Prejsť na obsah

Nácvik postupu pri výskyte vysokonebezpečnej nákazy

Precvičenie postupov nemocnice pri  zistení podozrenia na výskyt vysoko nebezpečnej nákazy u osoby v príjmovej ambulancii a precvičenie realizácie činností určených opatrení na začatie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Úlohy: Precvičiť  postupy činnosti zdravotníckych zamestnancov urgentného príjmu/ príjmovej ambulancie, preveriť vzájomnú komunikáciu s RÚVZ a reakcie cvičiacich  pri zistení osoby podozrivej na VNN. Preveriť praktické zvládnutie  používania…

15.06.2016

Precvičenie postupov nemocnice pri  zistení podozrenia na výskyt vysoko nebezpečnej nákazy u osoby v príjmovej ambulancii a precvičenie realizácie činností určených opatrení na začatie poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Úlohy:

  • Precvičiť  postupy činnosti zdravotníckych zamestnancov urgentného príjmu/ príjmovej ambulancie, preveriť vzájomnú komunikáciu s RÚVZ a reakcie cvičiacich  pri zistení osoby podozrivej na VNN.
  • Preveriť praktické zvládnutie  používania OOPP,  dezinfekčných a dekontaminačných postupov.

Pred samotným nácvikom  bolo vykonané školenie so zamestnancami CPO / príjmovej ambulancie. Tiež  boli preškolení sanitári a  upratovačky o dekontaminácii a dezinfekčných postupoch pri  podozrení na VNN v spolupráci s RÚVZ.

Priebeh  cvičenia – situácia

Dňa 5.5.2016 v čase o 9,00 hod. prišiel pacient na CPO/príjmovú ambulanciu/urgentný príjem s príznakmi :  horúčka, triaška,  malátnosť, bolesti hlavy a svalov, hnačka a zvracanie. Cestovateľská anamnéza: pacient uvádzal, že sa pred týždňom vrátil z pobytu v Siera Leone, kde pracoval ako humanitárny pracovník a po príchode domov sa začali prejavovať uvedené symptómy.

Lekár odobral anamnézu, pri ktorej sa zistili príznaky:  horúčka, malátnosť, bolesti hlavy, svalov, hnačka a zvracanie. Pacient udával, že sa vrátil z rizikovej oblasti . Na základe pozitívnej klinickej a epidemiologickej anamnézy  lekár vyslovil podozrenie z ochorenia na VNN, ktoré konzultoval so službukonajúcim lekárom KICM UNLP Košice. Personál si obliekol OOPP a nasadil ochranné rúško pacientovi. Na základe konzultácie podozrenie na VNN ihneď hlásil regionálnemu hygienikovi RÚVZ  TV a vedeniu nemocnice.

Lekár podľa požiadavky regionálneho hygienika RÚVZ doplnil a skompletizoval klinické a anamnestické epidemiologické údaje. Lekár na základe nariadenia regionálneho hygienika:

  • izoloval pacienta vo vyčlenenej miestnosti – presun do izolačnej miestnosti,
  • vypracoval menný zoznam zdravotníckych pracovníkov, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s pacientom podozrivým na VNN a izoluje ich vo vyčlenenej miestnosti,
  • vypracoval menný zoznam s telefonickým kontaktom prítomných v čakárni oddelenia, ktorí  prišli do úzkeho kontaktu s pacientom, uzavrie čakáreň a vyzval ich, aby počkali na rozhodnutie regionálneho hygienika.

Lekár vyčkal na príchod určenej posádky KE ZZS a odovzdal jej pacienta. Hygienik nemocnice v súčinnosti s epidemiológom pripravil návrh na realizáciu protiepidemiologických opatrení. Bola vykonaná dekontaminácia a dezinfekcia osôb, nástrojov a použitých veci.

  Vysokonebezpečná nákaza_NsP TV.jpg

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 01.06.2018 | Aktuality

    Kvapka krvi Martinka Sucháča

    Gymnázium Ivana Kraska v Rimavskej Sobote v spolupráci s rodičmi Martinka Sucháča zorganizovali 6.ročník „Kvapky krvi Martinka Sucháča“ pri príležitosti jeho 13. výročia úmrtia.   Ako študent gymnázia podľahol zákernej chorobe. Oslovení boli priatelia, študenti a pedagógovia, ktorým to zdravotný stav dovolí, aby sa do akcie zapojili 1.6.2018 na hematologicko-transfúziologickom oddelení Svet zdravia, a.s., Všeobecnej nemocnice…
  • 22.05.2015 | Aktuality

    Nové pracovisko magnetickej rezonancie začalo ponúkať čakacie lehoty rátané iba na dni

    Nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves dnes oficiálne spustila nové moderné pracovisko magnetickej rezonancie (MR). Vďaka tomu sa výrazne rozširujú diagnostické možnosti nemocnice najmä v oblasti ochorení kĺbov, centrálneho nervového systému, ciev a srdca. Nové diagnostické možnosti privítajú predovšetkým pacienti s poruchami pohybového aparátu a nervového systému. Zariadenie je vhodné na detailné zobrazenie mäkkých častí,…
  • 02.11.2017 | Rady lekárov

    Príčin genetických porúch plodu je viac

    Prenatálna diagnostika dokáže ešte pred narodením dieťaťa odhaliť prípadné genetické poškodenia plodu. Aké sú ale príčiny týchto porúch?   Jedným z najčastejších rizikových faktorov je vek tehotnej ženy, s ktorým súvisí pravdepodobnosť nesprávneho dozretia vajíčka. Čím je vajíčko staršie, tým väčšie je aj riziko, že nesprávne dozreje. Aj genetické faktory, ktoré sa u partnerov navonok neprejavujú, môžu v kombinácii…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)