Prejsť na obsah

Pripravte sa na alergickú sezónu

Obsah alergénov peľu v ovzduší závisí od počasia. Ako sa pripraviť na letné obdobie plné peľu? Dozviete sa v rade MUDr. Dušany Žinčákovej, primárky interného oddelenia Nemocnice Svet zdravia Humenné a imunoalergologičky. Faktory vplývajúce na alergiu Pri vlhkom daždivom počasí obsah alergénov peľov vo vzduchu klesá. Naopak,  pri horúcom, slnečnom a veternom počasí obsah alergénov…

30.06.2020

Obsah alergénov peľu v ovzduší závisí od počasia. Ako sa pripraviť na letné obdobie plné peľu? Dozviete sa v rade MUDr. Dušany Žinčákovej, primárky interného oddelenia Nemocnice Svet zdravia Humenné a imunoalergologičky.

Faktory vplývajúce na alergiu

Pri vlhkom daždivom počasí obsah alergénov peľov vo vzduchu klesá. Naopak,  pri horúcom, slnečnom a veternom počasí obsah alergénov peľu stúpa a dochádza k zhoršeniu ťažkostí u alergikov.

Existujú aj výnimky, kedy po niektorých búrkach sa množstvo trávových alergénov v ovzduší naopak zvýši. Búrka totiž môže spôsobiť rozpad peľových zŕn a uvoľnenie menších alergénnych častíc do ovzdušia. Agresivitu peľov zvyšujú škodlivé látky v ovzduší, napr. dopravný smog.

Je potrebné sledovať peľový kalendár?

Liečba alergie je komplexná a dlhodobá. Zahŕňa elimináciu alergénu, farmakoterapiu, edukáciu pacienta, špecifickú alergénovú imunoterapiu. Pacienti s alergiou by mali sledovať peľový kalendár a 14-28 dní pred kvitnutím rastlín, na ktorých peľ sú alergickí, začať užívať preventívnu liečbu– antihistaminiká, prípadne lokálne kortikosteroidy.

Náš tip: Počas peľovej sezóny sledovať peľovú informačnú službu, ktorá v pravidelných intervaloch vyhodnocuje aktuálnu peľovú situáciu.

Tipy ako zmierniť alergické ťažkosti počas alergickej sezóny

Najvhodnejší čas pre pobyt v exteriéri je skoré ráno a neskoro večer, kedy je koncentrácia peľu najnižšia, vhodné je aj obdobie po daždi. Počas pobytu vonku nosiť slnečné okuliare, pokrývku hlavy. Pri jazde autom nevetrajte oknom.

Pri pobyte vonku nezabudnite:

  • vyhnúť sa priamemu kontaktu s peľom
  • obmedziť vychádzky počas slnečných a veterných dní
  • vyhýbať sa rizikovým oblastiam ako sú lúky, okraje lesov, topoľové aleje, atď.

Vhodný je pobyt v prímorských oblastiach alebo v horách v nadmorskej výške nad 1600 m n.m., kde je koncentrácia peľu nízka.

Po návrate domov je potrebné:

  • sa prezliecť
  • osprchovať sa a umyť si vlasy
  • spláchnuť peľ z tváre, aby nespôsoboval dráždenie v noci

V prípade pobytu v interiéri je dobré obmedziť vetranie oknom počas dňa. Vetrať je vhodné nadránom a po daždi.  Do okien možno použiť proti peľové sieťky.

Náš tip: Bielizeň nesušte vonku, vyhnete sa prenosu voľne poletujúceho peľu na vaše oblečenie.

PÁČILA SA VÁM TÁTO RADA OD NAŠEJ ODBORNÍČKY?

Viac podobných rád a tipov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Túto radu pre vás pripravila MUDr. Dušana Žinčáková, primárka interného oddelenia Nemocnice Svet zdravia Humenné a imunoalergologička.

Dusana Zincakova, imunoalergologicka

 

IMUNOALERGOLOGICKÁ AMBULANCIA PROCARE CENTRAL JE TU PRE VÁS!

Imunoalergologická ambulancia v ProCare Central pod vedením MUDr. Kataríný Prekopovej vykonáva úkony ako:

  • bronchodilatačný test
  • desenzibilizačná liečba
  • imunoalaergologické testovanie mimo sezóny
  • imunoalergologické vyšetrenie
  • NIOX
  • spirometria

Viac info

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 22.01.2018 | Aktuality

    Dar pre galantskú nemocnicu od zdravotnej poisťovne Dôvera

    Zástupcovia zdravotnej poisťovne Dôvera, konkrétne krajskej pobočky Trnava, odovzdali 19. 1. 2018 v dopoludňajších hodinách, vedeniu nemocnice dar, v rámci výsledkov jesennej prepoisťovacej kampane 2017.   Spomínaným darom sa stal digitálny televízny prijímač. Po dohovore zástupcov zdravotnej poisťovne a vedenia nemocnice, bude televízor umiestnený v priestoroch čakárne, Urologickej ambulancie, ktorá sa dočkala v rámci jej sťahovania, aj rekonštrukcie.…
  • 13.05.2021 | Aktuality

    Vo svidníckej nemocnici oslavovali Medzinárodný deň sestier: Ocenili najdlhšie slúžiace

    V Nemocnici Svet zdravia Svidník, rovnako ako v celej sieti nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare, včera 12. mája oslavovali Medzinárodný deň sestier.   Pri tejto príležitosti svidnícka nemocnica poďakovala svojim sestrám za ich každodennú náročnú prácu a pre všetky sestry boli pripravené aj drobné darčeky s tematikou úsmevu a sladké balíčky. Zároveň ocenila diplomom i potešila kyticou kvetov…
  • 30.05.2019 | Aktuality

    Svetový deň zdravia v trebišovskej nemocnici

    Pri príležitosti Svetového dňa hygieny rúk bola v trebišovskej nemocnici vzácna návšteva – predškoláci z Materskej školy Pri polícii v Trebišove, ktorí sa prišli dozvedieť, ako sa majú rúčky správne umývať.     Čisté rúčky sú základom pevného zdravia. Aj touto formou sme sa snažili u detí odbúrať strach z lekárov a nemocničného prostredia. Pomocou maku a orechov…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)