Prejsť na obsah

Nové monitory dychu pre novorodencov pribudli aj v trebišovskej nemocnici

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Trebišov dnes dostalo od Nadácie Križovatka sedem monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Mamičky si monitory dychu z trebišovskej nemocnice môžu požičať aj domov.   „Problém s dýchaním u novorodencov dokážeme vďaka monitorom…

21.02.2018

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Trebišov dnes dostalo od Nadácie Križovatka sedem monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Mamičky si monitory dychu z trebišovskej nemocnice môžu požičať aj domov.

 

„Problém s dýchaním u novorodencov dokážeme vďaka monitorom dychu odhaliť v skoršom čase. Výrazne to zvyšuje bezpečnosť predovšetkým u predčasne narodených novorodencov, ktorí sú z hľadiska výskytu SIDS najviac rizikoví. A práve bezpečnosť našich pacientov je pre nás veľmi dôležitá,“ uviedol riaditeľ nemocnice Svet zdravia Trebišov  MUDr. Juraj Bazár. Podotkol, že v prípade, ak nastane zlyhanie dýchania, monitory na to upozornia zvukovým a svetelným signálom.

Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.

„Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa,“ podotýka Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.

„Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu – infekčné choroby, horúčky či zvracanie – a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ vysvetľuje Tomasch.

Monitory dychu BabySense sú podľa Tomasch jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 14.01.2021 | Aktuality

    V žiarskej nemocnici boli zaočkovaní prví zamestnanci

    Sieť nemocníc Svet zdravia v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva sa v týchto dňoch aktívne zapojila do národného očkovacieho plánu v boji proti ochoreniu COVID-19.   Nemocnice museli pripraviť vakcinačné ambulancie a vakcinačné tímy, ktorých hlavnou úlohou je v priebehu pár dní maximálne využiť dodané vakcíny a zaočkovať prihlásených zamestnancov. V žiarskej nemocnici bolo za prvé dva dni (7. – 8.…
  • 16.10.2013 | Aktuality

    II. Zemplínsky deň ošetrovateľstva

    „Meranie je prvý krok, ktorý vedie k ovládaniu a nakoniec k zlepšeniu. Ak niečo nemôžete merať, nemôžete to pochopiť. Ak niečo nemôžete pochopiť, nemôžete to ovládať. Ak niečo nemôžete ovládať, nemôžete to zlepšiť.“ – Dr. H. James Harrington Nemocnica s poliklinikou a.s. Trebišov a Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek organizovala konferenciu určenú pre zdravotníckych…
  • 02.07.2019 | Aktuality

    Športový deň v nemocnici vo Svidníku

    Zamestnanci svidníckej nemocnice mohli aj tento rok ukázať svoje schopnosti na športovom dni v Skanzene.   Vo westernovej atmosfére si mohli zahrať indiánsky volejbal, zastrieľať na plechovky či vyskúšať svoju výdrž na ródeo býkovi. Najlepšie tímy s príznačnými názvami (Mladé pierka, Šerifova hviezda či Rýchle metly) boli ocenené, rovnako ako najvytrvalejší jazdec a jazdkyňa na býkovi.…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)