Prejsť na obsah

Vráťte sa do formy po covide s týmito cvičeniami

Tieto cviky sú určené pre získanie kondičky po ľahšom priebehu covidu. Na čo vám poslúži kilo ryže, pohár vody a slamka? Aj niekoľko týždňov po prekonaní covidu môžete pociťovať príznaky súvisiace s oslabenými dýchacími cestami. Respiračná fyzioterapia je súhrn dýchacích cvičení, ktoré sa vykonávajú v prirodzenom rytme dýchania. Udržiava a zlepšuje funkcie dýchania a pľúcnej…

07.12.2021

Tieto cviky sú určené pre získanie kondičky po ľahšom priebehu covidu. Na čo vám poslúži kilo ryže, pohár vody a slamka?

Aj niekoľko týždňov po prekonaní covidu môžete pociťovať príznaky súvisiace s oslabenými dýchacími cestami. Respiračná fyzioterapia je súhrn dýchacích cvičení, ktoré sa vykonávajú v prirodzenom rytme dýchania. Udržiava a zlepšuje funkcie dýchania a pľúcnej ventilácie. Zlepšuje okysličenie krvi a následne aj tkanív. Podstata dychovej gymnastiky je uvedomiť si vlastné dýchanie – nádych nosom a výdych ústami. Robíte to tak?

Prečo dýchacie cvičenia?

Dýchacie cvičenia sú vhodné pre znovunadobudnutie vyváženého kostrovo-svalového systému, teda svalstva hrudníka, bránice a svalstva brucha. Rovnako zvyšujú aj objem pľúc, urýchľujú proces navrátenia do bežného denného režimu. Pri cvičení sa dôraz kladie na synchronizáciu dýchania a časové rozvrhnutie vdychu a výdychu. Cvičenia možno vykonávať v rôznych polohách, a to v ľahu, v sede alebo v stoji. Pozrite sa, akú zostavu pre vás pripravil tím fyzioterapeutov pod odbornou garanciou MUDr. Hedvigy Královej, hlavnej lekárky pre fyziatriu, balneológiu a liečebnú rehabilitáciu ProCare Svet zdravia a Renáty Gregorovičovej, hlavnej fyzioterapeutky ProCare Svet zdravia.

Správny stereotyp dýchania

Ako má vyzerať? Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy v kolenách. Jednu ruku umiestnite na hrudnú kosť, druhú na spodný okraj rebier tak, aby prsty spočívali vpredu na bruchu. Následne spustite plecia dozadu a hrudník dolu. Nadýchnite sa nosom tak, aby sa hrudná kosť zdvíhala len minimálne a spodné rebrá sa rozťahovali nielen dopredu a dozadu, ale aj do strany. Potom voľne vydýchnite pootvorenými ústami, akoby ste chceli zarosiť zrkadlo. Opakujte päťkrát. Takéto dýchanie budete používať aj pri nasledujúcich cvičeniach.

Cviky na chrbte

V ľahu na zemi si podložte hlavu, nohy ohnite v kolenách a rozkročte na šírku bedier. Chodidlá majte položené na podložke, chrbát pritlačte k podložke. Dýchajte pomaly.

Cvik 1

Nadýchnite sa, dve sekundy vydržte a pozvoľna vydýchnite cez pootvorené ústa. Potom priložte obe ruky na dolnú časť rebier a dýchajte tak, aby sa ruky pri nádychu oddialili a pri výdychu približovali. Uvoľnite ramená, hrudník aj šiju. Ruky kladú rebrám odpor pri nádychu a pomáhajú pri výdychu. Ako modifikáciu možno použiť uterák alebo gumu.

Cvik 2

Končeky prstov oboch rúk si položte na oblasť podbrušia. Uvoľnite ramená, hrudník aj šiju. Nadýchnite sa, roztiahne sa vám hrudník do strán, dopredu a dozadu, bránica putuje smerom nadol. Vydýchnite cez zošpúlené ústa.

Cvik 3

Ruky vystrite vedľa tela. S nádychom zdvihnite horné končatiny k hlave, na dve sekundy zadržte dych a s výdychom pripažte ruky späť.

 

Cvik 4

Ruky vystrite vedľa tela. S nádychom upažte horné končatiny do strán. Na dve sekundy podržte dych a s výdychom cez pootvorené ústa pripažte ruky späť.

