM a zároveň námestníka pre liečebno-preventívnu starostlivosť…

26.01.2021

Očkovanie zdravotníkov a určených skupín proti ochoreniu COVID-19 mRNA vakcínou je v plnom prúde. Existuje však veľa dezinformácií a hoaxov o vlastnostiach vakcíny alebo prípadných vedľajších účinkoch. Aj vás zaujíma, aký je rozdiel medzi jednotlivými vakcínami, alebo či môžete po vakcíne ochorieť? Odpovede sa dozviete v rade primára OAIM a zároveň námestníka pre liečebno-preventívnu starostlivosť Nemocnice Svet zdravia MUDr. Stanislava Saladiaka.

Na Slovensku sa očkuje proti ochoreniu COVID-19 mRNA vakcínou od výrobcu BioNtech/Pfizer. Schválená na podávanie je aj vakcína výrobcu Moderna a v procese schvaľovania je vakcína Oxford/AstraZeneca.

Aký je rozdiel medzi jednotlivými vakcínami?

Rozdiel je v spôsobe zavedenia dôležitých informácií do tela vyvolávajúcich vznik imunity. Prvé dve spomenuté, vakcína Comirnaty od výrobcu BioNtech/Pfizer a vakcína Moderna, využívajú mediátorovú ribonukleovú kyselinu – mRNA.

Vakcína Oxford/AstraZeneca obsahuje nereplikujúci sa vírusový vektor. Dôležité je spomenúť taktiež rozdiely v požadovaných teplotách skladovania. Pre vakcínu BioNtech/Pfizer je to mínus 80 °C, pre vakcínu Moderna mínus 20 °C a pre vakcínu Oxford/AstraZeneca 2-8 °C.

Vakcína v žiadnom prípade nemôže spôsobiť ochorenie COVID-19

V prípade, že sa dáte zaočkovať, nemusíte sa obávať, že vám vakcína spôsobí vznik ochorenia COVID-19. Ochorenie môže spôsobiť len infikovanie sa samotným vírusom SARS-CoV-2. Pacient po vakcinácii môže ochorieť iba v prípade, ak sa infikoval vírusom v čase pred vakcináciou alebo v čase, keď si jeho telo po vakcinácii ešte nedokázalo vytvoriť dostatočnú imunitu.

Napriek tomu pred očkovaním nie je potrebné sa dať pretestovať.

V prípade, že máte termín vakcinácie a boli ste v úzkom kontakte s pozitívnym pacientom,  je potrebná zmena termínu. Ideálne by bolo očkovanie odložiť minimálne na štyri týždne od nástupov príznakov ochorenia COVID-19, eventuálne od pozitívneho RT PCR testu u bezpríznakových. Názory odborníkov a prístupy jednotlivých krajín k tejto otázke sú nejednotné.

Aké sú prínosy a riziká očkovania proti COVID-19?

Medzi najviac rizikové skupiny patria starší pacienti, pretože u nich priebeh ochorenie býva ťažší a úmrtnosti na infekciu spôsobenú vírusom SARS-CoV-2 je vyššia. Prioritizácia očkovania tejto skupiny je preto esenciálna.

Medzi riziká vakcinácie patria nežiadúce reakcie ako anafylaktický šok, čo je vlastne celková alergická reakcia, ale aj teploty, búšenie srdca a bolesti. Samotná anafylaktická reakcia sa však vyskytuje veľmi zriedkavo a zdravotnícky personál vie, ako takúto reakciu liečiť a zvládnuť. Väčšina známych nežiadúcich účinkov je však mierna.

Túto radu pre vás pripravil ich MUDr. Stanislav Saladiak, námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť Nemocnice Svet zdravia Humenné a zároveň primár OAIM.

Pozrite si kompletné informácie ako sa proti korona vírusu chrániť.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 24.10.2022 | Aktuality

    Humenská nemocnica zorganizovala Regionálnu konferenciu anestéziológov

    21.10.2022 humenská nemocnica zorganizovala Regionálnu konferenciu anestéziológov, XXII. Lučanského memoriál, ktorého sa zúčastnili prednostovia, primári a lekári Prešovského a Košického kraja. Po úvodných slovách medicínskeho riaditeľa MUDr. Martina Šima, MBA, MSc. , riaditeľa nemocnice MUDr. Jaroslava Marčišina, námestníka pre liečebno – preventívnu starostlivosť MUDr. Stanislava Saladiaka a hlavného odborníka MZ SR pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu Doc.…
  • 01.03.2021 | Aktuality

    Pľúcne ventilátory pre galantskú nemocnicu

    Galantská nemocnica tento týždeň dostala do daru 10 transportných pľúcnych ventilátorov Panther 5.   Tento život zachraňujúci dar dostala nemocnica vďaka iniciatíve predsedu Strany maďarskej komunity Krisztiána Forróa, ktorý požiadal Veľvyslanectvo Maďarska o pomoc. Veríme, že aj tieto prístroje prispejú k skvalitneniu poskytovania zdravotnej starostlivosti a k záchrane životov pacientom. Za dar veľmi pekne ďakujeme.
  • 13.05.2021 | Aktuality

    V žiarskej a banskoštiavnickej nemocnici oslavovali sviatok sestier a pôrodných asistentiek: Ocenili najdlhšie slúžiace kolegyne

    V Nemocnici Svet zdravia Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica, rovnako ako v celej sieti nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare, včera oslavovali sviatok sestier a pôrodných asistentiek. 12. mája bol totiž Medzinárodný deň sestier a 5. mája Medzinárodný deň pôrodných asistentiek. Pri tejto príležitosti vedenie poďakovala svojim sestrám a pôrodným asistentkám za ich každodennú obetavú…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)