Prejsť na obsah

Ako zvládnuť syndróm pretrénovania?

So syndrómom pretrénovania sa môžu stretnúť športovci vo všetkých typoch športov, no najčastejšie je to práve u bežcov na dlhé trate.   Moderné šport testery, ktoré sú veľmi vďačným pomocníkom pri tréningu a ktoré precízne evidujú športové aktivity a výkony, nás často dokážu až premotivovať a hnať k stále lepším výkonom. No netreba zabúdať, že dôležitou súčasťou nášho „športového…

21.05.2018

So syndrómom pretrénovania sa môžu stretnúť športovci vo všetkých typoch športov, no najčastejšie je to práve u bežcov na dlhé trate.

 

Moderné šport testery, ktoré sú veľmi vďačným pomocníkom pri tréningu a ktoré precízne evidujú športové aktivity a výkony, nás často dokážu až premotivovať a hnať k stále lepším výkonom. No netreba zabúdať, že dôležitou súčasťou nášho „športového života“ je aj regenerácia.

Príznaky syndrómu pretrénovania

Pri jej nedostatku sa objavuje stagnácia až zníženie výkonnosti, bolesti svalov a neobvyklá únava. Toto sú zvyčajne prvé príznaky syndrómu pretrénovania. Pri postihnutí hlavne parasympatikového nervového systému (častejšie pri aeróbnych športoch) sú dominantnými príznakmi únava, depresia, nedostatok motiváce a znížená tepová frekvencia.

Primerané zvyšovanie záťaže

No dôležitejšie ako hypotézy sú spôsoby, ako syndrómu pretrénovania predchádzať. Pri prevencii  je najdôležitejšie vyhnúť sa nadmernému zvyšovaniu záťaže bez dostatočnej regenerácie, vo všeobecnosti sa odporúča nezvyšovať záťaž o viac ako 10% týždenne.

Medzi ostatné rizikové faktory patrí monotónna športová záťaž, vysoký počet súťaží v krátkej dobe, nedostatočný spánok, prehriatie organizmu, nedostatočná hydratácia, prekonané ochorenie v nedávnej minulosti a iné stresové faktory v práci alebo rodinnom živote.

Regenerácia a oddych

Ak sa vás daný problém týka, v rámci terapie je najdôležitejšie jedno – oddych. Ak pozorujete, že s vami nie je posledné 3-4 týždne niečo v poriadku, potom obvykle stačí týždeň oddychu a následné postupné zvyšovanie športovej záťaže.

Pozrite si viac o sybdrome pretrénovania v rade lekára MUDr. Filipa Schmidta.

Páčila sa vám táto rada od MUDr. Schmidta z ProCare MedissimoViac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 08.04.2021 | Aktuality

    Praktický dar pre COVID oddelenie v Dunajskej Strede od nadácie DSA

    Dňa 31.03.2021 prišla Nadácia DSA podarovať 2 kusy infúznych púmp pre COVID Oddelenie.   Zakladateľom nadácie je Dan-Slovakia Agrar a.s. Veľký Meder a osobne nám ich priniesol pán László Póda. Infúzne pumpy sa budú využívať pri ventilovaných pacientoch na dávkovanie liekov v presne určenom množstve a to nepretržite počas 24 hodinového cyklu. Tento dar si nemocnica naozaj cení,…
  • 14.02.2018 | Aktuality

    Valentín a darovanie krvi v topoľčianskej a partizánskej nemocnici

    Nemocnica Svet zdravia Topoľčany zorganizovala 14. februára valentínske darovanie krvi. Záujemcovia mohli prísť darovať najvzácnejšiu tekutinu na hematologicko-transfuziologické oddelenie topoľčianskej nemocnice, a to v čase od 6:30 h do 9:00 h. Po odbere okrem dobrého pocitu dostali aj sladkú odmenu – čokoládové srdiečko s poďakovaním nemocnice.   Krv darcov potrebujú ťažko chorí onkologickí pacienti, matky…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.