Prejsť na obsah

Stravovanie pri športovej príprave

Výživa je neoddeliteľnou súčasťou tréningu k vytúženému cieľu. Veľmi vhodný spôsob ako podporiť výkonnosť je stravovanie. Športovci, ktorých športový výkon presahuje trvanie dvoch hodín využívajú špeciálnu diétu pred pretekom.   Sacharidová super kompenzačná diéta Cieľom tejto diéty je zvýšenie glykogénových zásob v organizme. Je možné ju absolvovať sedem dní pred pretekom (3+3+1) alebo v kratšej…

21.02.2018

Výživa je neoddeliteľnou súčasťou tréningu k vytúženému cieľu. Veľmi vhodný spôsob ako podporiť výkonnosť je stravovanie. Športovci, ktorých športový výkon presahuje trvanie dvoch hodín využívajú špeciálnu diétu pred pretekom.

 

Sacharidová super kompenzačná diéta

Cieľom tejto diéty je zvýšenie glykogénových zásob v organizme. Je možné ju absolvovať sedem dní pred pretekom (3+3+1) alebo v kratšej verzii – štyri dni pred pretekom (2+2+0).

Prvé tri dni sa sústredíte na elimináciu sacharidov z vašej stravy. V týchto dňoch by mali vo vašom jedálničku dominovať ryby, ktoré obsahujú najvyšší podiel bielkovín (kapor, tuniak, halibut, treska), ďalej vajcia, hovädzí steak, kuracie mäso, zeleninu, ale vo veľmi obmedzenom množstve.

Pitný režim a príjem vitamínov počas diéty

Čo sa týka nápojov veľa možností nie je. Voda a nesladený čaj, pretože cukor je takmer všade.

Dni, keď neprijímame žiaden cukor, je organizmus náchylnejší na ochorenia. Dochádza k poklesu imunity. Preto sa odporúča dopĺňať vitamíny B a C. Je možné, že sa objavia pocity apatie, nevládania a pocity úzkosti vedúce až k psychickej nepohode.

Druhá trojdňová fáza

Cieľom druhej fázy je obmedziť príjem bielkovín a navýšiť množstvo sacharidov, t.j. prijímanie cukrov vo vysokom množstve. Odporúča sa v tejto fáze denne prijať 3 gramy sacharidov na kilogram telesnej hmotnosti.

Strava by mala obsahovať najmä ryžu, zemiaky, cestoviny, ovocie, sušené ovocie, pečivo. V strave bohatej na sacharidy musíme dbať na dostatočný prísun tekutín, pretože dochádza k zvýšenej spotrebe tekutín. Tréningy sú iba v nízkej intenzite.

Záver diéty

Záver diéty – fáza normalizácie je deň pred pretekom. Stravujete sa normálne. To znamená, že prijímate všetky makroživiny- cukry, tuky, bielkoviny ako ste zvyknutí.
Výsledkom super kompenzačnej diéty je nahromadenie glykogénu v pracujúcich svalových bunkách. Super kompenzáciou si môžete zvýšiť svoj výkon. Treba si však dávať pozor. Takáto diéta sa neodporúča viac ako 3x do roka.

Viac tipov, ako správne stravovať pri športovaní, vám prezradí úspešná slovenská bežkyňa a trénerka Romana Komarňanská.

Romana sa pravidelne umiestňuje v pretekoch od 5 do 42 kilometrov na najvyšších priečkach. Behu sa venuje takmer neustále, trénuje sama, ale má aj svojich zverencov. Behu sa venuje denne hodinu až dve, k tomu pridáva iné pohybové aktivity a regenerácia. Pre svojich zverencov pripravuje tréningové plány a aj ich vedenie.

Páčil sa vám tento článok? Viac rád si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 05.06.2020 | Blog

    Ako sa pripraviť na sezónu kliešťov?

    Opäť tu máme sezónu kliešťov. Aj keď nechodíte do lesa, kliešťa si môžete na oblečení priniesť aj z vlastnej záhrady či parku.   V rade všeobecnej lekárky pre dospelých MUDr. Kataríny Varechovej z Nemocnice Svet zdravia Michalovce sa dozviete, ako sa chrániť pred neželaným parazitom i ako s ním naložiť. Zásady, ktoré je potrebné dodržať,…
  • 31.07.2019 | Aktuality

    Galantská nemocnica odštartovala rozsiahlu rekonštrukciu

    Nemocnica Svet zdravia Galanta odštartovala v týchto dňoch rozsiahlu rekonštrukciu. Jej výsledkom bude moderný urgentný príjem s úplne novou organizáciou pacientov a nové oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OAMIS).  Investícia, ktorá bude financovaná z eurofondov so spoluúčasťou nemocnice, sa vyšplhá na vyše 3,7 milióna eur vrátane nákupu nového medicínskeho vybavenia. Nemocnica zároveň počas leta…
  • 01.03.2018 | Procare

    Škrípete zubami? Môže byť za tým stres

    Vyšetrenie u stomatológa by malo mapovať okrem zubných problémov aj problémy s chrbticou, tlakom v ušiach alebo závratmi. V prípade problémov s čeľustným kĺbom je manuálna terapia u ortopéda a cviky od fyzioterapeuta nevyhnutnou súčasťou liečby. Prečo je to tak si môžete prečítať v rade lekára – stomatológa Dr. Zeitlera z ProCare Central. Škrípanie zubov…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)