Prejsť na obsah

Galantská nemocnica dostala pre novorodencov monitory dychu

Novorodenecké oddelenie Nemocnice Svet zdravia Galanta dnes dostalo od Nadácie Križovatka desať monitorov dychu. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Monitory si môžu mamičky z nemocnice aj požičať domov.   „Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém…

30.11.2018

Novorodenecké oddelenie Nemocnice Svet zdravia Galanta dnes dostalo od Nadácie Križovatka desať monitorov dychu. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Monitory si môžu mamičky z nemocnice aj požičať domov.

 

„Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s dýchaním. Kontrolujú ho a ak príde k jeho zlyhaniu, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom,“ vysvetľuje riaditeľka Nemocnice Svet zdravia Galanta Alexandra Pavlovičová. Nemocnica už desať rokov monitory dychu v prípade záujmu požičiava aj domov mamičkám.

Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.

 „Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa,“ podotýka Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.

 „Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu – infekčné choroby, horúčky či zvracanie – a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ vysvetľuje Tomasch.

Galantská nemocnica dostala desať monitorov dychu v celkovej sume 990 eur, ktoré boli zakúpené zo sponzorského daru spoločnosti KiK textil a Non-food spol.  s.r.o.

Monitory dychu BabySense sú podľa Tomasch jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 11.01.2018 | Aktuality

    Za dva roky počet pôrodov v partizánskej nemocnici stúpol o vyše polovicu

    Presne 600 pôrodov počas minulého roka uskutočnili lekári v nemocnici Svet zdravia Partizánske. V porovnaní s predchádzajúcim rokom 2016 počet pôrodov stúpol o vyše osem percent, oproti roku 2015 až o viac ako polovicu. „Budúce mamičky u nás nájdu príjemné domáce prostredie a snažíme sa, aby bol náš personál neustále nápomocný a ústretový. Rodičkám poskytujeme…
  • 18.09.2015 | Aktuality

    Nemocnica v Rimavskej Sobote vynovila chirurgické oddelenie

    Nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota dnes predstavila vynovené chirurgické oddelenie, ktoré sa rozšírilo do zrekonštruovaných priestorov prístavby chirurgického pavilónu.   Okrem nových lôžkových izieb získalo oddelenie aj nové sociálne zariadenia pre mobilných aj imobilných pacientov. Cieľom tejto rekonštrukcie bolo znížiť priemerný počet pacientov v jednej izbe a tým zvýšiť ich komfort počas hospitalizácie. Celkové investície…
  • 10.04.2018 | Aktuality

    Veľká noc v nemocnici Banská Štiavnica

    V rámci projektu Krajší deň sa aj tento rok opäť stretli dobrovoľníci v nemocnici Banská Štiavnica, aby spríjemnili klientom pobyt v Dome ošetrovateľskej starostlivosti.   Nakoľko sa blížilo obdobie Veľkej noci, pripomenuli im svojou kreatívnou činnosťou tieto sviatky jari. Spoločne pripravili výzdobu oddelení nemocnice. Niektorí klienti sa len zúčastnili a nasávali veľkonočnú atmosféru, iní  aj pomáhali…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)