Prejsť na obsah

Bradavice sú nepríjemný problém. Viete, ako sa šíria?

Prečo sa u ľudí, ktorí majú bradavice, časom objavujú ďalšie a ďalšie? Bradavice obyčajné (verrucae vulgares) sú rovnako ako plesne veľmi častým kožným ochorením, ktoré na rozdiel od plesní ľahko postihujú aj zdravého človeka a pomerne rýchlo šíria po tele pacienta. Obyčajne bradavice bývajú lokalizované hlavne na akrach, teda častiach tela so slabšou mikrocirkuláciou, ako…

14.01.2019

Prečo sa u ľudí, ktorí majú bradavice, časom objavujú ďalšie a ďalšie?

Bradavice obyčajné (verrucae vulgares) sú rovnako ako plesne veľmi častým kožným ochorením, ktoré na rozdiel od plesní ľahko postihujú aj zdravého človeka a pomerne rýchlo šíria po tele pacienta. Obyčajne bradavice bývajú lokalizované hlavne na akrach, teda častiach tela so slabšou mikrocirkuláciou, ako sú prsty rúk, prsty nôh, dlane, plôšky nôh, ale môžu sa vyskytnúť na ktoromkoľvek mieste kožného povrchu. Inkubačný čas u obyčajných bradavíc sa pohybuje od pár týždňov do pár mesiacov. Je nutné toto kožné ochorenie liečiť čo najskôr, aby sa zabránilo rozširovaniu bradavíc.

Existuje na liečenie bradavíc nejaký prírodný produkt, s ktorým máte skúsenosti a ktorý by mohli pacienti skúsiť?

Liečba bradavíc pozostáva z aplikácie keratolytických látok, napr. kyseliny salicylovej a následne z aplikácie kryoterapie kvapalným dusíkom. Radikálne je možné bradavice obyčajné odstrániť aj po lokálnej anestézii exkochleačnou lyžicou, elektrokoaguláciou alebo laserom. U niektorých ľudí najmä u športovcov sa môžu po čase objaviť nové bradavice. Ide o novú infekciu nových bradavíc, ktoré sa vyskytujú na miestach, kde sa koncentruje v krátkom čase viac ľudí s neliečenými obyčajnými bradavicami.

Účinná je lepkavá šťava z prerezanej stonky rastlinky lastovičník. Iné prírodné produkty neodporúčam.

Na akých miestach na tele je výskyt bradavíc nebezpečný?

Ďalší podtyp bradavíc sú ploché bradavice, tzv. Verrucae planae juveniles. Sú to mnohopočetné drobné, ploché, hladké a hlavne na tvári sa vyskytujúce bradavičky, ktoré sa vyskytujú a rýchlo šíria hlavne u mladistvých. Liečba je jednoduchá – povrchová aplikácia kvapalným dusíkom.

Výskyt ďalšieho podtypu bradavíc na prechode slizníc a kože v genitálnej a v análnej oblasti je nebezpečný, pretože niektoré podtypy týchto bradavíc majú onkogénny potenciál HPV 16 a HPV 18. V týchto prípadoch treba vždy vyšetriť aj sexuálneho partnera. Účinná liečba je aplikácia podofylinu v kréme v kombinácii s kryoterapiou tekutým dusíkom. Pri rozsiahlom náleze je nutné chirurgické riešenie.

Páčila sa vám táto rada od MUDr. Renáty Kurišovej, dermatovenerologičky z ProCare Central BratislavaViac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

MUDr. Renáta Kurišová ProCAre Central dermatológia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ste poistencom zdravotnej poisťovne Dôvera

DôveraLinka24 prináša všetkým poistencom Dôvery lekára na telefóne 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Môžu sa s ním poradiť o tom, ako postupovať v prípade ťažkostí so zdravím, pri problémoch s pochopením odporúčaní po vyšetrení či po zákroku u svojho špecialistu, prípadne pri pochybnostiach o ordinovanej liečbe a o vedľajších účinkoch liekov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 13.11.2015 | Aktuality

    Výročný kongres slovenskej oftalmologickej spoločnosti

    Prednášali sme na výročnom kongrese oftalmologickej spoločnosti v Košiciach. V dňoch 16. – 17. 10. 2015 sa konal XXI. výročný kongres slovenskej oftalmologickej spoločnosti, ktorý bol venovaný 100. výročiu narodenia doc. MUDr. Ľudovíta Veselého. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch hotela Double Tree by Hilton v Košiciach s medzinárodnou účasťou –  MD May a MD Craven z Baltimoru v USA, Dr. Daxer…
  • 06.11.2017 | Aktuality

    Deň úcty k starším v nemocnici Banská Štiavnica

    Jeseň je naozaj krásne obdobie. Nádherný čas, kedy sú stromy okolitých lesov odeté do pestrofarebných šiat a v diaľave sa už belejú končiare vrchov. Všetko je jasné, priezračné a čisté. Ostré slnečné lúče prerážajú chladné závany vetra a hladia naše tváre. Jeseň je nezabudnuteľná aj preto, že v jednom zo svojich mesiacov nám pripomína jednu…
  • 26.11.2018 | Aktuality

    Stonásobný darca vo vranovskej nemocnici

    16.11.2018 na transfúznom oddelení vo Vranove nad Topľou sme privítali stonásobného darcu krvi Milana Tancoša.   K odberu mu zablahoželalo celé oddelenie a nemocnica ho na pamiatku na tento deň odmenila spomienkovými predmetmi. Darovať začal v roku 1994. Od vtedy v pravidelných intervaloch v tom humánnom čine pokračuje. Jeho krv zachránila život už mnohým ľuďom, za čo mu je veľká…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)