Prejsť na obsah

V spišskonovoveskej nemocnici sa vlani uskutočnilo o vyše 130 pôrodov viac

V Nemocnici Svet zdravia Spišská Nová Ves sa vlani uskutočnilo 1464 pôrodov. Oproti predošlému roku 2018 počet pôrodov narástol o 133. Najviac pôrodov, 153, nemocnica zaznamenala v mesiaci júl. Na svet prišlo o približne sto chlapcov viac ako dievčat a 13 mamičkám sa narodili dvojičky.   Počet pôrodov v spišskonovoveskej nemocnici každý rok rastie. Zatiaľ čo…

20.01.2020

V Nemocnici Svet zdravia Spišská Nová Ves sa vlani uskutočnilo 1464 pôrodov. Oproti predošlému roku 2018 počet pôrodov narástol o 133. Najviac pôrodov, 153, nemocnica zaznamenala v mesiaci júl. Na svet prišlo o približne sto chlapcov viac ako dievčat a 13 mamičkám sa narodili dvojičky.

 

Počet pôrodov v spišskonovoveskej nemocnici každý rok rastie. Zatiaľ čo v roku 2016 nemocnica zaznamenala 1206 pôrodov, v roku 2017 ich bolo 1285, v roku 2018 už 1331 a vlani 1464, čo je najvyšší počet pôrodov spomedzi všetkých nemocníc v sieti Svet zdravia.

„Opakovaný ročný nárast pôrodov podľa nás vznikol vďaka pozitívnej reklame spokojných mamičiek, ktoré u nás už rodili, a to aj z iných okresov. V našej pôrodnici dbáme na individuálny a empatický prístup, rešpektujeme pôrodné plány a veľkou výhodou je aj možnosť, aby otecko sprevádzal mamičku počas celej hospitalizácie, teda nielen počas pôrodu.  Mamičky oceňujú napríklad i možnosť prehliadky oddelenia ešte pred hospitalizáciou. Týmto všetkým sa snažíme v našej pôrodnici vytvoriť rodinné prostredie pod dohľadom vysoko odborného personálu. Dobré referencie a návrat rodičiek nás utvrdzujú v tom, že to robíme správne,“ vysvetľuje primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Štefan Novysedlák.

 Chlapcov prišlo vlani v spišskonovoveskej nemocnici na svet 787, dievčat 685. Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Sofia, Diana a Eliška. U chlapcov dominovali mená Jakub, Samuel a Lukáš.

Šťastní rodičia aj personál

Narodenie každého dieťatka je pre personál výnimočná udalosť, na jeden minuloročný prípad však určite nezabudnú. Pacientka sa po veľmi ťažkej životnej skúsenosti, keď v predchádzajúcom tehotenstve prišla o vytúžené donosené bábätko, rozhodla to ďalšie priviesť na svet v spišskonovoveskej pôrodnici, hoci bola z iného okresu.

 „Celú prvú dobu pôrodnú sprevádzal pacientku a jej manžela veľký strach a obavy o bábätko, aj napriek tomu, že všetko bolo po celý čas v poriadku. Pôrodné asistentky a lekári k nej pristupovali veľmi empaticky a psychicky ich podporovali, aby túto náročnú fázu pôrodu zvládli čo najlepšie. Napriek všetkej snahe personálu sa druhá doba pôrodná nečakane skomplikovala a lekár musel pristúpiť k operačnému vedeniu pôrodu. Mamičke sa však napriek komplikáciám narodil zdravý chlapček a nielen šťastní rodičia, ale aj samotný personál sa tešil, že všetko dobre dopadlo,“ spomínajú si vedúca pôrodná asistentka Katarína Kurtová s manažérkou dennej zmeny Ivanou Kukurovou.

  238 mamičiek si vytvorilo vlastný pôrodný plán

Mamičky môžu spolu s oteckami v nemocnici absolvovať predpôrodnú prípravu, kde sa dozvedia viac napríklad o životospráve v gravidite, priebehu pôrodu a prakticky si nacvičia základnú starostlivosť o novorodenca. Stretnutia sú doplnené cvičením. Vlani predpôrodnú prípravu absolvovalo 106 mamičiek. Spoločne s personálom si tiež mamičky môžu vytvoriť individuálny pôrodný plán a naplánovať si tak, ako by mal ich pôrod vyzerať. Minulý rok túto možnosť využilo 238 mamičiek.

Nemocnica využíva moderné metódy, ako bonding (v prípade cisárskeho rezu možnosť bondingu s oteckom) či rooming-in a po pôrode mamičkám v oblasti kojenia radí certifikovaná laktačná poradkyňa. Každý štvrtok tiež pôrodnica otvára dvere budúcim mamičkám, ktoré majú vtedy možnosť prísť si pozrieť oddelenie, pôrodné sály a zdravotnícky tím im zodpovie otázky, ktoré ich zaujímajú.

Na prelome rokov bol pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie zakúpený nový USG prístroj, ktorý umožní lekárom poskytovať budúcim mamičkám kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť.  Pôrodnica najnovšie plánuje rozšíriť možnosti pôrodnej analgézie a snaží sa tiež získať titul BFHI (Baby Friendly Hospital Initiative), teda titul nemocnice priateľskej k deťom.

Spišskonovoveská pôrodnica sa opakovane umiestnila na vrchných miestach ankety, ktoré pripravoval Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom rodinka.sk. Minulý rok sa podľa hodnotenia mamičiek stala najlepšou v Košickom kraji a druhou najlepšou na Slovensku.

Celkovo sa minulý rok v 12 pôrodniciach siete Svet zdravia uskutočnilo 10 515 pôrodov. Všetko potrebné o pôrodniciach vrátane edukačných materiálov mamičky nájdu na www.mojaporodnica.sk.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 27.01.2022 | Blog

    Treba reflux bábätka riešiť s lekárom?

    Odgrgnutie aj so zvyškami jedla je u malých detí úplne normálne. Spozornieť treba, ak vášmu bábätku vyteká mliečko z úst viac ako trikrát denne aspoň počas troch týždňov. Samovoľný návrat žalúdkového a niekedy aj dvanástnikového obsahu je u bábätiek veľmi častý. Nemusíte sa teda hneď zľaknúť, spravidla nejde o žiadny problém, ale normálny fyziologický jav. Náchylnejšie sú…
  • 05.04.2018 | Blog

    Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?

    Slováci sú v rebríčkoch spotreby antibiotík na prvých miestach v rámci Európy. Ak k tomu pridáme fakt, že baktérie odolné voči antibiotikám sú už tu, zavarili sme si na veľký problém. Ale, každý problém má riešenie. Keď sa povie “používajte menej antibiotík”, reakciou býva často odpor. Najmä preto, že sme si zvykli antibiotiká vnímať ako…
  • 29.01.2019 | Aktuality

    Primárku galantskej nemocnice ocenili titulom Najlepší lekár

    V galantskej nemocnici pracuje najlepšia lekárka v sieti nemocníc Svet zdravia za rok 2018. Spoločnosť koncom minulého roka týmto titulom ocenila primárku oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny MUDr. Dagmar Bodákovú. Stalo sa tak počas podujatia Liga výnimočných, ktoré sa vlani konalo už po štvrtýkrát.   „Aj v neľahkých podmienkach, v akých sme minulý rok pracovali, sa naši…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)