Prejsť na obsah

Kedy môže bolesť nohy súvisieť s cievami?

Šesť ľudí z desiatich, prevažne žien, dnes na Slovensku trápia kŕčové žily. Súvisí však každá bolesť nôh s ochorením žíl? Odpoveď sa dozviete v novom blogu o zdraví. Príznaky ochorení žíl V zásade musíme rozlišovať bolesť žilového a tepnového pôvodu, nakoľko sa ide o úplne odlišné cievy: Ochorenie kŕčových žíl Pacient pociťuje ťažké, unavené nohy,…

29.09.2021

Šesť ľudí z desiatich, prevažne žien, dnes na Slovensku trápia kŕčové žily. Súvisí však každá bolesť nôh s ochorením žíl? Odpoveď sa dozviete v novom blogu o zdraví.

Príznaky ochorení žíl

V zásade musíme rozlišovať bolesť žilového a tepnového pôvodu, nakoľko sa ide o úplne odlišné cievy:

Ochorenie kŕčových žíl

Pacient pociťuje ťažké, unavené nohy, niekedy kŕče najmä v noci. Ťažkosti sa objavia zväčša na konci dňa, po záťaži v kľudovom režime. Väčšinou sú aj viditeľné kŕčové žily (varixy). Pacient pociťuje bolesť intenzívnejšie na tej nohe, kde sú kŕčové žily výraznejšie.

Trombóza

Ak pacient pociťuje náhlu bolesť v končatine spojenú s opuchom lýtka, môže to signalizovať hlbokú žilovú trombózu dolnej končatiny. Žilová trombóza hornej končatiny býva zriedkavá, väčšinou v spojení s onkologickým ochorením.

Ochorenie tepien

Tepny postihuje ateroskleróza t.j. kôrnatenie resp. „upchávanie“ tepien. Ťažkosti vyplývajú zo štádia ochorenia. V úvode pacient nemusí mať ťažkosti žiadne. Ak rastie aterosklerotický plát, prejaví sa to ako bolesť, resp. stuhnutie alebo kŕč v lýtku pri chôdzi po istej vzdialenosti. Po zastavení bolesť typicky ustupuje, hovorí sa tomu klaudikačná bolesť.

Ak aterosklerotický proces v tepne pokračuje, objavia sa príznaky z nedokrvenia. Aj v kľude pacient pociťuje ostrú, bodavú bolesť lokalizovanú v prstoch nohy, chodidle, ako aj:

  • pociťuje pocit tŕpnutia, chlad,
  • spozoruje aj farebné zmeny na koži ako začervenanie alebo sfialovenie.

Ak sa náhla bolesť, chlad, zbelenie, príp. aj stŕpnutie a obmedzená hybnosť objavia náhle, môže sa jednať o akútny uzáver v tepne.

Najčastejšie diagnózy ochorenia žíl

Pri každej chronickej nehojacej sa rane viac týždňov na nohe je potrebné myslieť aj na ochorenie ciev. Rizikovým faktormi pri ochorení tepien je aj:

Najčastejšie diagnózy ochorení žíl sú:

  • chronické žilové ochorenie, t.j. kŕčové žily,
  • hlboká žilová trombóza a jej následky,
  • zápal povrchových žíl,
  • diagnózy pri ochoreniach tepien – periférne artériové ochorenie (PAO) súvisiace najčastejšie s aterosklerózou tepien
  • akútna končatinová ischémia – náhly uzáver tepny, kde krvná zrazenina pochádza najčastejšie zo srdca.

V prípade ochorení tepien dolných končatín je vysoké riziko prítomnosti aterosklerózy aj v iných lokalitách – koronárne tepny, karotické tepny, obličkové tepny, brušná aorta a jej vetvy. Pacient s diagnózou PAO má zvýšené riziko infarktu myokardu, alebo cievnej mozgovej príhody.

Liečba kŕčových žíl

Najčastejšou príčinou amputácie dolnej končatiny sú komplikácie s cukrovkou. Do veľkej miery sa tomu dá predísť tým, že sa snaží pacient liečiť cukrovku čo najlepšie:

  • pravidelne užíva doporučenú liečbu,
  • snaží sa upraviť si hmotnosť,
  • prestane fajčiť,
  • bude sa viac hýbať,
  • jednoducho že bude zdravo žiť.

V prípade ochorení žíl je základom je úprava hmotnosti, užívanie medikamentóznej liečby, kompresná liečba pančuchami, lieky na úľavu žilových symptómov. V prípade rozsiahlych, vinutých varixov sa navrhuje operácia kŕčových žíl.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 09.04.2020 | Aktuality

    Sviatky Veľkej noci v nemocnici, ale v kontakte s rodinou

    Našim úžasným zdravotníkom na oddelení dlhodobo chorých v trebišovskej nemocnici sa podaril zázrak.   Čiastočne zmobilizovali 99-ročného, dlhodobo hospitalizovaného pacienta, ktorý opäť začal byť v obslužných činnostiach sebestačný. Dokáže sa sám najesť, čo je veľký úspech. Nakoľko už dlhší čas sú návštevy v nemocniciach zrušené, príbuzní ho videli naposledy ležiaceho na lôžku a v ťažkom zdravotnom stave. Náš ošetrovateľský…
  • 18.06.2021 | Aktuality

    Naši top darcovia v galantskej nemocnici

    Dňa 14. júna si celý svet pripomenul Medzinárodný deň darcov krvi. Pri tejto príležitosti by sme sa chceli špeciálne poďakovať všetkým našim darcom, ktorí celoživotne pomáhajú pri záchrane životov vážne chorých pacientov. Napriek tomu, že už boli ocenení najvyššou Kňazovického plaketou, ktorú získavajú za dosiahnutý počet odberov (muži 100 odberov a ženy 80 oberov), ten…
  • 13.04.2017 | Blog

    Obmedzujú vás pri behu bolesti kolien? Môže ísť o „Bežecké koleno“

    Objavili ste v sebe vášeň pre beh, ale trápi vás bolesť kolien? Môže ísť aj o „Bežecké koleno“, jeden z viacerých typov v tejto oblasti. Beh je modifikáciou chôdze. Je to komplexný a plne automatický pohyb, pri ktorom sa zapája väčšina svalov na tele. Cyklicky sa pri ňom opakuje tzv. „bežecký dvojkrok“ a koordinovaný pohyb…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)