Prejsť na obsah

Výročný kongres slovenskej oftalmologickej spoločnosti

Prednášali sme na výročnom kongrese oftalmologickej spoločnosti v Košiciach. V dňoch 16. – 17. 10. 2015 sa konal XXI. výročný kongres slovenskej oftalmologickej spoločnosti, ktorý bol venovaný 100. výročiu narodenia doc. MUDr. Ľudovíta Veselého. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch hotela Double Tree by Hilton v Košiciach s medzinárodnou účasťou –  MD May a MD Craven z Baltimoru v USA, Dr. Daxer…

13.11.2015

Prednášali sme na výročnom kongrese oftalmologickej spoločnosti v Košiciach.

V dňoch 16. – 17. 10. 2015 sa konal XXI. výročný kongres slovenskej oftalmologickej spoločnosti, ktorý bol venovaný 100. výročiu narodenia doc. MUDr. Ľudovíta Veselého.

Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch hotela Double Tree by Hilton v Košiciach s medzinárodnou účasťou –  MD May a MD Craven z Baltimoru v USA, Dr. Daxer z Rakúska, Dr. Haigis z Nemecka. Kongresu sa zúčastnili i slovenskí lekári pracujúci v zahraničí – MUDr. Kozák z Jacobs Retina Center, San Diego, USA, a Dr. Raiskup z Nemecka. Hlavými témami podujatia bola problematika katarakty a refrakčnej chirurgie, ochorenia sietnice, rohovky, vitreoretinálna chirurgia, glaukóm a variá.

Naše pracovisko, JZS-očná, sa prezentovalo aktívnou účasťou so štyrmi prednáškami.

Ako prví na Slovensku sme mali možnosť v praxi využiť unikátny systém-predplnený injektor určený na aplikáciu vnútroočnej šošovky do oka. Táto procedúra je neoddeliteľnou súčasťou operačného odstránenia sivého zákalu a výrazne skracuje dobu trvania operácie, minimalizuje traumatizáciu rohovky, zvyšuje bezpečnosť zákroku a uľahčuje operatérovi operačný výkon. (Zdokonalenie mini-invazívnych procedúr pri operácii katarakty- preloaded injektor. Autori: Hurčíková M., Piecková M., Muchová J.)

V spolupráci s MUDr. Hlôškom, špecialistom pre vitreoretinálnu chirurgiu, sme odprezentovali kazuistiku terapeutického postupu u gravidnej pacientky s rozsiahlou preretiálnou hemoragiou.  (Evakuácia hemorágie pod MLI nekrvavou chirurgiou. Autori: Hlôška B., Hurčíková M.)

S aktívnou účasťou sa prezentovali aj sestry, a to prednáškami zameranými na venózne oklúzie sietnice (Venózne oklúzie – možnosti liečby. Autori: Šomšáková A., Šimková M., Gumanová M.) a skúsenosťami s operáciou komplikovanej katarakty (Operácia komplikovanej katarakty – naše skúsenosti. Autori: Kassayová A., Barilová J., Ciganpálová J.).

Súčasťou kongresu bolo aj celoslovenské štatistické vyhodnotenie stavu chirurgie katarakty za rok 2014. Z celkového počtu 52 pracovísk sa naše pracovisko umiestnilo na  3. mieste s celkovým počtom operácii 1769. Prvé dve miesta patrili Očnej klinike FN Ružinov a súkromnému očnému centru Dr. Bohma v Bratislave. Za naším pracoviskom sa umiestnili všetky krajské a fakultné nemocnice. Toto popredné umiestnenie je pre naše pracovisko do budúcna veľkým záväzkom.

Aktívna účasť na tomto kongrese významne zviditeľnila naše pracovisko medzi oftalmologickou spoločnosťou a taktiež v značnej miere prispela k nášmu ďalšiemu profesionálnemu rastu a napredovaniu.

Kongres 2..JPG

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 03.06.2020 | Aktuality

    Všetko najlepšie, deti!

    Prvý júnový deň majú sviatok všetky deti na svete.   Nemocnica Humenné nezabudla ani na svojich najmenších pacientov. „Dve gumičky za ušká, noštek, ústa do rúška“, opakovali deťom dobrovoľníčky Krajšieho dňa, ktoré im ušili mini tematické rúška. Malí oslávenci boli obdarovaní vitamínmi na posilnenie imunity, náučným pexesoom či zábavnou knižkou plnou zaujímavých úloh. Malé hrdinky…
  • 17.03.2023 | Aktuality

    Edukácia o hygiene rúk v Materskej škole v Kajali

    Ako všetci dobre vieme, hygiena v našom živote zohráva veľmi podstatnú úlohu. Preto je nesmierne dôležité, aby sme k tomu viedli aj naše deti od útleho detstva a vysvetlili im, prečo je dôležité aby základné hygienické návyky vykonávali automaticky bez upozornenia. A samozrejme začíname hygienou rúk. Hygiena rúk Epidemiologička Mgr. Oľga Jónásová z galantskej nemocnice sa…
  • 05.12.2022 | Aktuality

    Policajná kvapka krvi

    Zamestnanci Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Michalovciach v spolupráci s Hematologicko-transfúziologickým oddelením Nemocnice Svet zdravia Michalovce zorganizovali policajnú kvapku krvi. Celkovo prišlo darovať krv 19 policajtov. Všetkým policajtom posielame veľkú vďaku a vážime si tento ich dobrosrdečný čin. Určite tak pomôžu mnohým našim pacientom, ktorí sú odkázaní na túto najvzácnejšiu tekutinu. Darovať krv môžete v Michalovciach počas odberových dní Utorok,…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)