Prejsť na obsah

Načo si dať pozor pri behu v zime?

Veľa bežcov predpokladá, že v zimnom období konečne odpadajú vysoké energetické nároky na chladenie organizmu, a preto budú bežať rýchlejšie alebo zabehnú dlhšie trate. No nemusí to byť vždy pravda. Faktor počasia dokáže mnohých bežcov potrápiť najmä v zime. Je potrebné brať do úvahy nielen absolútnu teplotu, ale aj rýchlosť vetra. Na pocitovej teplote záleží…

09.01.2018

Veľa bežcov predpokladá, že v zimnom období konečne odpadajú vysoké energetické nároky na chladenie organizmu, a preto budú bežať rýchlejšie alebo zabehnú dlhšie trate. No nemusí to byť vždy pravda. Faktor počasia dokáže mnohých bežcov potrápiť najmä v zime. Je potrebné brať do úvahy nielen absolútnu teplotu, ale aj rýchlosť vetra.

Na pocitovej teplote záleží

Pri silnom vetre je totiž pocitová teplota podstatne nižšia. Pri veľmi nízkej teplote je vhodné nadychovať sa nosom, čo umožňuje vzduch lepšie prehriať než príde do pľúc, no na druhej strane to limituje prísun kyslíka do organizmu, a tým aj výkon. Poveternostnými vplyvmi je často zmenený aj povrch, na ktorom beháme.

Preto je veľmi dôležité dbať na bezpečnosť, nosiť vhodnú obuv a brať do úvahy aj také samozrejmosti ako je skorší súmrak. Dnešné materiály na oblečenie sú na vysokej úrovni, no stále je potrebné rátať s tým, že chlad môže tiež limitovať výkonnosť.

Ako vplýva chlad na kĺby pri behu?

Kĺby vystavené chladu (hovoríme najmä o váhonosných kĺboch – členky, kolená a bedrové kĺby) majú v chlade tuhšie kĺbové puzdrá a taktiež limitovaný prísun krvi – keďže chlad pôsobí na periférne cievy vazokonstrikčne – teda cievy sa zužujú.

Chlad spolu s takýmto nedostatočným prekrvením môže vyvolávať až lokálnu bolesť kĺbov, no jednoznačná súvislosť medzi pôsobením chladu a poškodením kĺbov neexistuje. Tieto ťažkosti možno do značnej miery limitovať nielen vhodným oblečením, ale aj dôkladnou rozcvičkou pred behaním, optimálne ešte v doma v teplom prostredí. Svaly sa natiahnu, kĺbové puzdrá sú voľnejšie a vaše telo je tak lepšie pripravené na optimálny výkon. Správnou technikou behu sa treba vyhnúť bolesti kolien.

Z uvedených skutočností vyplýva, že zima naozaj nie je optimálne obdobie na dosahovanie osobných rekordov. Sústrediť by sme sa mali najmä na bezpečnosť a pravidelnosť behania. Potrebné je dbať aj na hydratáciu, veď vodu strácame nielen potením, ale aj dýchaním.

Túto radu pre vás pripravil MUDr. Schmidt z ProCare Medissimo. Viac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 06.06.2016 | Aktuality

    Do galantskej nemocnice sa vrátili očné operácie

    Dvojjazyčné pracovisko chce pacientom ponúknuť aj bezplatnú dopravu na plánované operácie. Očné oddelenie v Galante bolo založené ešte v roku 1983. V období do roku 2005 fungovalo ako lôžkové oddelenie. Po niekoľkoročnej prestávke začalo v apríli 2016 svoju činnosť kompletne obnovené pracovisko jednodňovej očnej chirurgie. Jeho činnosť sa špecializuje na operácie predného segmentu oka, predovšetkým…
  • 09.05.2023 | Aktuality

    Deň hygieny rúk vo vranovskej nemocnici

    Dňa 5.mája sme si pripomenuli Svetový deň hygieny rúk aj v nemocnici vo Vranove nad Topľou. Nemocničná epidemiologička v spolupráci s Regionálnym úradom zdravotníctva vo Vranove nad Topľou edukovali pacientov o správnom postupe pri dezinfekcii rúk, o tom, na ktorých miestach sa nachádza najviac baktérií a na čo si pri hygiene rúk majú dávať pozor.…
  • 12.08.2014 | Aktuality

    Starým lavičkám odzvonilo už aj v Spišskej Novej Vsi

    Regionálne nemocnice Svet zdravia spoločne so zdravotnou poisťovňou Dôvera pokračujú v generálnej výmene lavičiek vo všetkých 12 nemocniciach siete. Celkovo tak v čakárňach pribudne takmer 1200 lavičiek s vyše 4100 pohodlnými miestami na sedenie. Projekt nových lavičiek vznikol na základe iniciatívy Pekná nemocnica. V rámci nej mali všetci zamestnanci možnosť navrhnúť zlepšenia, ako by bolo…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)