Prejsť na obsah

Čím sa najčastejšie otrávia deti?

Ročne je v národnom toxikologickom centre konzultovaných približne 2000 otráv detí. U detí ide väčšinou o náhodné otravy a najčastejšie sa otrávia liekmi užívanými členmi rodiny alebo domácimi čistiacimi prostriedkami. Dochádza k tomu najmä zo zvedavosti. Deti si pri nepozornosti rodičov lieky mýlia s cukríkmi, alebo rodičia skladujú chemikálie v obaloch od potravín a nápojov.…

10.09.2019

Ročne je v národnom toxikologickom centre konzultovaných približne 2000 otráv detí.

U detí ide väčšinou o náhodné otravy a najčastejšie sa otrávia liekmi užívanými členmi rodiny alebo domácimi čistiacimi prostriedkami. Dochádza k tomu najmä zo zvedavosti. Deti si pri nepozornosti rodičov lieky mýlia s cukríkmi, alebo rodičia skladujú chemikálie v obaloch od potravín a nápojov.

Je nejaké ročné obdobie nebezpečnejšie pre deti z hľadiska otráv?

Leto sa oproti zime nelíši významne počtom otráv, skôr sa mení ich spektrum. V lete sa k liekom a chemickým látkam pridávajú huby a plody jedovatých rastlín.

Nebezpečné chemikálie či lieky, ktoré si deti najčastejšie pomýlia s jedlom, nápojom sú najčastejšie: Ibuprofén, Ditiaden, Paralen a Rivotril. Z chemických látok čistiace prostriedky, penivé látky, uhľovodíky- benzín, acetón, toluén.

Ako možno týmto otravám predísť?

Rodičia môžu otravám predísť skladovaním liekov a chemikálií na deťom nedostupných miestach a nie je vhodné prelievať čistiace prostriedky a benzín do fliaš od nápojov.

Túto radu pre vás pripravila  MUDr. Jana Kačmárová, primárka Oddelenia pediatrie Nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 18.01.2017 | Aktuality

    Riaditeľ galantskej nemocnice dostal cenu primátora

    Primátor mesta Galanta, Peter Paška sa v decembri 2016 poďakoval osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života. Osobnostiam z oblasti kultúry, športu, sociálnej i verejnej či štátnej služby. Osobnostiam, ktoré robia skvelé meno mestu Galanta doma na Slovensku, i v zahraničí. Ako povedal samotný Peter Paška, „Cenu primátora som sa rozhodol udeliť aj Ing. Mariánovi Haviernikovi,…
  • 06.07.2016 | Aktuality

    Vďaka firemným dobrovoľníkom nemocnica Partizánske opäť o niečo krajšia

    Nadácia Pontis 10 rokov rozvíja firemné dobrovoľníctvo prostredníctvom podujatia Naše Mesto. „Tisícky zamestnancov rôznych firiem ročne venujú svoj čas, manuálne zručnosti a vedomosti, aby prispievali k spoločenskej zmene. Čoraz viac sú firemné dobrovoľnícke aktivity vnímané ako novodobá forma teambuildingu.  Tento rok takmer 9500 dobrovoľníkov bolo zapojených v piatok a v sobotu 10. a 11. júna…
  • 16.09.2020 | Aktuality

    Dobré skutky sa dejú, zapoj sa do týždňa dobrovoľníctva aj ty!

    16. – 22. 9. 2020 je na celom Slovensku vyhlásený ako „Týždeň dobrovoľníctva“ Dobrovoľnícke centrum KRAJŠÍ DEŇ Humenné si pre Vás s podporou Prešovského dobrovoľníckeho centra pripravilo nasledovné aktivity: 17. 9. 2020, 13:30 – 16:00 | Deň otvorených dverí v dobrovoľníckom centre Chcete zažiť neopakovateľný pocit z poskytnutia nezištnej služby druhým? Ste ochotní sa pozhovárať…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)