Prejsť na obsah

Galantská nemocnica dostala pre novorodencov monitory dychu

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Galanta dnes dostalo od Nadácie Križovatka desať monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).   „Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s dýchaním. Vďaka novým desiatim monitorom…

18.12.2017

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Galanta dnes dostalo od Nadácie Križovatka desať monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).

 

„Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s dýchaním. Vďaka novým desiatim monitorom dokážeme posilniť potenciál, ktorý máme a monitorovať každé dieťa, ktoré sa v našej nemocnici narodí,“ uviedol riaditeľ nemocnice Svet zdravia Galanta Marián Haviernik.

Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.

„Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa,“ podotýka Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.

„Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu – infekčné choroby, horúčky či zvracanie – a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ vysvetľuje Tomasch.

Monitory dychu kontrolujú dýchanie dieťaťa a pokiaľ príde k jeho zlyhaniu, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom. Galantská nemocnica dostala desať takýchto monitorov v celkovej sume 800 eur, ktoré boli zakúpené z daru spoločnosti Mediterran Slovakia.

Monitory dychu BabySense sú podľa Tomasch jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 04.01.2019 | Aktuality

    Tradícia pretrváva

    Stalo sa už zvykom, že sa pracovníčky z pediatrického oddelenia Nemocnice Michalovce stretávajú s bývalými kolegyňami, ktoré odišli do dôchodku alebo pracovať do iných zariadení. Navzájom si vymieňajú skúsenosti a informácie. Súčasné pracovníčky pediatrie svojim bývalým kolegyniam prezentovali nové skúsenosti s prácou v Nemocnici novej generácie Michalovce, popísali nové procesy, nové technologické zlepšenia. Stretnutie sa nieslo vo veľmi príjemnej…
  • 23.04.2019 | Aktuality

    Beh Galantou 2019

    Nemocnica s poliklinikou Sv. Lukáša Galanta, a. s. sa tento rok po druhýkrát zapojila do tradičného mestského podujatia s nadregionálnym charakterom a síce do 37. ročníka Behu Galantou – Behu oslobodenia, pri príležitosti 782. výročia založenia mesta. Podujatie sa konalo v sobotu 13. apríla 2019 a bolo zaradené medzi top 10 bežeckých podujatí na Slovensku.…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)