Prejsť na obsah

Endorfín má podporné účinky na imunitu

Endorfíny sú endogénne opioidné neuropeptidy, ktoré patria do veľkej skupiny endogénnych opiátov . Podieľajú sa na modulácii zložitých neuronálnych procesov, psychických funkcií a žiaduceho správania. Aktuálne sú známe 3: α-endorfín, β-endorfín a y-endorfín, ktoré sa prednostne viažu na μ-opioidné receptory. Hlavnou funkciou endorfínov je neuromodulácia bolesti prostredníctvom inhibície signálov bolesti. Tiež predpokladáme ich účasť na…

19.09.2019

Endorfíny sú endogénne opioidné neuropeptidy, ktoré patria do veľkej skupiny endogénnych opiátov .

Podieľajú sa na modulácii zložitých neuronálnych procesov, psychických funkcií a žiaduceho správania. Aktuálne sú známe 3: α-endorfín, β-endorfín a y-endorfín, ktoré sa prednostne viažu na μ-opioidné receptory. Hlavnou funkciou endorfínov je neuromodulácia bolesti prostredníctvom inhibície signálov bolesti. Tiež predpokladáme ich účasť na mechanizme mozgovej odmeny, vyvolávaním príjemných pocitov eufórie ako odmeny určitého žiaduceho správania.

Odkiaľ telo príjma endorfín? 

Endorfíny sú produkované nervovými bunkami hypofýzy väčšinou ako odozva na bolesť alebo stres alebo podpora žiaduceho správania. Keď sa endorfín viaže na μ-receptor, inhibuje uvoľňovanie neurotransmitéra kyseliny gama-aminomaslovej (GABA), ktorá brzdí produkciu a uvoľňovanie dopamínu , čo je neurotransmiter spojený s radosťou.

Aké sú účinky endorfínu na telo?

Základná funkcia endorfínov sa viaže na zníženie fyzickej bolesti (aj počas pôrodu) a emočnej bolesti, zníženie stresovej reakcie, teda cítime menšiu bolesť a menej sme vystavení negatívnym účinkom stresu. Sekrécia endorfínov vedie k pocitom eufórie, modulácii chuti do jedla, uvoľňovaniu pohlavných hormónov a posilneniu imunitnej reakcie. Majú teda podporné účinky na imunitu, na pozornosť a pamäť, sexuálnu túžbu a orgazmus a považujú sa za spomaľovače starnutia.

Predpokladáme nedostatok endorfínov práve tam, kde je málo aktivít, ktoré podporujú uvoľňovanie

Teda pasivita, znížený záujem, nedostatok pohybu, spánku, príjemných aktivít, smiechu. Ak sú jednostranne prehnané aktivity podporujúce uvoľňovanie endorfínov, teda ako prinášajúce pozitívne emócie, je možné hypoteticky predpokladať závislosť od týchto aktivít (vrcholový šport, zvýšená sexuálna aktivita, hráčska vášeň, nakupovanie, atď).

Endorfíny sa prirodzene uvoľňujú počas rôznych aktivít vrátane:

  • jedenia,
  • sexuálnej aktivity, orgazmu,
  • počúvania hudby,
  • konzumácie chutných (čokolády) a korenistých jedál (čili).

Sú dôkazy, že intenzívne aeróbne cvičenie môže stimulovať uvoľňovanie β-endorfínu a pocit eufórie, alebo aj smiech môže tiež stimulovať jeho produkciu. Všeobecne sa uznáva, že aktivity, ktoré sa považujú za prospešné sú:

Ako získať endorfíny

  • smiech,
  • dosahovanie vytúžených cieľov,
  • intímny telesný kontakt či objatia,
  • sexuálna aktivita, zaľúbenie a láska,
  • telesný pohyb a šport,
  • hra, oddych a relaxácia,
  • spánok.

Túto radu pre vás pripravil MUDr. Peter Korcsog, primár Psychiatrického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Rimavská Sobota.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.


Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 24.09.2018 | Aktuality

    Trebišovská nemocnica zriadila pre pacientov komunitné miestnosti

    Nemocnica Svet zdravia Trebišov počas letných mesiacov búrala a rekonštruovala svoje priestory a dnes oficiálne otvorila svoje prvé komunitné nemocničné miestnosti. Pacienti v nich nájdu priestor, kde môžu relaxovať s knihou alebo hudbou či tráviť čas s príbuzným v príjemnom prostredí. Dosiaľ nič podobné v nemocnici neexistovalo a aj v rámci siete nemocníc Svet zdravia…
  • 03.08.2021 | Aktuality

    Zdravotníci svidníckej nemocnice vás zaočkujú v regióne i priamo v nemocnici

    Pre zvýšenie zaočkovanosti obyvateľov svidníckeho regiónu, vďaka ktorej dokážeme spoločne zvrátiť negatívny vývoj pandémie, sme sa v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva rozhodli zorganizovať aj výjazdové očkovanie v nadchádzajúce utorky. Svidnícki zdravotníci zároveň vyrážajú očkovať záujemcov aj do terénu Výjazdová očkovacia služba nemocnice vo Svidníku aktuálne očkuje v jednotlivých častiach regiónu každý utorok od 8.30 h,…
  • 24.02.2017 | Aktuality

    Žiarska nemocnica vo svojom areáli zavádza od prvého marca regulované parkovanie

    Žiar nad Hronom 24. marca 2017Nemocnica Svet zdravia na jeseň minulého roka ukončila stavebné práce, ktorých výsledkom boli nové parkovacie plochy v jej areáli. Od 1. marca 2017 pristupuje nemocnica k regulácii parkujúcich áut formou spoplatnenia. Dnes je pred budovou polikliniky celkovo 28 nových parkovacích miest, z toho dve pre imobilných pacientov. Zrekonštruované sú cestné komunikácie…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)