Prejsť na obsah

Alergie, ekzémy, astma či cukrovka môžu mať príčinu vzniku aj v našich črevách

Črevná epitiálna výstelka slúži ako prirodzená bariéra. Rozhoduje o tom, ktoré látky sa zo stravy dostanú do krvného obehu, a ktoré nie. Takto to funguje, kým je výstelka zdravá. Čo je Syndróm priestupnosti čreva Zvýšená priepustnosť výstelky čreva alebo tzv. syndróm deravého čreva môže byť spôsobený zlou výživou, liekmi alebo inými spúšťačmi. Škodlivé látky tak…

20.03.2018

Črevná epitiálna výstelka slúži ako prirodzená bariéra. Rozhoduje o tom, ktoré látky sa zo stravy dostanú do krvného obehu, a ktoré nie. Takto to funguje, kým je výstelka zdravá.

Čo je Syndróm priestupnosti čreva

Zvýšená priepustnosť výstelky čreva alebo tzv. syndróm deravého čreva môže byť spôsobený zlou výživou, liekmi alebo inými spúšťačmi. Škodlivé látky tak môžu z čreva uniknúť a preniknúť do celého tela. Tenké črevo je nielen významný tráviaci, ale aj imunitný orgán. Preto môžu mať ochorenia spojené so syndrómom priepustného čreva za následok vznik alergických ochorení, ekzémov, psoriáza, zápaly, cukrovka, či astma.

 

Aké sú hlavné príčiny vzniku Syndróm priestupnosti čreva?

čo presne spôsobuje Syndróm priestupnosti čreva sa presne nevie. Predpokladá sa, že spúšťače môžu byť:

  • nezdravá výživa a priemyselne spracované potraviny
  • chronický stres
  • fajčenie 
  • niektoré lieky alebo
  • Syndróm bakteriálneho prerastania čreva (SIBO).

Pozrite si viac o Syndróm priestupnosti čreva v rade lekárky MUDr. Frolkovičovej.

Páčila sa vám táto rada od MUDr. Frolkovičovej z ProCare Vlčie Hrdlo? Viac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 24.07.2019 | Aktuality

    Humenská pôrodnica patrí medzi TOP 3 na Slovensku

    Pôrodnica v Nemocnici Svet zdravia Humenné patrí medzi tri najlepšie na Slovensku. Vyplýva to z expertného hodnotenia, ktoré pripravil Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom rodinka.sk. V celkových výsledkoch, ktoré zahŕňali expertné hodnotenie aj hodnotenie mamičiek, sa zároveň humenská pôrodnica stala vo svojej úrovni neonatologickej starostlivosti najlepšou.   „Z ocenenia sa veľmi tešíme…
  • 10.11.2017 | Aktuality

    Mammacentrum vráti ženám sebavedomie vďaka novému prístroju

    Keď rakovina pripraví ženu o prsník, súčasná medicína jej dokáže prinavrátiť stratené sebavedomie operáciou. Samotný zákrok však niekedy nestačí. Nový prístroj, ktorý nemocnici Mammacentrum Sveta zdravia v Banskej Bystrici darovala Dôvera, pomôže zahladiť stopy po ťažkej chorobe.   Mammacentrum sv. Agáty je špecializovaná nemocnica, ktorá sa komplexne zaoberá diagnostikou a liečbou nádorových a iných ochorení…
  • 10.04.2019 | Aktuality

    Dar pre najmenších

    Naša nemocnica sa opäť tešila nádhernému daru. Ručne pletené veci pre našich najmenších pacientov od ZOS Anna-Mária n.o. nám osobne doniesli p. Anna Borkešová a p. Zuzana Kováčová.   Sme veľmi vďační za takúto pozornosť, keďže pletené oblečenie určite zahreje a poteší. Srdečne ďakujeme za tento krásny dar a prajeme Vám veľa zdravia.

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)