Prejsť na obsah

Výročný kongres slovenskej oftalmologickej spoločnosti

Prednášali sme na výročnom kongrese oftalmologickej spoločnosti v Košiciach. V dňoch 16. – 17. 10. 2015 sa konal XXI. výročný kongres slovenskej oftalmologickej spoločnosti, ktorý bol venovaný 100. výročiu narodenia doc. MUDr. Ľudovíta Veselého. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch hotela Double Tree by Hilton v Košiciach s medzinárodnou účasťou –  MD May a MD Craven z Baltimoru v USA, Dr. Daxer…

13.11.2015

Prednášali sme na výročnom kongrese oftalmologickej spoločnosti v Košiciach.

V dňoch 16. – 17. 10. 2015 sa konal XXI. výročný kongres slovenskej oftalmologickej spoločnosti, ktorý bol venovaný 100. výročiu narodenia doc. MUDr. Ľudovíta Veselého.

Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch hotela Double Tree by Hilton v Košiciach s medzinárodnou účasťou –  MD May a MD Craven z Baltimoru v USA, Dr. Daxer z Rakúska, Dr. Haigis z Nemecka. Kongresu sa zúčastnili i slovenskí lekári pracujúci v zahraničí – MUDr. Kozák z Jacobs Retina Center, San Diego, USA, a Dr. Raiskup z Nemecka. Hlavými témami podujatia bola problematika katarakty a refrakčnej chirurgie, ochorenia sietnice, rohovky, vitreoretinálna chirurgia, glaukóm a variá.

Naše pracovisko, JZS-očná, sa prezentovalo aktívnou účasťou so štyrmi prednáškami.

Ako prví na Slovensku sme mali možnosť v praxi využiť unikátny systém-predplnený injektor určený na aplikáciu vnútroočnej šošovky do oka. Táto procedúra je neoddeliteľnou súčasťou operačného odstránenia sivého zákalu a výrazne skracuje dobu trvania operácie, minimalizuje traumatizáciu rohovky, zvyšuje bezpečnosť zákroku a uľahčuje operatérovi operačný výkon. (Zdokonalenie mini-invazívnych procedúr pri operácii katarakty- preloaded injektor. Autori: Hurčíková M., Piecková M., Muchová J.)

V spolupráci s MUDr. Hlôškom, špecialistom pre vitreoretinálnu chirurgiu, sme odprezentovali kazuistiku terapeutického postupu u gravidnej pacientky s rozsiahlou preretiálnou hemoragiou.  (Evakuácia hemorágie pod MLI nekrvavou chirurgiou. Autori: Hlôška B., Hurčíková M.)

S aktívnou účasťou sa prezentovali aj sestry, a to prednáškami zameranými na venózne oklúzie sietnice (Venózne oklúzie – možnosti liečby. Autori: Šomšáková A., Šimková M., Gumanová M.) a skúsenosťami s operáciou komplikovanej katarakty (Operácia komplikovanej katarakty – naše skúsenosti. Autori: Kassayová A., Barilová J., Ciganpálová J.).

Súčasťou kongresu bolo aj celoslovenské štatistické vyhodnotenie stavu chirurgie katarakty za rok 2014. Z celkového počtu 52 pracovísk sa naše pracovisko umiestnilo na  3. mieste s celkovým počtom operácii 1769. Prvé dve miesta patrili Očnej klinike FN Ružinov a súkromnému očnému centru Dr. Bohma v Bratislave. Za naším pracoviskom sa umiestnili všetky krajské a fakultné nemocnice. Toto popredné umiestnenie je pre naše pracovisko do budúcna veľkým záväzkom.

Aktívna účasť na tomto kongrese významne zviditeľnila naše pracovisko medzi oftalmologickou spoločnosťou a taktiež v značnej miere prispela k nášmu ďalšiemu profesionálnemu rastu a napredovaniu.

Kongres 2..JPG

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 22.06.2021 | Aktuality

    Neurologický deň 3. ročník v rimavskosobotskej nemocnici

    V stredu 16. júna 2021 sa vo Hviezdnom dome na Daxnerovej ulici uskutočnil v spolupráci s firmou Solen, s.r.o., 3.ročník odborného podujatia pod názvom Neurologický deň. Odborným garantom a realizátorom podujatia bola MUDr. Erika Zacharová, ktorá je zároveň primárkou Neurologického oddelenia vo Všeobecnej nemocnici Svet zdravia, a.s., Rimavská Sobota.   Začiatok podujatia odštartoval príhovor riaditeľa…
  • 14.09.2017 | Aktuality

    Pozvánka na schôdzu SL SLS

    Pozývame vás na schôdzu SL SLS v termíne 21.9.2017 od 14,00 do 16,00 hod.   Prednášky: 1. Indikácie k implantáciám TEP koxy a kolena. Farkaš.F., Šoltýs.J., Petrík.J.   2. Úloha kortikoidov a proloterapie v liečbe degeneratívnych ochorení pohybového aparátu. Sokolová.D., Sokol.D., Geroč.M.   3. Aseptické kostné nekrózy. Paľovčík.J., Sokolová.D., Džurina.J.   4. Využitie ľudských tkanív…
  • 28.11.2022 | Aktuality

    Noc na urgente či skutočná operácia: Medici a budúce sestry zažili, ako funguje reálna nemocnica

    Asistencia pri skutočnej operácii, reálny pôrod či starostlivosť o pacientov v najkritickejšom stave – aj toto zažili medici a budúce sestry počas Jesenného kempu. Dvadsiatka vybraných študentov zo slovenských a českých fakúlt strávila dva dni vo vranovskej a v humenskej nemocnici, kde si vyskúšali prípravu na svoje budúce povolanie a zažili, ako funguje reálna nemocnica.…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)