Prejsť na obsah

Ako prebieha testovanie na koronavírus?

Súkromné laboratóriá začali pomáhať pri testovaní Slovákov. Koľko testov denne by sme mali v ideálnom prípade na Slovensku robiť? Opýtali sme sa na to Petra Lednického, generálneho riaditeľa laboratórnej spoločnosti Alpha medical.   Prečo je jedným z kľúčových faktorov na zastavenie nákazy koronavírusom laboratórne testovanie? Ak chceme zastaviť reťaz nákazy, musíme testovať. Samozrejme, že test…

21.04.2020

Súkromné laboratóriá začali pomáhať pri testovaní Slovákov. Koľko testov denne by sme mali v ideálnom prípade na Slovensku robiť? Opýtali sme sa na to Petra Lednického, generálneho riaditeľa laboratórnej spoločnosti Alpha medical.

 

Prečo je jedným z kľúčových faktorov na zastavenie nákazy koronavírusom laboratórne testovanie?

Ak chceme zastaviť reťaz nákazy, musíme testovať. Samozrejme, že test vás nevylieči, ale odhalí tých, ktorí sú infikovaní. Každý infikovaný je ohnisko nákazy. Ak my o ňom nevieme, tak môže v priebehu týždňa nakaziť až 1 000 ľudí.

Doterajšie testovanie spôsobom, že sme prišli za suspektným pacientom domov, bol nákladný a náročný. Preto je skvelé, že pred nemocnicami už funguje mobilné testovanie formou drive through, kde sa pacient môže prísť otestovať v pohodlí auta.

Koľko by malo Slovensko testovať v porovnaní s ostatnými krajinami?

Keď sme sa pozreli na krajiny, ktoré zvládli boj s koronavírusom ako Singapur či Južná Kórea, tak na Slovensku by sme mali testovať 2 000 – 3 000 testov denne. Dosiahneme to, keď dobudujeme mobilné odberné miesta.

Je potrebné viacnásobné testovanie?

V súčasnosti rozlišujeme dva druhy testov na otestovanie koronavírusu. Prvé je testovanie priamo antigénu alebo patogénu, kedy vieme priamo detekovať jeho RNA. Druhá možnosť je testovanie protilátok, keďže náš imunitný systém je taká obrovská kronika všetkého, čoho ste si v živote prešli.  Momentálne, nemáme kapacitu, aby sme opätovne pretestovať prvým spôsobom našu populáciu.

Ako prebieha odber vzorky a samotné testovanie?

Vďaka PCR testovaniu (polymerázová reťazová reakcia) v reálnom čase detegujeme prítomnosť genetickej informácie vírusu a teda prítomnosť špecifickej vírusovej RNA. Tento test odporúča aj Úrad verejného zdravotníctva SR a WHO.

V prípade PCR testovanie najprv prebehne odber vzorky vo forme steru z hrdla a nosa, pretože koronavírus osídľuje hlavne dýchacie cesty. Vzorka sa dá do fixačného média , uchováva sa pri teplote 2-8 stupňov, kedy je stabilná až 48 hodín.

Koronavírus je tak malý, že by sa 100 miliónov koronavírusov vošlo na špičku ihly

V laboratóriu nasleduje extrakcia vírusovej RNA, potom nasleduje samotná PCR reakcia. Keďže samotný vírus nie je možné identifikovať pod mikroskopom, je potrebné izolovať jeho RNA a následne znásobiť v obrovských množstvách ako až miliardu. Na to slúži daná polymerázová reťazová reakcia.

Podľa toho či sa nám podarilo namnožiť vo vzorke, vieme povedať či tam COVID19 je alebo nie je. Najprv identifujeme prítomnosť resp. neprítomnosť spektra koronavírusov. Ak zistíme prítomnosť koronavírusu, v druhom kroku identifikujeme či ide o COVID19.

Viac o tejto téme sa dozviete v Zdravom podcaste #7 s Petrom Lednickým, generálnym riaditeľom laboratórnej spoločnosti Alpha medical.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 15.03.2021 | Aktuality

    Podpora od spoločnosti Kaufland pre humenskú nemocnicu

    Spoločnosť Kaufland Slovensko, vyjadrila vďaku a podporu zdravotníkom  nemocnice A. Leňa v Humennom.   Paleta s trvanlivými potravinami – džús, káva, čaj, sušienky, oriešky, tyčinky dodala energiu na pracoviskách, ktoré sú momentálne najviac vyťažené. V mene celého kolektívu humenskej nemocnice chceme úprimne poďakovať za podporu, ktorú nám týmto spôsobom prejavili.
  • 16.01.2018 | Aktuality

    V rožňavskej pôrodnici sa vlani uskutočnilo 567 pôrodov

    V nemocnici Svet zdravia Rožňava sa počas minulého roka uskutočnilo 567 pôrodov. Dievčat prišlo na svet viac ako chlapcov a šesť mamičiek si domov z nemocnice odnieslo dvojičky.   Rožňavská pôrodnica si udržiava svoje čísla pôrodnosti. Zatiaľ čo v roku 2015 sa v nej uskutočnilo 555 pôrodov, v roku 2016 ich bolo 582 a vlani 567. Dievčat…
  • 22.06.2018 | Aktuality

    Naša dobrovoľníčka Ida: Najkrajší moment je, keď sa deti usmievajú

    25-ročná Ida Thomsen prišla do našej nemocnice v Rimavskej Sobote z Dánska. Na detskom oddelení pomáhala od augusta minulého roku do apríla 2018. Prečítajte si viac v rozhovore. Prečo si sa rozhodla zapojiť do projektu Krajší deň? Už ako tínedžerka som sa začala zapájať do dobrovoľníckych aktivít, pomáhala som najmä organizácii Červený kríž. Ako dobrovoľníčka…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)