Cvik na boku

Ľahnite si na bok, pokrčte kolená a spodnú ruku pohodlne uložte pod hlavu. Hornú ruku položte na hlavu, celý trup je v rovine. Zhlboka sa nadýchnite nosom, na dve sekundy zadržte dych a pomaly vydychujte cez pootvorené ústa. Opakujte päťkrát. Otočte sa na druhý bok a cvik zopakujte. Môžete použiť aj vrecko s pieskom, prípadne iné závažie ako balenie ryže či cukru.

Cviky v sede

Usaďte sa na stoličku. Narovnajte chrbát, pohľad smerujte dopredu. Uvoľnite plecia, lopatky stiahnite k sebe. Chodidlá oprite celou plochou o podložku. Nohy sú mierne od seba a ruky vedľa tela.

Cvik 1

S nádychom zodvihnite obe horné končatiny až k ušiam, vydržte dve sekundy. S pomalým predĺženým výdychom klesajú ruky späť. Následne upažte ruky do strán a zostaňte v tejto polohe napočítaním do dva. Vydychujte cez našpúlené ústa.

Cvik 2

Ruky položte na plecia, s nádychom dvihnite lakte smerom k stropu. Vydržte dve sekundy. S výdychom sa vrátite do východiskovej polohy.

Cvik 3

Spojte ruky za hlavou, lopatky tlačte k sebe s nádychom. S pomalým predĺženým výdychom spájate lakte k sebe a ukladáte bradu na hrudník. V tej istej polohe vymeňte nádych s výdychom.

Cvik 4

Ruky položte na plecia. S nádychom nimi krúžte smerom nahor v hornom polkruhu, s výdychom  smerom nadol v dolnom polkruhu.

Cvik 5

S nádychom ruky vzpažte, s výdychom sa zbaľte do klbka – pokrčte koleno a snažte sa oň oprieť čelo. Nohy striedajte.

Pridajte posilňovanie

Ide o cviky udržiavajúce kondičku, ktorými je dobre dopĺňať dýchacie cvičenia. Podobne ako pri dýchacích cvičeniach ich môžete vykonávať v ľahu, na boku, v sede. Pridávate aj cviky v stoji.

Cviky v ľahu

S nádychom pokrčte ľavú dolnú končatinu v kolene a vystretú pravú dolnú končatinu s výdychom dvíhajte po výšku kolena. Potom nohy vystriedajte.

Cvik 1

Obe dolné končatiny zohnite v kolenách, nohy oprite o podložku. Ruky uložte voľne vedľa tela, spevnite chrbát aj bruško a s nádychom zdvihnite panvu smerom k stropu. S výdychom položte panvu späť na podložku.

Cvik 2

Ľahnite si na bok, pokrčte kolená a spodnú ruku pohodlne uložte pod hlavu. Horná ruka je položená na hlave, celý trup v rovine. Zhlboka sa nadýchnite nosom, zodvihnite hornú voľnú končatinu aj voľnú dolnú končatinu. Dve sekundy vydržte a s výdychom uvoľnite.

Cviky v sede

Cvik 1

Sadnite si pohodlne s vyrovnaným chrbtom. Ruky sú voľne vedľa tela, pohľad smeruje dopredu. Plecia uvoľnite, lopatky stiahnite k sebe. Chodidlá sú celou plochou opreté o podložku. Nohy sú mierne od seba a ruky vedľa tela – takto sa nadýchnite. Oprite si ruky o kolená a s výdychom striedavo dvíhajte kolená.

Cvik 2

Drobná obmena – v vzpriamenom sede s nádychom a s výdychom striedavo vystierajte kolená.

Cviky v stoji

Cvik 1

Postavte sa vzpriamene k vyššej posteli, k stene alebo k stolu. Oprite horné končatiny o podložku pre lepšiu stabilitu. V tejto polohe sa zhlboka nadýchnite nosom a vydýchnite cez pootvorené ústa niekoľkokrát za sebou. Pritom prepínajte špičky – stojte striedavo na špičkách a na pätách.

Cvik 2

V tej istej polohe unožte a zanožte vystretú dolnú končatinu.

Cviky na rezistované dýchanie

Ide o dýchanie proti odporu. Potrebujete pohár s vodou a slamku, čím užšia, tým väčší odpor. Zhlboka sa nadýchnite a pomaly plynule vydychujte cez slamku. Obmena môže byť balón, gumená rukavica, trúbka. Nadýchnite sa nosom do bránice, vydychujte ústami „ši-ši-ši“ alebo „fu-fu“. Plynulo sa nadýchnite a pri výdychu hláskujte M, N, O, U vždy so sťahom a uvoľnením bránice. Plynulo sa nadýchnite do bránice a s výdychom nahlas počítajte od jeden až do konca výdychu,  snažte sa o predĺžený výdych. Rovnako počítajte s nádychom a vtedy predlžujte nádych.

