Prejsť na obsah

V humenskej pôrodnici sa vlani narodilo takmer 550 detí, dominovali mená Nina a Adam

V nemocnici Svet zdravia Humenné počas minulého roka prišlo na svet 548 detí. Chlapcov sa narodilo viac ako dievčat a osem mamičiek si domov odnieslo dvojičky.   Oproti predošlému roku 2016, kedy počet pôrodov v humenskej nemocnici dosiahol číslo 620, došlo vlani k poklesu na 540. Ten bol spôsobený aj personálnymi zmenami na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Dnes je…

18.01.2018

V nemocnici Svet zdravia Humenné počas minulého roka prišlo na svet 548 detí. Chlapcov sa narodilo viac ako dievčat a osem mamičiek si domov odnieslo dvojičky.

 

Oproti predošlému roku 2016, kedy počet pôrodov v humenskej nemocnici dosiahol číslo 620, došlo vlani k poklesu na 540. Ten bol spôsobený aj personálnymi zmenami na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Dnes je už lekársky tím stabilizovaný a pôrodnica verí, že sa to prejaví i na zvyšujúcej sa pôrodnosti.

Chlapcov sa vlani v humenskej pôrodnici narodilo 292, dievčat 256. Medzi najčastejšími dievčenskými menami, aké rodičia dávali svojim novorodencom, sa objavili Nina, Ema a Sofia. U chlapcov dominovali mená Adam, Samuel a Alex.

Prvá pôrodnica novej generácie

Humenská nemocnica ako prvá v sieti Svet zdravia v roku 2015 predstavila nový projekt pôrodnice novej generácie. Základom sú tri moderné pôrodné izby, ktoré nahrádzajú tradičné pôrodné sály. Mamičkám poskytujú väčšie súkromie pri pôrode i komfortné a príjemné prostredie.

Súčasťou pôrodnej izby je moderné polohovateľné pôrodné lôžko, detská postieľka, rozkladacie kreslo pre sprevádzajúcu osobu, samostatné sociálne zariadenie so sprchou či audio systém s upokojujúcou hudbou. Do pôrodnej izby okrem manžela či inej sprevádzajúcej osoby, lekára a sestry nemá prístup nik iný. Mamičky v nej strávia približne osem až desať hodín, čiže celý pôrod od prvej pôrodnej fázy až po záverečnú popôrodnú fázu.

Individuálny pôrodný plán

Budúce mamičky si môžu v humenskej nemocnici naplánovať svoj pôrodov do detailov a podľa svojich predstáv. Minulý rok si takýto individuálny pôrodný plán vytváralo 25 rodičiek. Absolvovať tiež pred pôrodom môžu psychofyzickú prípravu, ktorej cieľom je znížiť úzkosť a strach budúcej mamičky z pôrodu, oboznámiť ju s prostredím pôrodnice a poradiť, ako sa na pôrod pripraviť. Vlani sa prípravy zúčastnilo 37 mamičiek.

V rámci gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sa počas minulého roku zvýšil počet laparoskopicky operovaných pacientiek, čím sa nemocnica snaží minimalizovať počty laparotomických operácií. V tomto roku pôrodnica plánuje rozšíriť poskytovanie psychoprofylaktickej prípravy na pôrod, ktorý bude viesť certifikovaná pôrodná asistentka.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 01.07.2022 | Nezaradené

    Prekvapenie pre našich malých detských pacientov

    Aj pri príležitosti Medzinárodného dňa detí si naše dobrovoľníčky z Denného centra 1 Katka, Boženka a Helenka pripravili pre našich malých detských pacientov hospitalizovaných na pediatrii prekvapenie: darovali im farbičky a omaľovánky, nachystali si pre ne pohostenie vo forme gumených medvedíkov a marshmallow a strávili s nimi milé a zábavné popoludnie. Za všetky deti hospitalizované…
  • 14.02.2018 | Aktuality

    Valentín a darovanie krvi v topoľčianskej a partizánskej nemocnici

    Nemocnica Svet zdravia Topoľčany zorganizovala 14. februára valentínske darovanie krvi. Záujemcovia mohli prísť darovať najvzácnejšiu tekutinu na hematologicko-transfuziologické oddelenie topoľčianskej nemocnice, a to v čase od 6:30 h do 9:00 h. Po odbere okrem dobrého pocitu dostali aj sladkú odmenu – čokoládové srdiečko s poďakovaním nemocnice.   Krv darcov potrebujú ťažko chorí onkologickí pacienti, matky…
  • 02.05.2022 | Aktuality

    Jarné upratovanie v nemocnici Galanta

    Aj v galantskej nemocnici sme si pripomenuli Deň Zeme a to tradičnou jarnou brigádou. Zamestnanci nemocnice vymenili uniformy za športovo-pracovné oblečenie a s vrecami na odpadky sa pustili do čistenia areálu. Vyzbieralo sa veľké množstvo odpadkov, rôznych plechoviek, fliaš, papierov a ohorkov od cigariet. Menšie skupinky zamestnancov sa pustili aj do úprav kvetinových záhonov. Dobrá nálada…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)