Prejsť na obsah

Riaditeľ Nemocnice Medissimo a ortopéd M. Bdžoch: „Riziko poranenia kolena je u športovkýň vyššie ako u mužov“

Nemocnicu Medissimo, ktorá sa zameriava na ortopédiu, športovú traumatológiu a rehabilitáciu, vyhľadávajú vo veľkej miere profesionálni športovci. Masovým rozšírením športov potrebujú čoraz častejšie ošetrenie práve ženy – športovkyne. Vplýva na ochorenia kĺbov a na úrazy naozaj aj pohlavie? Aj na tieto otázky odpovedal v Teleráne Televízie Markíza MUDr. Miroslav Bdžoch, PhD., MPH, ortopéd, športový traumatológ a riaditeľ Nemocnice Medissimo.

06.08.2024

Odlišná anatómia panvy u žien

„Na našom pracovisku máme skúsenosti tak s profesionálnymi, ako i rekreačnými športovkyňami, kde vidíme určité charakteristické poruchy alebo poškodenia. Súvisí to s odlišnou anatómiou, ale aj vplyvom hormónov počas cyklu,“ vysvetlil MUDr. Miroslav Bdžoch, PHD., MPH.

Ženy majú totiž odlišnú anatómiu najmä panvy a z toho vyplývajúcej osi dolnej končatiny, prípadne iný tvar jabĺčka. Toto zvyšuje riziko určitých poranení alebo ťažkostí. Ženy sa dnes už bežne venujú športom, ktoré boli v minulosti doménou mužov. Zranení aj preto pribúda.

Čo má vplyv na športové zranenia u žien?

„Vplyv hormónov počas menštruačného cyklu, najmä estrogénov, respektíve relaxínu, ovplyvňuje pevnosť väzov, svalovú silu, koordináciu. S tým súvisí vyššie riziko úrazu a poranenia najmä v čase ovulácie. Športovkyne v niektorých športoch, ako je futbal, hádzaná, basketbal, majú vyššie riziko poranenie kolena, ako u mužov. Našťastie všetky tieto poznatky smerujú k väčšej pozornosti a prevencii v tréningu u športovkýň,“ načrtol odbornú tému v Teleráne ortopéd.

Dôležitým faktorom vplývajúcim na stav našich kĺbov je životný štýl a aj váha. Neprospieva im nadváha, ale ani podvýživa, upozornil ortopéd. „U pacientov s nadváhou dochádza k rýchlejšiemu opotrebovaniu kĺbov, čo často vyústi do potreby ich náhrady umelým kĺbom. Avšak i podvýživa, pri ktorej ubúda svalová hmota a tkanivo kostí, sa negatívne podieľa na našej schopnosti športovať a tolerovať fyzickú záťaž,“ spresnil MUDr. Miroslav Bdžoch, PhD., MPH.

Ako predchádzať športovým zraneniam a ostať fit

Aktivity, ktoré sú šetrnejšie pre kĺby sú tie, pri ktorých sa vyhýbame preťaženiu a mikrotraumatizácii kĺbových povrchov nárazmi ako bicyklovanie, plávanie alebo napríklad chôdza. Určitú úlohu zohráva i povrch a obuv, ktoré znásobujú alebo naopak tlmia nárazy, ktoré následne poškodzujú váhonosné kĺby ako členok, koleno, bedro.

Ochorenia bedroveho klbu

„Kĺby potrebujú pre svoju správnu funkciu pohyb, dostatočnú oporu svalov a väzov, ktoré bez správnej záťaže atrofujú, skracujú sa a to všetko našim kĺbom poškodzuje ich funkčnosť a životnosť. Pri športe je predovšetkým dôležitý správny tréning s primeranými dávkami záťaže a regenerácie, eliminácia jednostrannej záťaže a správna technika danej športovej aktivity, poprípade správne výstrojov, aby sme znížili riziko úrazov, doplnil v Teleráne MUDr. Miroslav Bdžoch, PhD., MPH.

Medzi problémy, s ktorými prichádzajú pacienti do Medissima, patria okrem opotrebovaných kĺbov aj bolesti Achilovej šľachy, ťažkosti v oblasti kolena, najmä jabĺčka, prípadne z preťaženia bolesti chrbtice. Rozhovor s riaditeľom Nemocnice Medissimo a ortopédom MUDr. Miroslavom Bdžochom, PhD., MPH, v Teleráne Televízie Markíza si môžete pozrieť TU.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 30.09.2019 | Liečba

    Pobolieva Vás chrbtica? Ponúkame Vám riešenie.

    Nemocnica Svetu Zdravia vo Svidníku ponúka širokej verejnosti možnosť zlepšiť si svoju fyzickú mobilitu a spevniť chrbtové svalstvo aj vďaka skupinovému cvičeniu pod odborným dohľadom profesionálneho fyzioterapeuta Františka Haniša.   Cvičenie je zamerané na krčnú chrbticu, hrudný pletenec a svalstvo drieku. Ak máte záujem, cvičenie ponúkame každý pracovný štvrtok od 18:00 – 18:45 hod. Miesto konania:…
  • 27.05.2024 | Aktuality

    Týždeň dobrovoľníctva vo Svidníku a Stropkove

    Týždeň dobrovoľníctva v dobrovoľníckom centre Krajší deň v Stropkove začal úpravou areálu nemocnice. Dobrovoľnícka skupina z Gymnázia v Stropkove pomáhala pri sadení nových okrasných kríkov, upravili kvetinový záhon pred vstupom do budovy, čistili prístupovú cestu od trávy, odstránili nánosové dreviny.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.