Trúfate si?

Alebo cvik pre pokročilých? Nadýchnite sa a s výdychom urobte krok do schodov. S nádychom sa zastavte a s ďalším výdychom urobte ďalší krok do schodov. Snažte sa vyjsť aspoň jedno-dve poschodia. Pre zvýšenie náročnosti môžete použiť činky alebo PET fľaše s vodou.

Relaxačné cviky

Cvik 1

Ľahnite si na brucho, otočte hlavu na jednu stranu a na tej istej strane položte voľne ruku vedľa hlavy. Opačnú dolnú končatinu pokrčte. V tejto polohe dve minúty silno dýchajte.

Cvik 2

Použite veľkú fitloptu, prípadne si na stoličke podložte hrudník vankúšom. Pohodlne sa na ňu uložte bruchom, oprite sa o kolená a ruky spusťte voľne pred hlavou. Dýchajte zhlboka, výdych je pozvoľný, pomalý, predĺžený, aby sa telo uvoľnilo. Opakujte päť- až osemkrát.

Cvik 3

Ľahnite si na chrbát. Dolné končatiny si oprite o fitloptu alebo stoličku, dlane vytočte smerom nahor. V tejto polohe sa nadychujte a počas výdychu sa snažte stiahnuť rebrá dole smerom k panve.

Naozaj pre vás?

Pozor, tieto cvičenia nemožno vykonávať bez predošlého schválenia odborným lekárom alebo fyzioterapeutom. Respiračná fyzioterapia je pre vás vhodná, ak ste v domácej liečbe a máte symptómy ochorenia COVID-19, nemáte teplotu ani sprievodné ochorenia ako zápal zápal pľúc v akútnej fáze, ischemické a iné ochorenia srdca, arytmiu, či permanentne prítomnú dychovú nedostatočnosť.

Ako často?

Cvičenia vykonávajte minimálne 10 minút denne, dvakrát denne a postupne zvyšujte náročnosť podľa individuálnych potrieb. V prípade nežiaducich účinkov skráťte dĺžku cvičenia. V prípade potreby vyhľadajte odbornú pomoc. Ak sa cítite neisto a slabo, vykonávajte tieto cviky vždy pod dozorom.

PÁČILI SA VÁM TIETO RADY OD NAŠICH ODBORNÍKOV?

Viac podobných rád a tipov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Chcete zlepšiť aj svoje stravovacie návyky? Využite ProCare Fit menu.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 06.12.2018 | Aktuality

    Návšteva Sv. Mikuláša v Špecializovanom centre sociálnych služieb v Stropkove

    ,,O kto, kto Nikolaja ľubit, o kto, kto Nikolaju služit. Tomu svjatyj Nikolaj na vsjakij čas pomahaj, Nikolaj, Nikolaj!“ Touto starou, známou piesňou naši klienti 6. decembra privítali Mikuláša v našom Špecializovanom centre sociálnych služieb v Stropkove. Jeho príchod vyčaril krásny úsmev a veľkú radosť na ich tvárach. Mikuláš  každého klienta obdaroval milým slovom a darčekom. Pre klientov program…
  • 21.09.2017 | Krása, šport a relax

    Cvičíte na chrbát naozaj správne?

    Aj ľudia, ktorí nemajú problém s chrbticou, cvičia teda preventívne, by v zásade mali byť inštruovaní školeným pracovníkom. Ľudia s chrbticovými ťažkosťami by mali cvičiť pod dohľadom odborníka, ktorí ich naučí správne vykonať cvik.   Odborné vedenie cvičenia je dôležité, lebo keď pacient cvičí podľa textu, obrázku či videa, nemá spätnú väzbu, kontrolu či cvičenie…
  • 18.07.2016 | Aktuality

    Nemocnica Galanta zaškolila príslušníkov mestskej polície do práce s defibrilátorom

    Prednedávnom sa galantská nemocnica spoločne so zdravotnou poisťovňou Dôvera podieľala na dobročinnej myšlienke, a síce zaobstaraní automatického externého defibrilátora pre hliadky Mestskej polície Galanta, čím sa v meste i jeho priľahlom okolí zvýši dostupnosť tohto život zachraňujúceho zariadenia, ktorého rozmach zaznamenáva nie len svet, ale aj naše Slovensko. Pri tejto príležitosti sa Nemocnica s poliklinikou…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)