Prejsť na obsah

Cvičíte na chrbát naozaj správne?

Aj ľudia, ktorí nemajú problém s chrbticou, cvičia teda preventívne, by v zásade mali byť inštruovaní školeným pracovníkom. Ľudia s chrbticovými ťažkosťami by mali cvičiť pod dohľadom odborníka, ktorí ich naučí správne vykonať cvik.   Odborné vedenie cvičenia je dôležité, lebo keď pacient cvičí podľa textu, obrázku či videa, nemá spätnú väzbu, kontrolu či cvičenie…

21.09.2017

Aj ľudia, ktorí nemajú problém s chrbticou, cvičia teda preventívne, by v zásade mali byť inštruovaní školeným pracovníkom. Ľudia s chrbticovými ťažkosťami by mali cvičiť pod dohľadom odborníka, ktorí ich naučí správne vykonať cvik.

 

Odborné vedenie cvičenia je dôležité, lebo keď pacient cvičí podľa textu, obrázku či videa, nemá spätnú väzbu, kontrolu či cvičenie vykonáva správne, prípadne príliš rýchlo. Len pocit, že niečo robíme dobre, nestačí.

Neodborne vykonávaným cvičením riskujeme poškodenie:

Nielen pri pohyboch s rotačnou zložkou, ale pri všetkých pohyboch platí – ak vás bolí chrbát, pohyby nemôžete robiť cez bolesť. V prípade, že pociťujete bolesti chrbta alebo máte ťažkosti s chrbticou pri bežnej záťaži počas dňa, vyhľadajte lekára. Môže ísť o varovné signály preťaženia chrbtice alebo iného ochorenia.

Viac sa dozviete v  Rade lekára MUDr. Mareček z ProCare Trnavské Mýto.

Rady našich lekárov nájdete v blogu O zdraví. Mohlo by vás zaujímať aj Čo dokáže odhaliť preventívna prehliadka?

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 10.04.2019 | Aktuality

    Dar pre najmenších

    Naša nemocnica sa opäť tešila nádhernému daru. Ručne pletené veci pre našich najmenších pacientov od ZOS Anna-Mária n.o. nám osobne doniesli p. Anna Borkešová a p. Zuzana Kováčová.   Sme veľmi vďační za takúto pozornosť, keďže pletené oblečenie určite zahreje a poteší. Srdečne ďakujeme za tento krásny dar a prajeme Vám veľa zdravia.
  • 01.04.2019 | Aktuality

    Kreatívny deň v michalovskej nemocnici

    Koniec marca bol pre pacientky onkológie o niečo iný a zaujímavejší. Dobrovoľníci z centra Krajší deň im pripravili chvíľku kreatívnej tvorby, aby aspoň na moment zabudli a presmerovali myšlienky od svojich zdravotných problémov. Tvorili servítkovou technikou, t. z. lepidlom a štetcom zľahka prilepovali kúsky servítok na drevené šperkovničky, ktoré sa im po dokončení stali malým…
  • 02.10.2019 | Blog

    Je možné dostať rakovinu hrubého čreva z mäsa?

    Strava bohatá na červené mäso a mäsové výrobky je rizikovým faktorom hlavne pre rakovinu hrubého čreva, žalúdka. Strava bohatá na tuky, s nízkym podielom ovocia a zeleniny, nízkym podielom vlákniny môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny. K vzniku ďalších karcinogénov môže dôjsť pri vyprážaní, grilovaní a pod. Prevenciou je primeraná konzumácia červeného mäsa a mäsových výrobkov,…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)