Prejsť na obsah

Liečba rakoviny prostaty

Rozhodnutie o spôsobe liečby rakoviny prostaty závisí od rozsahu choroby v čase diagnózy, od veku a zdravotného stavu pacienta. Vyhliadky na úspech liečby rakoviny prostaty závisia najmä od rozsahu choroby U pacienta, u ktorého rakovina postihla iba časť prostaty má lepšie vyhliadky na vyliečenie ako u toho, u ktorého rakovina postihla celú žľazu. Ak je…

12.11.2020

Rozhodnutie o spôsobe liečby rakoviny prostaty závisí od rozsahu choroby v čase diagnózy, od veku a zdravotného stavu pacienta.

Vyhliadky na úspech liečby rakoviny prostaty závisia najmä od rozsahu choroby

U pacienta, u ktorého rakovina postihla iba časť prostaty má lepšie vyhliadky na vyliečenie ako u toho, u ktorého rakovina postihla celú žľazu.

Ak je rakovina je obmedzená na prostatu, diagnostikuje sa vyšetrením tkaniva. V tomto štádiu liečba prebieha chirurgickým odstránením celej prostaty a žiarením.

Rakovinu prostaty je niekedy možné dohaliť len na preventívnej prehliadke

Obdobný liečebný postup nasleduje aj v prípade, ak je rakovina hmatateľná cez konečník, ale týka sa len prostaty. V tomto štádiu je choroba zvyčajne bez príznakov a odhalí sa pri preventívnej prehliadke. Ako liečba sa aplikuje radikálna prostatektómia alebo liečba žiarením.

Spôsob liečby rakoviny prostaty závisí od štádia ochorenia v čase diagnózy.

Tak isto na to vplýva veku a zdravotný stav pacienta. Ak je choroba týka iba prostaty a hneď sa lieči, možno ju vyliečiť.

Ak v čase diagnózy rakoviny prostaty sú už prítomné metastázy vo vzdialených orgánoch, priemerné prežitie je, aj pri správnych liečebných postupoch, 3 – 5 rokov.

Viac sa dozviete v rade v rade lekára MUDr. Štefana Szeiffa, urológa v poliklinike ProCare Betliarska v Bratislave.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 04.09.2018 | Aktuality

    Do topoľčianskej nemocnice nakúpili desiatky nových postelí

    V Nemocnici Svet zdravia Topoľčany pribudlo 56 nových polohovateľných postelí a 56 nočných stolíkov. Nemocnica sa rozhodla na troch oddeleniach vymeniť staršie postele, s ktorými sa ťažko manipulovalo a pacientom už neposkytovali ani dostatočný komfort. Celkovo do nového zariadenia preinvestovala takmer 60-tisíc eur.   „Postele s možnosťou polohovania chrbta, hlavy a nôh prinášajú oveľa lepší komfort pre…
  • 29.01.2019 | Aktuality

    Spolupráca košických expertov posúva hranice medicínskej diagnostiky

    Spolupráca softvérových špecialistov zo spoločnosti Siemens Healthineers a expertov z košickej Železničnej nemocnice Svet zdravia pomáha vyvíjať medicínske prístroje, ktoré posúvajú hranice zobrazovacej diagnostiky a pomáhajú pacientom na celom svete. Výsledkom ich spolupráce je aj zdokonalenie najnovšej generácie ultrazvuku ACUSON Sequoia, ktorý posunul hranice zobrazovacej diagnostiky na novú úroveň.   ACUSON Sequoia je ultrazvuk, ktorý…
  • 09.06.2017 | Blog

    Musíte ísť na preventívnu prehliadku nalačno?

    Preventívnej prehliadky sa nemusíte vôbec báť. Jej účelom je nasmerovať vás, ako žiť ďalej, aké preventívne opatrenia urobiť, aby ste skvalitnili svoje zdravie a život. Čo vás čaká počas preventívnej prehliadky? Na preventívnu prehliadku musíte prísť nalačno. Po príchode do ambulancie odovzdáte sestričke vzorku moču. Sestrička vám odoberie krv. Následne vás lekár vyšetrí prostredníctvom EKG…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)