Prejsť na obsah

V spišskonovoveskej nemocnici sa vlani narodilo vyše 1300 detí

V Nemocnici Svet zdravia Spišská Nová Ves sa počas minulého roka uskutočnilo 1331 pôrodov. Oproti vlaňajšku počet pôrodov narástol o 46. Chlapcov prišlo na svet len o niečo viac ako dievčat a desiatim mamičkám sa narodili dvojičky.   Zatiaľ čo v roku 2016 nemocnica zaznamenala 1206 pôrodov, v roku 2017 ich bolo 1285 a vlani 1331, čo je…

15.01.2019

V Nemocnici Svet zdravia Spišská Nová Ves sa počas minulého roka uskutočnilo 1331 pôrodov. Oproti vlaňajšku počet pôrodov narástol o 46. Chlapcov prišlo na svet len o niečo viac ako dievčat a desiatim mamičkám sa narodili dvojičky.

 

Zatiaľ čo v roku 2016 nemocnica zaznamenala 1206 pôrodov, v roku 2017 ich bolo 1285 a vlani 1331, čo je najvyšší počet pôrodov spomedzi všetkých nemocníc v sieti Svet zdravia.

„Opakovaný ročný nárast pôrodov podľa nás vznikol vďaka pozitívnej reklame spokojných mamičiek, ktoré u nás už rodili. V našej pôrodnici dbáme na individuálny prístup, rešpektujeme pôrodné plány a veľkou výhodou je aj možnosť, aby otecko sprevádzal mamičku počas celej hospitalizácie, teda nielen počas pôrodu.  Týmto v našej pôrodnici vytvárame rodinné prostredie pod dohľadom vysoko odborného personálu,“ vysvetľuje primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Štefan Novysedlák.

Chlapcov prišlo vlani v spišskonovoveskej nemocnici na svet 679, dievčat 658. Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Sofia, Hana a Ema. U chlapcov dominovali mená Michal, Matej a Matúš.

610-gramový novorodenec

Narodenie každého dieťatka je pre personál výnimočná udalosť, na jeden prípad však určite nezabudnú. Začiatkom minulého roka prišla do nemocnice rodička s kontrakciami, bola však len v 24. týždni tehotenstva.  Prvá doba pôrodná už bola rozbehnutá a predčasný pôrod sa nedal zastaviť.

„Vzhľadom na nízky týždeň tehotenstva a odhadovanú nízku pôrodnú hmotnosť bábätka sme mamičke vysvetľovali, že situácia je vážna a snažili sa ju v ťažkej situácii psychicky podporiť,“ spomína si vedúca pôrodná asistentka Katarína Kurtová.

Narodilo sa maličké 610-gramové dievčatko, ktoré však bolo veľmi bojovné. „Okamžite sme malú Evičku preložili na vyššie odborné pracovisko, kde všetkých prekvapila veľkou bojovnosťou o vlastný život. Po štyroch mesiacoch nám mamička prišla ukázať malé, zdravé dievčatko a poďakovať sa za záchranu vytúženého bábätka,“ vysvetlila Kurtová.  

 V pláne pôrodná izba pre alternatívne polohy

Mamičky môžu spolu s oteckami v nemocnici absolvovať predpôrodnú prípravu, kde sa dozvedia viac napríklad o životospráve v gravidite, priebehu pôrodu a prakticky si nacvičia základnú starostlivosť o novorodenca. Stretnutia sú doplnené cvičením. Vlani predpôrodnú prípravu absolvovalo 231 mamičiek. Spoločne s personálom si mamičky môžu vytvoriť individuálny pôrodný plán a naplánovať si tak, ako by mal ich pôrod vyzerať. Minulý rok túto možnosť využilo 125 mamičiek.

Nemocnica využíva moderné metódy, ako bonding (v prípade cisárskeho rezu možnosť bondingu s oteckom) či rooming-in a po pôrode mamičkám v oblasti kojenia radí certifikovaná laktačná poradkyňa. Každý štvrtok tiež pôrodnica otvára dvere budúcim mamičkám, ktoré majú vtedy možnosť prísť si pozrieť oddelenie, pôrodné sály a zdravotnícky tím im zodpovie otázky, ktoré ich zaujímajú.

Spišskonovoveská nemocnica sa chystá do budúcnosti zvýšiť počet nadštandardných izieb, v ktorých má možnosť ubytovať sa aj otecko. Plánuje vytvoriť i nadštandardnú pôrodnú izbu s možnosťou využitia alternatívnych metód vedenia pôrodu.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 31.01.2022 | Blog

    Pacientovi vytvárame bezpečný priestor

    Prečítajte si rozhovor so všeobecnou lekárkou a psychoterapeutkou MUDr. Alexandrou Frolkovičovou, ktorá sa vo svojej praxi sústreďuje na využívanie prirodzených prístupov k prevencii a liečbe ochorení. V rozhovore sa dozviete, čo je to psychoterapia, aký je rozdiel medzi psychológom, psychiatrom a psychoterapeutom, ale aj to, pre koho je takýto typ vyšetrenia vhodný. Ste lekár a psychoterapeut.…
  • 13.06.2013 | Aktuality

    Väčší komfort na operačnej sále v rožňavskej nemocnici

    Oddelenie centrálnych operačných sál získalo vďaka akcionárovi nový chirurgický stôl. Rožňavská nemocnica, člen siete nemocníc Svet zdravia získala moderný röntgenový operačný stôl, ktorý funguje na základe elektromechanického ovládania. Jeho mobilná základňa je v tvare písmena „Y“, čo umožňuje lepší prístup chirurga k pacientovi. Využíva sa predovšetkým v oblasti všeobecnej chirurgie, urológie, gynekológie, ortopédie, traumatológie a oftalmológie.. „Nový…
  • 24.05.2017 | Aktuality

    Vo Svidníku dnes otvorili prvú psychiatrickú liečebňu pre chronických pacientov v Prešovskom kraji

    Nové psychiatrické zariadenie chce byť vzorom liečivého prostredia. Až doteraz bol Prešovský kraj jeden z posledných na Slovensku, ktorý ešte nemal v rámci liečby psychiatrických pacientov k dispozícii chronické lôžka. Nová psychiatrická liečebňa v Nemocnici Svet zdravia vo Svidníku má byť v tomto smere vítané riešenie.   Kompletne zrekonštruované priestory s 37 lôžkami, so silným…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)