Prejsť na obsah

V rimavskosobotskej nemocnici sa vlani narodilo vyše 1100 detí

V Nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota sa vlani uskutočnilo 1112 pôrodov. Počet chlapcov a dievčat bol takmer rovnaký a desať mamičiek priviedlo na svet aj dvojičky.   Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Sofia, Ema a Viktória. U chlapcov zase dominovali mená Tomáš, Matej a Sebastián. Dievčat v rimavskosobotskej nemocnici prišlo na svet 562, chlapcov…

15.01.2019

V Nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota sa vlani uskutočnilo 1112 pôrodov. Počet chlapcov a dievčat bol takmer rovnaký a desať mamičiek priviedlo na svet aj dvojičky.

 

Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Sofia, Ema a Viktória. U chlapcov zase dominovali mená Tomáš, Matej a Sebastián. Dievčat v rimavskosobotskej nemocnici prišlo na svet 562, chlapcov len o dvoch menej – 560.

Zatiaľ čo v roku 2016 sa v nemocnici uskutočnilo 1130 pôrodov, v roku 2017 ich bolo 1215 a vlani 1112. Po Spišskej Novej Vsi a Galante má nemocnica v Rimavskej Sobote tretí najvyšší počet pôrodov spomedzi všetkých nemocníc siete Svet zdravia.

Mamičky sa na pôrod pripravujú

Mamičky spolu s oteckami majú v rimavskosobotskej nemocnici možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu. Dozvedia sa tak, ako zvládnuť tehotenstvo i samotný pôrod, aj ako sa následne starať o bábätko. Na jeho príchod sa tak dokážu oveľa lepšie pripraviť, získajú praktické návyky a zoznámia sa s priestormi i personálom oddelenia. Predpôrodný kurz minulý rok absolvovalo 127 mamičiek.

Spolu so zdravotníckym personálom si mamičky môžu aj naplánovať, ako by mal ich pôrod vyzerať, a to od prijatia do nemocnice až po starostlivosť o novorodenca. Vlani možnosť vytvoriť si individuálny pôrodný plán využilo 10 mamičiek. Nemocnica tiež ponúka mnoho edukatívnych materiálov o dojčení, masáži bábätka či prvom kúpeli, o čo majú mamičky vysoký záujem.

Počas minulého roku sa nemocnici podarilo pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie kúpiť novú pôrodnú posteľ, ktorá zvýšila komfort rodičiek i kardiotokografické prístroje na monitorovanie plodu. V tomto roku je na gynekologicko-pôrodníckom oddelení naplánovaná obnova sociálnych zariadení.

Pôrodnica v  Rimavskej Sobote sa stala podľa mamičiek jednotkou v Banskobystrickom kraji. V prieskume, ktorý vlani pripravil Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom www.rodinka.sk, ju mamičky zaradili na prvé miesto. Dosiahla hodnotenie 82,9 percenta.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 26.03.2018 | Aktuality

    Schôdza spolku lekárov

    22. marca 2018 sa konala vedecká pracovná schôdza Spolku lekárov SLS v Michalovciach. Program tentokrát pripravilo infektologické oddelenie pod vedením primára MUDr. Štefana Zambu, zúčastnilo sa jej 110 lekárov. Michalovské infektologické oddelenie poskytuje nadregionálnu starostlivosť pre zhruba štvrť milióna ľudí. Do budúcnosti sa plánuje otvorenie ambulancie cestovnej medicíny, ktorá bude poskytovať diagnostické, terapeutické výkony, odporúčania…
  • 14.02.2024 | Aktuality

    Valentín na HTO v michalovskej nemocnici

    V týchto dňoch sme zahájili valentínsku kvapku krvi v Darcovskom centre Michalovskej nemocnice. Okrem našich pravidelných darcov krvi nás navštívili aj študenti Obchodnej akadémie.
  • 29.10.2019 | Aktuality

    Deň seniorov v humenskej nemocnici

    Na Oddelení dlhodobo chorých v Nemocnici Svet zdravia Humenné si v októbri pripomenuli mesiac úcty k starším. Seniorom s pomocou dobrovoľníkov Kraj-šieho dňa poďakovali za všetko, čo spravili pre svoje rodiny i spoločnosť. Chceli, aby seniori cítili, že aj v tomto veku dokážu byť veľmi užitoční svojimi cennými skúsenosťami.   Aj v nemocnici môže byť…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)