Prejsť na obsah

Dojčenie – užitočné informácie pre mamičky

Materské mlieko sa právom nazýva „tekutým zlatom“. Je najideálnejšou stravou pre bábätko v prvom polroku života. Aké je jeho zloženie a aký má význam? Dojčeniu sa pripisujú dve „e“ je najekologickejšie a najekonomickejšie. Zloženie materského mlieka je priamo prispôsobené potrebám dieťaťa. Sú v ňom prítomné antiinfekčné a rastové faktory, je mikrobiálne vyhovujúce a je liekom…

01.10.2020

Materské mlieko sa právom nazýva „tekutým zlatom“. Je najideálnejšou stravou pre bábätko v prvom polroku života. Aké je jeho zloženie a aký má význam?

Dojčeniu sa pripisujú dve „e“ je najekologickejšie a najekonomickejšie.

Zloženie materského mlieka je priamo prispôsobené potrebám dieťaťa. Sú v ňom prítomné antiinfekčné a rastové faktory, je mikrobiálne vyhovujúce a je liekom chrániacim pred alergiou. Tiež sa nazýva „elixírom múdrosti“, pretože podporuje rozvoj mozgu.

Aký je obsah a výhody materského mlieka?

Materské mlieko á dostatok vody a vitamínov, ak ich obsahuje strava matky. Je vždy čerstvé, primerane teplé, nie je nutná žiadna príprava. Dojčenie / nazývané aj českým slovom kojenie je lacnejšie než umelá výživa.

Kolostrum sa tvorí v prvých dňoch po pôrode. Je to hustá, smotanovožltá tekutina. Je bohaté na vitamín A, E, K. Ide o koncentrovanú potravu nabitú obrannými látkami.

Zrelé mlieko sa tvorí po 14 dňoch. Jeho množstvo sa postupne zvyšuje. Ochraňuje dieťa pred infekciami dýchacích ciest, zápalom stredného ucha a pred hnačkami.

Predné mlieko sa tvorí na začiatku dojčenia. Vyzerá do modra. Utišuje smäd dieťaťa.

Zadné mlieko sa tvorí neskôr, ku koncu dojčenia. Je bledšie, lebo obsahuje viac tuku. Je dostatočným zdrojom energie, utišuje hlad dieťaťa.

Výhody dojčenia pre mamičku a dieťa

Maternica sa dojčením po pôrode rýchlejšie vracia do pôvodného stavu. Popôrodné straty krvi sú menšie. Dojčenie pomáha k rýchlejšiemu návratu postavy do stavu pred tehotenstvom.

Tiež chráni ženu pred rakovinou prsníka, vaječníkov a pred osteoporózou. Podporuje citovú väzbu medzi matkou a dieťaťom, pretože sa ním spĺňa základná potreba novorodenca – potreba bezpečia a lásky. Dojčené deti sú inteligentnejšie; majú IQ o 8,5 bodov vyššie ako nedojčené.

Aké sú hlavné zásady pri dojčení?

  • Dojčiť podľa chuti dieťaťa bez obmedzovania dĺžky a frekvencie.
  • Dojčiť spočiatku 8 až 12-krát za deň.
  • Pri „už fungujúcom dojčení“ by frekvencia dojčenia nemala klesnúť pod 8 dojčení za deň.
  • Časté dojčenie pomáha vytvárať dostatok mlieka.
  • Ponúknuť oba prsníky pri každom dojčení.
  • Ak je potrebné dokrmovanie, nepoužívať fľaše a cumlíky, ich používanie môže ovplyvniť správnu techniku satia.
  • Výlučné dojčenie 6 mesiacov je dostatočnou optimálnou výživou.
  • V prvých 6 mesiacoch netreba pridávať dojčenému dieťaťu žiadne iné tekutiny.

Najväčším nepriateľom dojčenia je stres.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dojčenie do 24 mesiacov. V období rastových „šprintov“ môže dieťa vyžadovať častejšie prikladanie. Známkou dostatočného príjmu mlieka je 6 a viac pomočených plienok za 24 hodín.

K prsníku neprikladáme plačúce dieťa. Môžeme ho upokojiť vložením nášho čistého malíčka do ústočiek bruškom smerom hore k podnebiu.

Pri dojčení dodržiavajte hygienické zásady

  • Pred každým dojčením si dôkladne umyte ruky, aby sa zabránilo prenosu infekcie.
  • Prsia treba umývať vlažnou vodou bez použitia mydla, po umytí prsia jemne osušiť, vyhnúť sa prílišnému treniu.
  • Vyhnite sa používaniu antiperspirantov a parfumov.
  • Používajte podprsenku určenú na dojčenie a pravidelne ju perte práškom určeným na detské oblečenie.
  • Často vymieňajte hygienické vankúšiky v podprsenke, ktoré zachytávajú vytekajúce materské mlieko.

Kedy začať dojčiť?

Prvé priloženie k prsníku odporúčame čo najskôr po pôrode, najneskôr do 2 hodín, pretože v tom čase je sací reflex dieťaťa najsilnejší a sekrécia hormónov prolaktín a oxytocín (potrebných na dojčenie) je najvyššia. Uloženie dieťaťa „telo na telo“ zároveň pomáha osídleniu dieťaťa bakteriálnymi kmeňmi matky.

Pripravili sme pre vas  informácie o dojčení ako i videá, ktoré vám v dojčení pomôžu.

Profesionálne laktačné poradenstvo

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 11.06.2019 | Aktuality

    Prehliadky pôrodnej sály v Galante

    Oznamujeme všetkým záujemcom, že prehliadky pôrodnej sály galantskej nemocnice sa konajú v dňoch 16.6 a 28.6.2019 o 18:00 hod. na 10. poschodí nemocnice. Srdečne Vás pozývame!
  • 05.01.2022 | Aktuality

    Prví novorodenci roku 2022 v humenskej nemocnici

    Prvý detský plač v roku 2022 sa v Nemocnici A. Leňa Humenné ozval už minútku po polnoci.   Chlapček Artur James, ktorý váži 3150 gramov a meria 48 centimetrov sa narodil mamičke Márii ako prvorodené dieťatko. Titulom „PRVÝ HUMENČAN“ sa pýši Daniel, ktorý sa narodil 3.1.2022 s mierami 4 500 gramov a 54 centimetrov mamke Anne. Mamičkám prišiel…
  • 30.03.2017 | Aktuality

    Novorodenecké oddelenie v Dunajskej Strede má novú zostavu život zachraňujúcich prístrojov

    Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Dunajská Streda dnes predstavilo novú zostavu život zachraňujúcich prístrojov. Tá výrazne zvyšuje bezpečnosť zdravotnej starostlivosti u predčasne narodených ale aj donosených detí. Nové prístroje nemocnici darovala spoločnosť Lidl Slovenská Republika.   V minulom roku dunajskostredská nemocnica zrealizovala 889 pôrodov. Z toho 35 detí bolo predčasne narodených. „Tento dar je pre každé novorodenecké oddelenie…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)