Prejsť na obsah

Chobotničky zo štvrtého poschodia

Na háčkované čiapočky pre novorodencov sme si už zvykli, ale háčkované chobotničky?   Personál v pôrodnici v Pool Hospital v anglickom Dorsete prišiel s priekopníckym výskumom, že práve chobotnice majú veľký vplyv na prežitie predčasne narodených detí. Prítulné háčkované chobotnice pomáhajú nedonoseným novorodencom, aby sa cítili bezpečnejšie. Vedci pri sledovaní nedonosených novorodencov zistili, že predčasne…

06.11.2017

Na háčkované čiapočky pre novorodencov sme si už zvykli, ale háčkované chobotničky?

 

Personál v pôrodnici v Pool Hospital v anglickom Dorsete prišiel s priekopníckym výskumom, že práve chobotnice majú veľký vplyv na prežitie predčasne narodených detí. Prítulné háčkované chobotnice pomáhajú nedonoseným novorodencom, aby sa cítili bezpečnejšie. Vedci pri sledovaní nedonosených novorodencov zistili, že predčasne narodené deti objímajúce roztomilé chobotnice v inkubátore, mali pravidelný srdečný tep, lepšie dýchali a mali vyššiu hladinu kyslíka v krvi. Tieto deti boli pokojnejšie a nevyťahovali si hadičky a trubičky z končatín.

 

Ako je to možné? Chápadlá chobotnice pripomínajú pupočnú šnúru a mäkká pletenina zasa matkinu maternicu.

Chobotničky musia byť 100% bavlnené a chápadlá nesmú byť dlhšie než 22 cm. Ešte skôr ako sa dostanú k deťom, nemocnica ich sterilizuje.

Aj na Slovensku vznikla podobná aktivita. Oslovili sme hlavnú koordinátorku tejto peknej myšlienky pani Škrabkovú z Bratislavy. Táto nás kontaktovala s Carmel centrom, n.o. v Sečovciach. Pred časom zástupkyne centra, pani Némethová a pani Rusnáková, navštívili naše novorodenecké oddelenie a darovali našim najmenším pacientom 50 chobotničiek. Na pôde nemocnice ich privítal riaditeľ Nemocnice v Michalovciach MUDr. Vladimír Dvorový, MPH, primárka novorodeneckého a detského oddelenia michalovskej nemocnice MUDr. Dana Jurečková, PhD. a manažérka klastra Žena a dieťa Milena Cifruľáková.

 

Veríme, že háčkované chobotničky pomôžu zlepšovať komfort detičkám umiestneným v inkubátoroch a zlepšia ich zdravotný stav a vyhliadky na ďalší zdravý vývoj.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 03.04.2018 | Aktuality

    V Medissime začali operovať zúženú mozgovú tepnu unikátnou metódou

    Operovať zúženú mozgovú tepnu, ktorá patrí medzi najčastejšie príčiny cievnej mozgovej príhody, začali v bratislavskej nemocnici ProCare Medissimo unikátnou metódou. Nemocnica totiž využíva najmodernejšiu zdravotnícku pomôcku zo Spojených štátov, ktorá výrazne zvyšuje bezpečnosť pacienta a riziko výkonu sa tak približuje k nule. Tím MUDr. Ivana Vuleva spoločnosti Cinre začal operovať novou metódou ako prvý na…
  • 10.04.2018 | Aktuality

    Veľká noc v nemocnici Banská Štiavnica

    V rámci projektu Krajší deň sa aj tento rok opäť stretli dobrovoľníci v nemocnici Banská Štiavnica, aby spríjemnili klientom pobyt v Dome ošetrovateľskej starostlivosti.   Nakoľko sa blížilo obdobie Veľkej noci, pripomenuli im svojou kreatívnou činnosťou tieto sviatky jari. Spoločne pripravili výzdobu oddelení nemocnice. Niektorí klienti sa len zúčastnili a nasávali veľkonočnú atmosféru, iní  aj pomáhali…
  • 16.12.2022 | Aktuality

    Nádherný dar pre Michalovskú nemocnicu

    Michalovská nemocnica prevzala dar od fotografky Michaely Ivčičovej. Krásny dar v podobe úžasných obrazov detičiek. Nesmierne si toto gesto vážime. Fotografie už skrášľujú priestory predpôrodnej prípravy, kde budúce mamičky pravidelne absolvujú kurzy v rámci prípravy na pôrod. Ďakujeme a veríme, že tieto obrazy prinesú mnoho úsmevov.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)