Prejsť na obsah

Je potrebné návštíviť lekára s plesňou na nohách?

Čo ak človek ignoruje plesne na nohách? Ako to môže z dlhodobého hľadiska oslabiť a ovplyvniť jeho zdravie? Kam a ako sa môžu rozšíriť a čo nám hrozí? Aj na tieto otázky vám odpovie MUDr. Renáta Kurišová, dermatovenerologička ProCare Central Bratislava.   Športovci či pacienti so zníženou imunitou by nemali ignorovať plesne Pacienti počas celého…

03.01.2019

Čo ak človek ignoruje plesne na nohách? Ako to môže z dlhodobého hľadiska oslabiť a ovplyvniť jeho zdravie? Kam a ako sa môžu rozšíriť a čo nám hrozí? Aj na tieto otázky vám odpovie MUDr. Renáta Kurišová, dermatovenerologička ProCare Central Bratislava.

 

Športovci či pacienti so zníženou imunitou by nemali ignorovať plesne

Pacienti počas celého roka prichádzajú do kožnej ambulancie najčastejšie s onychomykózou, t.j. s napadnutou nechtovou platničkou (najmä nôh) plesňou. Plesne – či už vláknité huby alebo kvasinky – nie je rozumné ignorovať nielen u zdravých ľudí, hlavne u:

  • športovcov,
  • detí,
  • pacientov s cukrovkou,
  • pacientov so zníženou imunitou a
  • pacientov na imunosupresívnej liečbe.

Plesne sa veľmi rýchlo šíria po tele

Plesne sa vyskytujú nielen na nechtových platničkách nôh a rúk, ale aj na koži na plôškach nôh a na rukách, na koži vo vlasoch a často kdekoľvek na kožnom povrchu tela človeka. Za krátky čas sa veľmi rýchlo rozšíria po tele daného pacienta a ľahko – ako každé infekčné ochorenie – hlavne v prostredí, kde je vlhko a teplo prejdú aj na ďalších členov rodiny, na ďalších športovcov a podobne.

Na všetky podtypy tohto ochorenia máme dostupnú liečbu

Je preto – ako pri každom ochorení aj v prípade výskytu plesní – dôležité čo najskôr navštíviť dermatológa, ktorý hneď podľa závažnosti postihnutia plesňou alebo po odobratí napadnutého tkaniva odošle napadnutý biologický materiál do laboratória na jeho presnú diagnostiku mikroskopickým a kultivačným vyšetrením na špeciálnych pôdach. Na základe presného výsledku typu plesne poskytne dermatológ pacientovi cielenú liečbu lokálnymi alebo celkovými tbl. antimykotikami. Samotný názov pleseň je veľmi všeobecný. Dermatológovia rozlišujú hlavne ich dve veľké podskupiny – vláknité huby a kvasinky, ktoré majú ďalšie podtypy.

 

Páčila sa vám táto rada od MUDr. Renáty Kurišovej, dermatovenerologičky z ProCare Central BratislavaViac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ste poistencom zdravotnej poisťovne Dôvera

DôveraLinka24 prináša všetkým poistencom Dôvery lekára na telefóne 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Môžu sa s ním poradiť o tom, ako postupovať v prípade ťažkostí so zdravím, pri problémoch s pochopením odporúčaní po vyšetrení či po zákroku u svojho špecialistu, prípadne pri pochybnostiach o ordinovanej liečbe a o vedľajších účinkoch liekov.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 11.07.2017 | Blog

    Prvá pomoc pri žalúdočných problémoch na dovolenke

    Obdobie dovoleniek práve začalo. Okrem radostí nám dovolenka môže priniesť niekedy aj nechcené starosti. Pripravme sa na nečakané nepríjemné ochorenia už doma.   Zistime si miestne podmienky V prípade, že chceme predísť žalúdočným problémom, dávajme si pozor na to, čo pijeme. Nie v každej krajine Európy, ale aj mimo nej, je voda z vodovodného kohútika…
  • 26.05.2023 | Aktuality

    Vedúce sestry topoľčianskej nemocnice získali ocenenie Biele srdce

    Vedúca sestra centrálnych operačných sál CHIR Eva Hulová a vedúca sestra oddelenia úrazovej chirurgie a JZS Katarína Schlosserová z Nemocnice Svet zdravia Topoľčany získali ocenenie Biele srdce. Ocenenie každoročne udeľuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier. Biele srdce je celosvetový symbol sestier. Jeho tvar je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne…
  • 15.02.2019 | Aktuality

    Na darovanie krvi v Spišskej Novej Vsi lákali aj bubnovačkou

    Do spišskonovoveskej nemocnice na Valentína zavítali snehuliak Olaf, Edo Drewo ako živý strom, choduliari, žonglér Stano či tanečné duo Heads Ball Ladies. A po ceste so sebou volali všetkých, ktorí chceli urobiť dobrý skutok a darovať krv. Nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves totiž 14. februára organizovala Valentínsku kvapku krvi.   „Na Valentína sa obdarúvame…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)